Share

cover art for 55. Gabriel Forss – ”Jag? Bröstcancer?”

Cancerpodden – Sveriges mest angelägna podd

55. Gabriel Forss – ”Jag? Bröstcancer?”

Gabriel Forss är känd som Sveriges största körledare. Största i bemärkelsen att han leder stora körer och varje vecka samlar mer än tvåtusen sångare i sina körer i Stockholm, Göteborg och Malmö. Han har även medverkat i flera tv-program, så som ”Körslaget”, ”Fame Factory”, ”Så ska det låta” med mera. Gabriel körade bland annat bakom Charlotte Perrelli när hon vann Eurovision Song Contest med låten ”Take me to your heaven” 1999. Han själv har vunnit Melodifestivalen med låten ”Bara hon älskar mig” som en av medlemmarna i gruppen ”Blond”. På senare år har allsången fått större utrymme och han har nyligen turnerat med konceptet ”Julallsång”. Han har också släppt självbiografin ”Äntligen”, som handlar om att vara kristen och komma ut som homosexuell. När vi ses talar vi om rutinerna. Eller snarare avsaknaden av dem. Vi talar om träningen och kosten. Och hur viktigt det har blivit för psyket. Särskilt på senare år. Vi talar om panikångesten. Och om mikropauser. Och om förmågan att säga nej. Vi talar om förändringarna på bröstet och rädslan för bröstcancer. Och hur Gabriel blev chockad. Vi talar om första mötet med cancer och om klasskompis som dog i leukemi. Och om fastern som nyligen gick bort i cancer. Och om barnen. Vad säger man till dem. Vi talar om när sjukdomsbilden är utdragen och hur man hinner prata mer då. Säga hej då. Vi talar också om Gabriels fantastiska bananpannkaka som han delar med sig av i Blå kokboken som ju släpps till förmån för Prostatacancerförbundet. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast, Nöjesbladet och Prostatacancerförbundet.

More episodes

View all episodes

  • 60. Bert Karlsson – ”Stånd i himlen är väl inget att ha”.

    40:26
    Det finns entreprenörer och så finns det entreprenörer. Bert Karlsson är en av Sveriges mest kända och omstridda entreprenörer. Redan i tidiga tonåren började han tillverka och sälja lampskärmar. Vid 25 års ålder drev han en livsmedelsaffär i Skara med 20 anställda. Sedan har det rullat på; bingohallar, Skara Sommarland, Fame World, bokförlaget Heja Sverige, skivbolaget Mariann, det politiska partiet Ny demokrati, campingar, böcker, tv-serienFame Factory och mycket annat. Han har haft stora framgångar inom svensk schlager- och dansbandsmusik och Bert står bakom bland andra artisterna Vikingarna, Lena Philipsson, Carola, Kikki Danielsson, Lotta Engberg, Herreys, Eddie Meduza, Friends, Linda Bengtzing, Ultima Thule med många fler. Idag driver han över 20 bolag och mest omtalat på senare tid är Jokarjo AB där han driver flyktingboende för asylsökande.När vi ses talar vi om hans prostatacancer. Upptäckten flera år tidigare. Hur läkaren nonchalerade. Hur Bert tillslut började blöda från könet. Och hur hade brun sperma. Och när han väl blev kollad igen så hade han 22 i PSA-värde.Den största rädslan var då att det hade spridit sig. Och han trodde att det var kört.Vi talar om olika operationsalternativ. Bland annat robotoperation. Vi talar också om avföringsprov. Och hormonbehandling.Vi talar om vännerna Lasse Brandeby och Sven-Erik Magnusson som båda dog i cancer.Och så talar vi om männens största rädsla – att man ska mista erektionen. Och hur man kan göra istället.Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast, Nöjesbladet och Prostatacancerförbundet.
  • 59. Ellinor Persson – ”Jag ska absolut inte ha cellgifter”

    55:24
    Hon har varit programledare i SVT, TV3, Kanal 5 för bland annat program så som ”Kosmopol” och ”Vi i femman”. Ellinor Persson har också vunnit tv-programmet ”På Spåret” två gånger. Hon är också tidigare Fröken Sverige-deltagare. Idag bor hon på Lidingö med sambon Johan och barnen Jordan och Johanna och sedan 14 år arbetar hon som moderator och kommunikatör. Som moderator är Ellinor en av landets mest uppskattade. 2014 fick hon cancer i båda brösten. Och när vi ses talar vi om det. Tankarna och kampen. Hur svårt det var att upptäcka cancer. Den där dagen efter powerwalken när hon smörjde in sig och hur hon kände en stor stenhård knöl på tre centimeter. Vi talar om all väntan. Och hur Ellinor valde att gå till ett bröstcentrum där man gör allt på en och samma gång. Vi talar om att ha med någon eller inte vid besöken. Vi talar om all information som man kan missa. Och om alla firanden längs vägen. Men också hur det ar under sjukdomsförloppet. Att stå på scen och låtsas. Vi talar om chocken som kom när beskedet om cellgifter kom. Vi talar också om hur man talar med sina barn. Vi talar om flickan med det långa håret. Och om förändringen på levern som ställde till det så. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast, Nöjesbladet och Prostatacancerförbundet.
  • 56. Oscar Zia – ”Jag har absolut mått piss”

