Share

cover art for #9 Ukraina

Cyril & Stig - I otakt med samtiden

#9 Ukraina

Season 4, Ep. 9

Cyril och Stig pratar om kriget i Ukraina. Cyril Hellman åkte tillsammans med en norsk kollega till krigets Ukraina för att arbeta med en reportagebok som ska hete Rapport från fronten i Ukraina - lyssna och dela gärna!


Podcasten leds av Cyril Hellman och Stig Larsson och produceras av Storyhood

More episodes

View all episodes

 • 27. Högt och lågt

  01:09:30
  Cyril och Stig träffas för att tala om Stigs nyutkomna bok Högt och lågt. En bok som bäst är att beskriva som en lång essä och som försöker svara på varför det som traditionellt setts som finkultur försämrats i kvalitet och det som setts som lågkultur ökat i kvalitet. De talar om vad som kan vara kvalitet i just lättsam litteratur, konst och film. Om varför missunnsamhet och avundsjuka inte sällan präglar just människor inom kulturvärlden. De kommer in på varför Stig inte vågade tala om det han skriver nu ifråga om Me too-debatten och andra personliga områden som skilsmässor. Det blir ett samtal om högt och lågt, Jan Guillou och Jan Myrdal, Augustinus och Hölderlin, Ibsen och Strindberg, The Supremes och Beach Boys, Epa dunk och Little Jinder, Ulf Lundells och andra svenska författares förakt för sina egna läsare samt Stigs vänner och kollegor som till exempel danska regissören Lars von Trier.
 • 26. Bahar Pars

  01:14:43
  IPodden gästas av skådespelaren och regissören Bahar Pars som fick sitt stora genombrott i Oscarsnominerade En man som heter Ove. Nu är hon aktuell med zombiefilmen Hanteringen av odöda som är en filmatisering av John Ajvide Lindqvist roman samt radiodramat Jag heter inte Esmeralda. Cyril och Stig talar om sina resor till Haiti på 80-talet, ett land ofta förknippat med zombies. De talar om Stigs kommande bok, essän Högt och lågt då Stig menar att det folkliga som En man som heter Ove har en större kvalitet idag än förr medan det som setts som högkultur sjunkit i kvalitet. De talar om Bahars kortfilmer som regissör vars tema ofta handlar om svenskar och invandrare och svenska koder. De talar även om Cyrils aktuella prosalyriksamling Slå mig så hårt du vill som Bahar hörde som ljudbok och efter det kontaktade Cyril för att få läsa uppföljaren och om den vänskap och kreativa samarbete som inleddes efter det. Bahar föddes i Shiraz i södra Iran och de berättar om friherren, outsidern och översättaren av bland annat persisk litteratur Eric Hermelin. Det och mycket mer i ett avsnitt ni inte får missa.Det är inte grattis att göra podd, om ni gillar det vi gör får ni gärna stötta oss på swish nr 123 535 48 57Följ också gärna @iotaktmedsamtiden på Instagram
 • 25. #25 Agri Ismaïl

  01:06:16
  Cyril och Stig fortsätter att spela in i studio och gästas denna gång av svenskkurdiske författaren Agri Ismaïl vars debutroman Hyper hyllats som årets svenska roman. Den är redan släppt i England och på gång till fler länder. Agri som även är ekonom och jurist har under flera år bott i London i vars finansvärld boken delvis utspelas i. De talar om att skriva på både svenska och engelska. Om att växa upp i svenskt miljonprogram och i Frankrike. Om varför invandrarkillar med föräldrar från Östeuropa och Mellanöstern debuterar med seriösare romaner än helsvenska killar. Cyrils teori är att i deras länder värderar man kultur högre än i Sverige och deras fäder skulle inte acceptera debutromaner om att ha sex och dricka sprit. De talar om vikten av fakta i den samtida litteraturen men kommer även in på magisk realism som Stig avskyr. Stig menar också att ingenting av det Cyril lärt sig på universitet ifråga om litteratur och historia är av värde medan Cyril drar paralleller mellan Stig och Jan Myrdals akademikerförakt. Det blir ett levande samtal om skrivande, den brittiska kolonialmakten, livet i Irak under kriget som både Agri och Cyril upplevt, tiktok-samhället, finansvärlden och inte minst matlagning från vitt skilda kulturer som Kurdistan, England och Japan. Missa inte detta avsnitt!Stötta oss gärna på swish nr 123 535 48 57
 • 24. Världens historia

