Share

cover art for 15. Att förstå neuropsykiatriska diagnoser: Från ADHD till Autism

Den hållbara hjärnan

15. Att förstå neuropsykiatriska diagnoser: Från ADHD till Autism

I dagens avsnitt av "Den hållbara hjärnan" utforskar vi världen av neuropsykiatriska diagnoser (NPF).


Enligt senaste forskningen har dessa diagnoser blivit allt vanligare. Men vad innebär egentligen dessa diagnoser och hur påverkar de individer i deras vardag?


För att utforska detta närmare är det viktigt att förstå både symptomen och de möjliga fördelarna som kan komma med dessa diagnoser. I detta avsnitt går vi djupare in i vad ADHD och autism är, vilka fördelar de kan innebära och hur exekutiva funktioner spelar en avgörande roll. Så häng med när vi utforskar den fascinerande världen av neuropsykiatriska diagnoser och deras inverkan på vår vardagliga tillvaro.

More episodes

View all episodes

  • 25. Så påverkar alkohol våra hjärnor på kort och lång sikt & så bygger du en bättre förhållningssätt till alkohol!

    27:06
    Välkomna till dagens avsnitt där vi dyker djupt ner i hur alkohol påverkar våra hjärnor, både på kort och lång sikt. Har du någonsin undrat varför ett glas vin kan få dig att känna dig avslappnad, men lämna dig med ångest dagen efter? Vi har svaret!I detta avsnitt förklarar vi hur alkohol påverkar hjärnans belöningssystem genom att öka dopamin och ge en kortvarig känsla av belöning. Men vad händer egentligen med hjärnans kemi vid långvarigt bruk, och varför kan alkoholberoende förändra våra hjärnor och förstärka suget efter mer?Vi tar också en titt på Socialstyrelsens senaste riktlinjer från september 2023, där riskbruk definieras som mer än 10 standardglas per vecka eller mer än fyra glas vid ett tillfälle en gång i månaden.Men oroa dig inte, vi ger dig också praktiska tips för hur du kan dricka mer kontrollerat och hitta ett hälsosammare förhållningssätt till alkohol. Missa inte detta avsnitt – det kan förändra ditt sätt att se på och hantera alkohol nu när det är semestertider.
  • 24. Det nya moderna, hjärnsmarta ledarskapet! Så går du från rädsla till inspiration, motivation och välmående i osäkra tider.

    24:22
    I en värld som präglas av krig, inflation och en ökande osäkerhet ställs dagens ledare inför en allt mer komplex verklighet. Enligt en studie publicerad i "Harvard Business Review" anser 68% av ledare att arbetslivet har blivit betydligt mer komplext de senaste fem åren. Samtidigt visar en rapport från "American Psychological Association" att 80% av medarbetare ser arbetsstress som ett stort problem. Hur kan du som ledare navigera genom dessa utmaningar och vända dem till möjligheter? I detta avsnitt av vår podd dyker vi ner i begreppet VUCA och utforskar hur ledare kan utveckla resilience för att inspirera sina team, omfamna förändring och övervinna rädslor i en tid av osäkerhet.Vi kommer att undersöka hur signalsubstanser som oxytocin och serotonin påverkar vår förmåga att hantera svåra situationer och diskutera praktiska tips för att bygga en stödjande arbetskultur. Missa inte detta! Vi berättar hur du som ledare kan bli starkare och mer resilient, och hur du kan hjälpa dina medarbetare att se nyheter och förändringar som spännande möjligheter istället för hot.
  • 23. Imposter Syndrome: Varför du känner dig som en bluff

    25:49
    I detta avsnitt av vår podd, "Den hållbara hjärnan", kommer vi att utforska ett fenomen som många av oss kan relatera till - Imposter Syndrome. Det är den gnagande känslan av självtvivel och otillräcklighet, trots att andra inte upplever dig så. Drygt 70 % av oss har någon gång känt den här känslan av otillräcklighet. Vi jämför oss med andra och har svårt att ta till oss positiv feedback, men är experter på att ta till oss negativa kommentarer. Det finns fem typer av imposter syndrome, och vi kommer att dyka djupare in i dem under avsnittet.Vi tänker att vi med detta avsnitt vill hjälpa dig att bli kvitt ditt självtvivel och istället utveckla din inre styrka och förmåga att växa och lära, och ge dig verktyg för att bli den bästa versionen av dig själv. Det här vill du inte missa! 🤗
  • 22. Så kan vi skapa en mer trygg & strukturerad miljö för ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser

    28:03
    Välkommen till ett nytt avsnitt av vår podd "Den hållbara hjärnan". Förra gången pratade vi om hur ledare kan stödja medarbetare med neuropsykiatriska diagnoser. Idag fokuserar vi på barn och ungdomar och hur deras vardag påverkas av diagnoser som ADHD och autism. Enligt en studie från Karolinska Institutet har cirka 7% av svenska ungdomar ADHD, vilket kan påverka deras tankesätt, sociala färdigheter, känslor och sensomotoriska förmågor.I det här avsnittet berättar vi hur vardagen kan se ut för dessa ungdomar. Vi kommer att prata om hur vi hemma, i skolan och i idrottsföreningar kan skapa bra förutsättningar och förbättra vardagen för våra ungdomar, så att de kan bli den bästa versionen av sig själva. Vi kommer att dyka ner i fyra områden som är extra viktiga för ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser.Detta vill du inte missa. Sprid gärna avsnittet vidare, om du tror att det finns någon i din närhet som kan ha nytta av våra tips!
  • 21. Neuropsykiatriska diagnoser och ledarskap: Så kan du som chef skapa en inkluderande arbetsmiljö

