Share
Deichman samfunn
Medborger - En antirasistisk leseliste S1E1
Mohammed Abdi i samtale med Preben Jordal
«'Absalom, Absalom!' er ikke den første romanen du tenker på når du vil forstå rasismen og antirasismen i vår tid. Men det er en roman som fortsatt er relevant for vår tid på grunn av de spørsmålene den tar opp. Romanen handler om sørstatenes vekst og fall, sett i sammenheng med betente temaer som rase/rasisme, identitet og hvithet. Hovedpersonen er Thomas Sutpens liv og familie. I romanen prøver Faulkner å forklare det man kaller for "Southern heritage", men også hva som er den amerikanske republikkens skapelsesmyte: Hvithet er amerikanskhet og amerikanskhet er hvithet.»
– Mohamed Abdi
Mohamed Abdi er samfunnsdebattant og skribent. Han er også medkurator til utstillingen «Gi meg et navn» på Munchmuseet i 2021.
Preben Jordal er litteraturviter, litteraturkritiker og oversetter. Han var redaktør av Vinduet fra 2015 til 2017 og var fra 2001 til 2008 redaksjonsmedlem i Vagant.
More episodes
View all episodes
4. Medborger - En antirasistisk leseliste S1E4
50:37||Season 1, Ep. 4Linda Tinuke Strandmyr i samtale med Nina Bahar og Kristina Leganger Iversen.Vitsvit er en diktsamling om hvordan erfaringer med rasisme, migrasjon og revolusjon setter spor i menneskers liv. Gjennom å gi fortellerstemmen til ulike medlemmer i en familie som har migrert, viser Farrokhzad hvordan møtet mellom det de har reist fra og det de har reist til kan utspille seg. Boken er en sår, konfronterende og klok skildring av mennesker som både møter og gjør motstand.Med Medborger – en antirasistisk leseliste heiser Deichman Grünerløkka den antirasistiske fanen. Vi går til bøkene for å lære hvordan vi kan jobbe mot rasisme i samfunnet vårt, og ikke minst for å oppdage og gjenoppdage god litteratur.Linda Tinuke Strandmyr er samfunnsdebattant og utdannet som lærer. Til vanlig jobber hun som Fungerende daglig leder av Antirasistisk senter.Nina Bahar er samfunnsdebattant, skribent og tidligere assisterende generalsektretær i Skeiv verden.Kristina Leganger Iversen er forfatter og oversetter. Hun har blant annet oversatt bøkene Medborgar og Det kvite koret av Claudia Rankine sammen med Camara Lundestad Joof. Seneste bok: Bli mor no?, Samlaget 2019.3. Medborger - En antirasistisk leseliste S1E3
01:00:44||Season 1, Ep. 3Rune Berglund Steen i samtale med Gaute Børstad Skjervø og Ammal Haj.22. juli 2011 var Ali Esbati på Utøya for å holde foredrag på sommerleiren til AUF. 'Etter rosetogene – 22. juli og det farlige hatet' er hans fortelling om å bli rammet av det blodigste terrorangrepet i nordisk historie etter andre verdenskrig. Boken er også et personlig og politisk essay om å gjøre et nytt land til hjemmet sitt, om sammenhengen mellom ord og handling, og om hva rasismen gjør med oss.Rune Berglund Steen er tidligere leder i Antirasistisk senter og forfatter. Seneste bøker: 'Solidaritet nå – et kampskrift for mennesker på flukt', Forlaget Manifest 2021 (sakprosa) og 'Europa, din vinge og storm', Oktober 2020 (dikt).Gaute Børstad Skjervø er nestleder i AUF. Han overlevde terrorangrepet på Utøya 22. juli 2011.Ammal A. Haj er leder i Norsk folkehjelp solidaritetsungdom.2. Medborger - En antirasistisk leseliste S1E2
54:21||Season 1, Ep. 2Ida Evita de Leon i samtale med Kai Andre Sunde og Ingrid Ciakudia.«White fragility, eller hvit skjørhet om du vil - en elsket og hatet New York Times best seller om moderne antirasisme. En av oss elsker boken, og en av oss misliker den. Kan hvit skjørhet overføres til en norsk kontekst? Er boken problematisk? Har boken bidratt til noe positivt?»– Ida Evita de LeonIda Evita de Leon er samfunnsdebattant og jobber som freelancer innenfor fagfeltene kommunikasjon, psykisk helse, hvithets- og mangfoldskompetanse. Hun er leder av Black History Month.Ingrid Ciakudia er journalist og aktiv samfunnsdebattant. Hun er initiativtaker og daglig leder i Afro-Norsk Excellence, et initiativ som ønsker å synliggjøre personer med afrikansk bakgrunn i det norske samfunnet.Kai Sunde har en master i både Historie og Statsvitenskap. Han jobber i dag i Organisasjonen mot Offentlig Diskriminering (OMOD).1. Har vi råd til det grønne skiftet?
01:01:55||Season 1, Ep. 1Med Jørgen Randers, Maria Reinertsen, Jonas Algers og Daniel Fullman (ordstyrer).Diskusjoner om bærekraftig omstilling av økonomien starter ofte med spørsmål om «hvordan vi skal finne penger». Hvor skal pengene komme fra? På den andre siden, hva skal vi skal med penger i en verden hvor klimaendringene er i ferd med å gjøre planeten vår ubeboelig?Penger på bok er en podkast og en arrangementsserie som utforsker ulike sider ved penger, for å forsøke å forstå vår økonomiske samtid litt bedre. Podkasten er et samarbeid mellom Rethinking Economics Norge og Deichman Grünerløkka. Denne episoden er et opptak fra Deichman Grünerløkka 15. september 2021.Mer info om serien og deltakerne finner du her.