Share

cover art for College 3: De kapitalistische revolutie

College van Kelder & Teulings

College 3: De kapitalistische revolutie

In dit derde College van Kelder & Teulings spreken hoogleraar Coen Teulings en journalist Jort Kelder over de industriële – of misschien beter kapitalistische – revolutie die rond 1800 plaats vond in een klein deel van de wereld. Waarom nam de welvaart in West Europa en de Verenigde Staten zo snel toe en groeide de kloof met andere landen dramatisch?  


Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Rijksacademie voor Financiën en de Universiteit Utrecht.

More episodes

View all episodes

  • Slotcollege: de epiloog

    24:53|
    In de epiloog blikken hoogleraar Coen Teulings en journalist Jort Kelder terug op de reeks gesprekken die ze samen hebben gevoerd. Stapsgewijs blikken ze terug op de voorgaande college's en behandelen ze bondig de hoofdstukken uit 'The Microeconomics of Market Failures and Institutions' die de revue hebben gepasseerd.Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Rijksacademie voor Financiën en de Universiteit Utrecht.
  • College 7: De scheiding der machten

    52:38|
    In dit laatste College van Kelder & Teulings spreken hoogleraar Coen Teulings en journalist Jort Kelder over de scheiding der machten. Wetten geven burgers rechten en plichten, maar politici kunnen die wetten altijd weer ongedaan maken, veelal als hun dat electoraal goed uitkomt. Zonder bescherming tegen willekeur van politici, zijn wetten voor burgers betekenisloos. Daarom staat tegenover de electorale steun van de uitvoerende en wetgevende macht, de rede en jurisprudentie van de rechtsprekende macht. Zonder dat evenwicht kan werkt het kapitalisme niet.Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Rijksacademie voor Financiën en de Universiteit Utrecht.
  • College 6: De geloofwaardigheid van reputaties

    51:17|
    Dit College van Kelder & Teulings gaat over reputaties: ze komen te voet en gaan te paard. Hoogleraar Coen Teulings en journalist Jort Kelder bespreken hoe reputatie bedrijven geloofwaardigheid verschaft. Reputaties, merken, stellen bedrijven in staat zich te binden aan beloften. Voor bedrijven als Apple vertegenwoordigt hun reputatie de helft van hun beurswaarde, waarmee de grote economische wordt aangetoond.  Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Rijksacademie voor Financiën en de Universiteit Utrecht.
  • College 5: Aandeelhouders en de spreiding van ondernemingsrisico’s

    46:47|
    Zelfs miljardairs als Zuckerberg, Bezos en Musk kunnen niet alle risico’s dragen, zoals bijvoorbeeld de wereldwijde uitrol van internet. In dit College van Kelder & Teulings bespreken hoogleraar Coen Teulings en journalist Jort Kelder hoe deze risico’s kunnen worden gespreid, bijvoorbeeld via een beursgang of met behulp van private equity. Of leidt dit soort spreiding van risico’s weer tot afwenteling, zoals met het faillissement van Lehman Brothers in. 2008 en de daaropvolgende grote financiële crisis gebeurde. Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Rijksacademie voor Financiën en de Universiteit Utrecht.
  • College 4: De macht van grote monopolies

    44:56|
    Het vierde College van Kelder & Teulings naar aanleiding van Teulings’ nieuwe boek ‘The Microeconomics of Market Failures and Institutions’ gaat over toenemende macht van grote monopolies in de afgelopen twee decennia en over publieke goederen. Waarom begon het spoor als een privaat monopolie en werd het later een publiek goed? Moeten zoekmachines en sommige platformen nu ook gecollectiviseerd worden?Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Rijksacademie voor Financiën en de Universiteit Utrecht.
  • College 2: Waarom markten falen en wat daaraan te doen

    45:22|
    In College van Kelder & Teulings bladeren hoogleraar Coen Teulings en journalist Jort Kelder door Teulings' nieuwe boek 'The Microeconomics of Market Failures and Institutions’, vragen zich af waarom 'de onzichtbare hand' van Adam Smith zo vaak faalt en bespreken welke instituties die tekortkomingen trachten te repareren.Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Rijksacademie voor Financiën en de Universiteit Utrecht.
  • College 1: Het geweldsmonopolie van de staat

    58:34|
    In College van Teulings & Kelder bladeren hoogleraar Coen Teulings en journalist Jort Kelder door Teulings' nieuwe boek 'The Microeconomics of Market Failures and Institutions’, maken we kennis met hoogleraar Teulings, wordt duidelijk hoe markten ontstaan door geweldsmonopolie van de staat, hoe lange termijn relaties samenwerking en vertrouwen in de samenleving mogelijk maken en hoe Pareto-inefficiëntie blijft bestaan in een gevangenendilemma.Deze podcast is mede mogelijk gemaakt door de Rijksacademie voor Financiën en de Universiteit Utrecht.