    26:56
    Idag tar vi oss an ett ämne som är både komplext och oerhört viktigt: neuropsykiatriska funktionsnedsättningar på arbetsplatser. I avsnitt 15 diskuterade vi diagnoser som ADHD och autism, men idag fördjupar vi oss i hur dessa påverkar arbetslivet och, framför allt, vad du som chef kan göra för att underlätta.Statistiken visar att personer med ADHD och autism ofta upplever högre sjukfrånvaro, frekventa jobbyten och en känsla av att bli missförstådda och diskriminerade på jobbet. En studie från Karolinska Institutet visar att personer med ADHD löper fyra gånger högre risk att drabbas av utmattningssyndrom jämfört med befolkningen i stort.Men det behöver inte vara så. Med rätt verktyg och inställning kan chefer skapa en arbetsmiljö där alla medarbetare får möjlighet att blomstra. Genom att anpassa ledarskapet till individens behov och ha en grundläggande förståelse för neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, kan vi frigöra varje medarbetares unika potential.Det här vill du inte missa!
  • 20. Hur neuroplasticitet kan hålla din hjärna i form och hjälpa dig att utvecklas mentalt - hela livet!

    22:21
    Välkommen till ett nytt avsnitt av "Den Hållbara Hjärnan"! Idag dyker vi ner i det fascinerande ämnet neuroplasticitet – hjärnans förmåga att omforma och anpassa sig genom hela livet som svar på erfarenheter och inlärning. Vi ska utforska vad neuroplasticitet innebär, hur våra hjärnor kan skapa nya neurala förbindelser och förstärka befintliga, och hur vi kan utnyttja denna fantastiska egenskap för vår egen personliga utveckling. För att förstå och tillämpa principerna bakom neuroplasticitet kan vi ständigt växa och utvecklas, oavsett ålder, även när vi passerat 25. 😅Så följ med oss när vi avslöjar 3 tips för hur du kan utmana dig själv, vara nyfiken och skapa en stimulerande miljö för att hålla din hjärna i form och främja din egen utveckling. Tack för att du lyssnar, och glöm inte att prenumerera för fler insikter och tips om att vårda och stärka din hjärna. Vi ses nästa gång!
  • 19. Våga gå utanför din comfort zone - här är stegen som krävs för att du ska maxa din personliga utveckling!

    20:12
    I detta avsnitt utforskar vi alla fördelar som finns med att gå från ett fixad mindset till ett growth mindset och hur det kan förändra hela din syn på livet. Genom att våga lämna den bekväma gröna zonen och omfamna nya utmaningar och möjligheter i den röda zonen, öppnar vi dörrarna till en värld av oändlig potential och självförverkligande.Häng med oss när vi undersöker vilka steg som krävs för att bryta sig loss från begränsande tankemönster och omfamna en inställning som skapar personlig utveckling.
  • 18. Så hittar du ditt syfte - för en mer hållbar vardag och förbättrat mentalt mående

    23:50
    I dagens hektiska värld är det avgörande att ha en tydlig riktning och ett syfte. I detta avsnitt dyker vi in i betydelsen av att ha ett klart syfte för att skapa en hållbar och välmående hjärna.Vi börjar med att utforska modellen IKIGAI, ett japanskt begrepp som betyder "anledning till att gå upp på morgonen". Detta koncept har sina rötter i Japan, som är en del av de så kallade Blue Zones, områden där människor lever längre och friskare liv. Där fokuserar man på att leva enligt sina värderingar och att hitta sin mening med livet.Att ha ett tydligt syfte bidrar till vår lycka och välbefinnande på många sätt. När vi lever i enlighet med vårt syfte aktiveras belöningscentra i hjärnan, vilket frigör signalsubstanser som dopamin och ger oss en känsla av tillfredsställelse och lycka. Dessutom minskar aktiviteten i det sympatiska nervsystemet, vilket minskar nivåerna av stresshormoner och kan bidra till att minska risken för kronisk stress och dess negativa effekter på hälsan.Genom att utforska vår egen ikigai - balansen mellan passion, kunskap, omvärld och yrke - kan vi lättare förstå vår inre motivation och riktning. Det blir som en guide för att fatta beslut, sätta mål och forma framtiden på ett meningsfullt sätt.Att hitta sitt syfte är en pågående resa som kräver reflektion och utforskning av våra värderingar och önskningar. Genom att göra detta regelbundet kan vi skapa en hållbar och meningsfull tillvaro, oavsett vår ålder eller bakgrund.
  • 17. ACT: Nyckeln till hållbar mental hälsa på jobbet och livet i stort

    23:34
    I det här avsnittet kommer vi dyka ner i världen av Acceptance and Commitment Therapy, även känd som ACT. Vi kommer utforska hur denna metod kan hjälpa oss skapa en mer hållbar hjärna på jobbet och i livet i stort. ACT är en terapiform som fokuserar på att öka psykologisk flexibilitet, genom att lära sig acceptera saker som de är, utan att kämpa emot dem. ACT rekommenderar att man accepterar och sedan fokuserar på att ta steg i rätt riktning, mot sin vision och sina önskade mål och göra det i synk med sina värderingar. Vi kommer in på hur ACT kan användas för att skapa sinnesro, hållbarhet och ett ökat mentala välmående - på jobbet men också i våra dagliga liv och relationer i stort. Det här är en episod du inte vill missa!