  44:36
  Cyril och Stig har läst antropologen David Graebers och arkeologen David Wengrows storverk Mänsklighetens historia. I generationer har vi betraktat människans avlägsna förfäder som barnsliga eller primitiva. Vi ser dem antingen som fria, jämlika och oskuldsfulla primater, eller som tjuvaktiga och krigiska bestar. Vi har fått lära oss att civilisationen bara kunde uppstå genom att vi gav upp vår ursprungliga frihet och tämjde våra barbariska instinkter. Graeber och Wengrow visar oss att detta är fel. Det vi länge tagit för givna sanningar om människan har rötterna i 1700-talets konservativa motreaktion mot upplysningens kritik av det europeiska samhället. Ändå formar de fortfarande vår historiesyn, och leder till felslut om hur jordbruk, privat egendom, städer, demokrati, slaveri och vår civilisation egentligen uppstod. Utifrån deras bok diskuterar Cyril och Stig äganderätt, Nordamerikas indianer, den europeiska upplysningstiden, asiatiska språk, patriarkat och matriarkat mm. Missa inte detta intressanta och kunskapsrika samtal.Vi kan också erbjuda en rabattkod till skådespelaren Dragomir Mrsics succébok om självutveckling "21 dagar med Dragomir Mrsic" - gå till 21days.se och ange antingen Cyril eller Stig i kassan (den ni gillar bäst!)Stötta oss gärna på Swish nr 123 535 48 57
 • Årssammanfattning av 2023

  01:03:19
  Cyril & Stig pratar om året som gått ...Stötta oss gärna genom att dela podden. Det är inte gratis att göra podd, swisha gärna till nr 123 535 48 57
 • #22 Liza Alexandrova-Zorina

  46:24
  Cyril och Stig träffar ryska Liza Alexandrova-Zorina som hade släppt sju skönlitterära böcker hemma i Ryssland innan hon flyttade till Sverige för två år sedan. Nu är hon aktuell med sin första reportagebok tillika första bok på svenska, hyllade Imperiets barn. I boken skildrar hon ett svenskt parallellsamhälle med immigrantarbetare från det forna Sovjetrepublikerna. Bland annat skildrade hon ett av företagen som var inblandat i den hissolycka i Sundbyberg som för några veckor sedan kostade bland annat ukrainska och ryska gästarbetare livet. Hon berättar om människor som lockats till Sverige av ryska mer eller mindre kriminella med löfte om ett bättre liv. I boken träffar hon ukrainska och uzbekiska byggarbetare, städerskor från Belarus och maffiamän från Kaukasus. Vladimir Putins gamla vänner och ryssar som driver illegala arbetsförmedlingar. Tjejer som slåss mot hedersförtryck. Hon har mött människor som jobbat svart i årtionden och bara drömmer om att en dag få leva som vanligt folk. Det blir ett samtal ni inte får missa om dagens Ryssland men också om dagen Sverige som de frågar sig verkar ha övergett sådant som fackligt och statligt arbetsrättskydd. 
 • 21. Israel - Palestina

  44:15
  Cyril och Stig diskuterar Hamas massaker och bombanfall på civila israeler, Israel krigsförklaring och konsekvenserna av det. De tar båda parti för Israel i det pågående kriget. Men Cyril är av åsikten att Hamas terrorangrepp är en dimridå från Ryssland och Iran, Stig är inte lika säker. Stig menar att Cyril är för USA-vänlig medan Cyril anser att Stig är för Ryssland- och Kinavänlig. De talar också om böcker i ämnen, antismetismen inom svenska vänstern. Och gräver i sionismen antisionismen och antisemitismens ursprung. De blir ett levande, intressant och underhållande samtal ni inte får missa.Lyssna och dela gärna!
 • 20. Axel Burénius

  55:10
  Cyril och Stig träffar författaren och forskaren Axel Burénius som är doktorand vid Notthimgham University på en av handling om ukrainskbelarusiska nobelpristagaren Svetlana Aleksijvitj. Utifrån den är han aktuell med sin andra bok Persona som utgår från material i hans kommande avhandling men han har också i tradition med sitt objekt gjort djupintervjuer med ukrainska flyktingar. I sin avhandling ifrågasätter han bland annat Aleksijvitjs metoder och tillvägagångssätt under olika tidsepoker. Det blir ett samtal om litteraturens roll. Vad är riktig litteratur? Vad är den bästa litteraturen, den fiktiva eller den som utgår från verkligheten? Vad är litteratur och vad är journalistik? Och vad får en författare göra och inte göra? Missa inte detta intressanta samtal.
 • 19. Girigsverige del 2 - ett land i kaos

  27:20
  Cyril och Stig fortsätter att diskutera bankernas vinster och Sveriges skattelättnader för de rikaste, med utgångspunkt från Andreas Cervenkas böcker. De talar också om hur detta och den nyliberala ekonomiska politik som förts sedan 90-talet med privatiseringar av sjukvård och skola drabbar hela samhället. Cyril tar upp hur en fungerade sjukvård kunnat rädda hans dotter och mormor. Stig berättar om hur han i likhet med 17 000 andra svenskar under sommaren lurats på femsiffrigt belopp av bedragare som utgett sig för att vara hans bank, i Stigs fall Nordea. Bankerna som har gjort miljardvinster på kortavgifter, det kontantlösa samhället, höjda räntor mm vägrar att ta sitt ansvar trots att de förvaltar sina kunders pengar som stjäls på grund av deras bristande datorsystem.Lyssna, stötta, dela!