De Cineville Podcast

Share

#44 - Cineville in Cannes, deel III: netwerken, produceren en evalueren

Season 3, Ep. 18

Cineville est à Cannes! In drie korte podcasts vanaf ons zonnige balkon aan de Côte d'Azur houden we je op de hoogte van onze hoogte- en dieptepunten van het festival: de mooie pakken, de lelijke achterkamertjes en al het moois dat je straks in Cineville kan zien.


De vorige twee afleveringen hadden we het over de knallers van de hoofdcompetitie en de debuten, auteursfilms en experimenten uit de andere programma's. Voor dit derde en laatste deel bekijken we Cannes even niet vanuit het perspectief van het publiek, maar vanuit de makers. We gaan in gesprek met de Nederlandse producent Erik Glijnis (Lemmingfilm), die ook in Cannes is neergestreken. Wat is de Marché du Film, en hoe is Cannes als je er niet alleen komt kijken, maar ook werken?


Cannes duurt nog een volle week, maar voor ons zit het er al op. We gaan terug naar huis met een rugzak vol mooie films en verhalen. Daarom blikken we aan het eind van deze podcast ook alvast even terug op onze favorieten tot nu toe en kijken we vooruit naar wat wij gaan missen, maar waar iedereen het over heeft. De tops, de flops en natuurlijk de winnaar van de Gouden Palm.


Meer weten? Luister dan ook onze podcast over de ins en outs van Cannes voor wie er nog nooit geweest is. 


Deze films kwamen in de podcast langs:


Do Not Hesitate (2021) - Shariff Korver

Sweet Dreams (2022) - Ena Sendijarevic

Take Me Somewhere Nice (2019) - Ena Sendijarevic

Pleasure (2021) - Ninja Thyberg

The Square (2017) - Ruben Östlund

Triangle of Sadness (2022) - Ruben Östlund

Gegen die Wand (2004) - Fatih Akin

Der Goldene Handschuh (2019) - Fatih Akin

Playground (2021) - Laura Wandel

Olga (2021) - Elie Grappe

Dead and Beautiful (2021) - David Verbeek

The Crown (v.a. 2016) - Peter Morgan

Mothering Sunday (2021) - Eva Husson

Friendship's Death (1987) - Peter Wollen

The Velvet Underground (2021) - Todd Haynes

Mirai (2018) - Mamoru Hosoda

Belle (2021) - Mamoru Hosoda

The Girl Who Leapt through Time (2006) - Mamoru Hosoda

Carol (2015) - Todd Haynes

I'm Not There (2007) - Todd Haynes

Vortex (2021) - Gaspar Noé

Climax (2018) - Gaspar Noé

Irréversible (2002) - Gaspar Noé

Cow (2021) - Andrea Arnold

Gunda (2020) - Viktor Kossakovsky

The Innocents (2021) - Eskil Vogt

Oslo, August 31st (2011) - Joachim Trier

The Worst Person in the World (2021) - Joachim Trier

Red Rocket (2021) - Sean Baker

Hytti Nro. 6 (2021) - Juho Kuosmanen

My Salinger Year (2020) - Philippe Falardeau


Aan tafel: Maan Meelker, Jesse Heijnis & Lauren Murphy

Gast: Erik Glijnis

Montage: Maan Meelker


Luister en vertel daarna al je filmvrienden over onze podcast, abonneer je op ons kanaal en laat een review achter, en/of mail ons op podcast@cineville.nl. Je kunt ons ook volgen op Twitter: @CinevillePod.

More Episodes

11/30/2021

Film in de klas: in gesprek met de beste filmleraren van Nederland

Season 4, Ep. 5
Lauren en Rewan doen een keer iets heel anders: ze gaan in Eye in gesprek met de drie genomineerden voor Filmleraar van het Jaar! Bij Cineville vinden we dat je maar beter zo vroeg mogelijk kan beginnen met filmverliefd worden, dus wij zijn fan van deze filmleraren (en zij hopelijk van ons). Docent Beeldende Vorming Caroline de Nerée van Gymnasium Novum in Voorburg vertelt hoe ze stop motion projecten doet in de klas, medialeraar Elroy Gramsbergen van het Leon van Gelder in Groningen wordt tijdens de opnamen gefilmd door drie leerlingen waar hij een serie mee maakt (presentator Lukas schuift ook even aan!) en leraar Frans Berrie de Zeeuw van het Pius X-College in Bladelheeft een heel lesprogramma ontwikkeld rond Netflix-serie Lupin. Ondertussen gaat het over film als empathiemachine, sex in de opera Carmen, de soundtracks van Rob Zombie en Franse straattaal.Caroline, Elroy en Berrie waren alledrie genomineerd voor de Filmleraar van het Jaar-prijs van Netwerk Filmeducatie, die op 24 november werd uitgereikt. SPOILER: Elroy heeft 'm gewonnen! Hij is het komende schooljaar dé Filmleraar van Nederland en wint een jaarabonnement op Cineville. Daarnaast wint hij een bezoek naar een filmtheater of filmfestival naar keuze met zijn hele klas. Alsteacher in residencegaat hij bij Netwerk Filmeducatie aan de slag om filmlessen te ontwikkelen voor zijn eigen klas en om te delen met andere docenten. Meer weten over de wedstrijd en de prijs? Kijk op de website van Netwerk Filmeducatie.Volgende keer zijn we er weer met een 'reguliere' Cineville podcast, over The Matrix!De shownotes van deze aflevering vind jehier.Hosts: Rewan Jansen & Lauren MurphyAan tafel: Caroline de Nerée, Elroy Gramsbergen en Berrie de Zeeuw Montage: Jeroen SturingMet dank aan: Netwerk Filmeducatie en Eye FilmmuseumLuister en vertel daarnaal je filmvrienden over onze podcast, abonneer je op ons kanaal en laat een review achter, en/of mail ons oppodcast@cineville.nl. Je kunt ons ook volgen op Twitter:@CinevillePod.