Share

cover art for Er Erna Solberg drevet av angst for å miste makt?

Den politiske situasjonen

Er Erna Solberg drevet av angst for å miste makt?

Den politiske situasjonen har besøk av forsker ved Høyskolen Kristiania, Ketil Raknes! Det handler om makt som drivkraft for politikere. Raknes mener den betyr mye. Han har selv har vært statssekretær i den rødgrønne regjeringen, og følte på tomheten den dagen det var over. Det kan være selv jordnære Erna Solberg er styrt av frykten for alternativet, når hun insisterer på å være statsministerkandidat i 2025.

More episodes

View all episodes

 • Oppgjørets timer

  29:11
  Tallgrunnlaget for årets lønnsoppgjør er levert. Forventningene er høye. I fjor ble det streik. Hva skjer i år, får folk bedre råd? DNs kommentator Anita Hoemsnes følger arbeidslivet tett, og er ukens gjest. Programleder er Frithjof Jacobsen, politisk redaktør i Dagens Næringsliv.
 • En farligere verden

  24:22
  Russlands krigsøkonomi har låst krigen i Ukraina og Kina har stadig større globale ambisjoner. Det påvirker både Norge og verden forteller sjefen for Etterretningstjenesten, Nils-Andreas Stensønes, i denne utgaven av Den politiske situasjonen. Programleder er Frithjof Jacobsen.
 • Dommedag for finanspolitikken

  42:41
  Professor Ragnar Torvik leder regjeringens eget ekspertutvalg for finanspolitikk. Han vil ha slutt på C02-kompensasjon til industrien, legge vekk målet om ta Norge skal øke fastlandseksporten og mener langsiktige konsekvenser av den økonomiske politikken som føres får for lite oppmerksomhet. Hør den nådeløse dommen over budsjetter, nærings- og klimapolitikk i denne utgaven av Den Politiske Situasjonen. Programleder er DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen.
 • Penger og politikk

  33:23
  Verden er i en merkelig økonomisk uro. Virker de klassiske politiske løsningene? Finansredaktør Terje Erikstad er gjest og prøver å gjøre programleder Frithjof Jacobsen til en noenlunde dugelig finansminister. De gir seg et godt stykke under mastergradsnivå, men forsker litt på penge- og finanspolitikkens store mysterium for tiden, nemlig sammenhengen mellom renter og arbeidsledighet.
 • Trump gjør rent bord i primærvalgene

  27:08
  Ingenting kan stanse Trumps vei til å bli republikanernses presidentkandidat ser det ut til. Vinner han det hele til slutt? Og hva betyr det i så fall for Europa?Med politisk redaktør Frithjof Jacobsen og DN-kommentator Sverre Strandhagen. 
 • Venstreleder Guri Melby om Ukraina, Taiwan og Erna Solberg

  38:50
  Under Guri Melbys ledelse har Venstre utmerket seg med en hard linje mot autoritære krefter. Velgerne liker det tydeligvis, på flere målinger er nå Venstre større enn Senterpartiet. Før jul besøkte også Melby den omstridte øya Taiwan, hør hva hun har å si om valget som nettopp er avholdt der, under kraftig press og påvirkning fra Kina. Melby forteller også at Venstre ikke er helt sikre på om de kan stille seg bak Erna Solberg som borgerlig statsministerkandidat til neste år. Programleder er DNs politisk redaktør Frithjof Jacobsen.
 • Ernas evne til selvbedrag

  21:43
  Erna Solberg og Jan Christian Vestre om bullshit, makt og ledelse. Hør Den politiske situasjonen Live fra NHOs årskonferanse. Høyreleder Erna Solberg mener hverken presse, kommentatorer eller opposisjon har noe med om hun blir sittende som Høyreleder og statsministerkandidat. Men hva slags leder er hun egentlig? Det prøver vi å finne ut av i Den politiske situasjonen Live på NHOs årskonferanse 2024! Jeg har stamina, erklærer Høyrelederen. Tidligere har hun trukket frem sin evne til selvbedrag som en ubetinget styrke, og vedgår at talentet for fortrengning har kommet godt med under aksjeskandalen. Men kan den også medføre at negative nyheter ikke når inn før det er for sent, aksjehandlende ektemenn for eksempel?Og nestleder Jan Christian Vestre er litt oppgitt over hvor lang tid allting tar i politikken sammenlignet med i næringslivet. Han innrømmer at det kan resultere i tåkeprat. Særlig en frase er han lei av å høre seg selv si.
 • NHO-sjefen om herberget og nyttig reversering

  37:17
  NHO-sjef Ole Erik Almlid er gjest i Den politiske situasjonen denne uken. Hør hvilke reverseringer han mener regjeringen burde har konsentrert seg om, hvordan det står til i norsk næringsliv etter krevende året vi nettopp er ferdig med. Og hvordan han svarer på den bitende kritikken fra Rødt om den store årskonferansen som NHO arrangerer 9. januar. Programleder er DNs politiske redaktør Frithjof Jacobsen
 • Romjul spesial!

  45:00
  2023 var året som aldri sluttet å levere. Den politiske situasjonen ser bakover. Og fremover.Vi har lagt bak oss et politisk år spekket med kriser og skandaler. Den politiske situasjonen har i denne romjulsspesialen fått med seg valgforsker Bernt Aardal i studio. Nestoren har jobbet med norsk politikk i mange årtier, og vi spør: Er Arbeiderpartiets nedtur kommet for å bli, og har høyreleder Erna Solberg ni liv? Aardal mener det kan være lurt av partiene å begynne å bygge mulige regjeringsallianser allerede neste år. Det kan få betydning for hvem som vinner valget i 2025.