    49:01
    Han slog igenom redan som 16-åring i tv-programmet X Factor när han kom på en åttonde plats. Därefter har han deltagit i Melodifestivalen ett flertal gånger, senast kom han på en andra plats med låten ”Human”. Oscar Zia dansade även i Let’s dance och kom på en andra plats efter vinnande Markoolio. Tv-program och turné med Diggilioo har han också hunnit med. Oscar är även en van radiopratare inte minst i P3. När vi ses talar vi drömperioden i livet, karriären och framtiden. Och hur det skiljer sig mellan olika generation att tala om svåra saker. Hur män generellt har svårt med känslorna. Vi talar om tro, dödsögonblicket och livet efter döden. Och om känslan att dö ung. Vi talar om hang-ups, det psykiska måendet och hur han gör för att dämpa ångesten. Vi talar också om tankarna kring cancern, om farmor som dog i den. Vi talar också om Italien där Oscars föräldrar kommer ifrån. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast, Nöjesbladet och Prostatacancerförbundet.
  • 54. Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson – ”Man solade ju till huden bubblade”

    00:30
    Lars-Åke Wilhelmsson är såväl en prisbelönt klädskapare som dragshowartist. Lars-Åke har belönats med Guldmasken för sina kreationer till olika teaterföreställningar. Men Babsan då? Karaktären som han spelar så framgångsrikt i After Dark. En glad och frispråkig, näst intill fräck, kvinna i övre medelåldern som ser glitter och glamour som sitt främsta vapen mot vardagens tristess. Välmålade läppar och rosa peruk är typiskt. När vi ses talar vi om cancerbeskedet 2011 – malignt melanom. Upptäckten. Tankarna och känslorna. Och vad det var som tillslut gjorde att han tog sig till läkaren och kollade upp fläckarna som kliade. Vi talar om de två elakartade. Hur han fick komma tillbaka och ta bort ännu mer. Vi talar om hur det var på 80-talet och hur många inklusive Lars-Åke, smörjde sig med sololja och lät huden bubbla. Tankarna kring det och hur det har förändrats. Vi talar om hur cancern har påverkat honom. Hur nojig man blir och hur viktigt det är att kolla sig. Vi talar också om tankarna framåt och rädslan för återfall. Och om tankarna kring prostatacancer. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast, Prostatacancerförbundet och Nöjesbladet.
  • 53. Lisa Sand – ”Det är viktigast som anhörig”

    00:30
    Man säger ibland att cancer är den anhöriges sjukdom. Det är inte lätt och det finns inget facit på hur man ska vara som anhörig eller för den delen hur man ska klara av att finnas där. Det här är ett avsnitt som många av er som lyssnar har efterfrågat. Idag ska vi träffa professorn och mycket erfarna kuratorn Lisa Sand. Lisa som är en av landets främsta inom palliativ vård har disputerat på en avhandling om existentiell kris och döende patienters copingstrategier. Hon har också skrivit boken “När döden utmanar livet. Om existentiell kris och coping i palliativ vård” tillsammans med professor Peter Strang. Idag arbetar Lisa som kurator på Långbro Parks palliativa enhet. Och varje dag möter hon anhöriga till cancerpatienter. När vi möts talar vi vad som gäller som anhörig. Vad man har rätt till och vad man kan göra. Vi talar om primärlista och närstående samtal. Hur man kan stötta och finnas där. Vad som är viktigast som anhörig. Och hur man ska orka. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.
  • 52. Charlotte Kalla – ”Cancer är så oberäkneligt”

    50:26
    Hon är Sveriges mest kända idrottskvinna och en av de mest folkkära idrottarna i landet. Genombrottet kom 2008 när hon vann Tour de ski. Och hittills har Charlotte Kalla vunnit 2 OS-guld, 2 VM-guld och en massa OS- och VM-silver. Lägg därtill Jerringpriset, utmärkelsen ”Årets kvinnliga idrottare” på Idrottsgalan och årets Victoria-stipendiat två år i rad. Hon har till och med fått en staty rest efter sig. När vi möts talar vi om hälsan och hur Charlotte håller koll på den. Om hjärtflimret. Vi talar också om vad som har varit störst i karriären hittills. Och om de förändringar som hon har gjort där hon bland annat valde att sluta träna med landslaget. Vi talar om tron och om receptet för att må bra. Vi talar om när hon förlorade både sin mormor och farmor i cancer. Om hur det var och om att inte finnas där på plats. Skulden som det innebar. Produceras av Kid Eriksson. Presenteras i samarbete med ACast och Nöjesbladet.