Share

cover art for GLÖD: Hon letar spår av bukspottkörtelcancer

Cancerfondens podd – GLÖD

GLÖD: Hon letar spår av bukspottkörtelcancer

Bukspottkörtelcancer är ofta svår att behandla eftersom den upptäcks efter att den hunnit sprida sig i kroppen. Skulle det vara möjligt att upptäcka bukspottkörtelcancer tidigare – med ett enkelt blodprov? Här är cancerforskaren Malin Sund någonting på spåren. Malin Sund är professor i kirurgi vid Umeå universitet och vid Helsingfors universitet och i forskningen tar hon hjälp av blodprover som västerbottningar lämnat sedan decennier tillbaka.

More episodes

View all episodes

 • GLÖD: En dag på jobbet som kirurg, patolog och cancerforskare

  33:57
  En patient med sköldkörtelcancer har precis opererats och en tumör har plockats ut. Vi följer vävnadsprovet från operationssalen till laboratoriet på patologen, till frysarna i biobanken och sedan tillbaka till vården igen. Det här är en resa som för forskningen framåt, och som är så viktig för att fler ska överleva cancer.Följ med cancerforskarna Jan Zedenius och Christofer Juhlin en dag på jobbet på Karolinska Universitetssjukhuset när de försöker hitta den bästa behandlingen för varje patient, oavsett typ av sköldkörtelcancer.Jan Zedenius är kirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset och professor i kirurgi vid Karolinska Institutet.Christofer Juhlin är överläkare och docent i patologi, vid Karolinska Universitetssjukhuset och Karolinska Institutet.
 • GLÖD: Less is more vid bröstcanceroperationer

  31:07
  Man ska inte bara överleva, man ska kunna leva väl också. Men en cancerbehandling som är bra på att få bort cancer kan också skada det friska som skulle bevaras. Cancerforskaren Jana de Boniface går till jobbet varje dag för att ta reda på exakt hur mycket som behöver tas bort vid en bröstcanceroperation för att både överleva och kunna leva med livskvalitet efteråt. I det här avsnittet berättar hon om sitt forskningsprojekt Less is more. Hon beskriver också sin forskning om träning som en möjlig väg för att kunna minska operationer.Dessutom medverkar Emelie von Hofsten, kreatör och modedesigner som driver kontot @EmvonHofsten på instagram. Hon berättar om sin upplevelse av operationen av bröstcancer.Jana de Boniface är bröstcancerkirurg på Capio S:t Görans sjukhus och cancerforskare vid Karolinska Institutet.
 • GLÖD: Vilken behandling är bäst vid prostatacancer?

  29:06
  Vilken behandling är bäst vid svår prostatacancer? Strålning, operation eller både och? Svaret på det finns i den kliniska forskningen där patienter deltar och de olika behandlingarna jämförs. Cancerforskaren och urologen Olof Akre går till jobbet varje dag för att ta reda på vilken av metoderna som räddar flest liv. Hör honom berätta i det här avsnittet av Glöd - forskarna som ska besegra cancer. Hör också Rickard Olsson, känd från Bingolotto, Melodifestivalen och Vem vet mest och ambassadör för Mustaschkampen om varför han intresserar sig för "prostatan - denna manliga vallabod".Olof Akre är professor i cancerkirurgi vid Karolinska Institutet och urolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
 • Forskningens framsteg – från 1950-talet fram till i dag och vidare in i framtiden

  13:41
  Intro: [00:00:00]1950-talet: [00:00:12]1960-talet: [00:01:36]1970-talet: [00:02:49]1980-talet: [00:04:44]1990-talet: [00:06:06]2000-talet: [00:07:10]2010-talet: [00:08:55]Framtiden: [00:10:43]Outro: [00:12:25]
 • GLÖD: "Det är för de här patienterna vi forskar"

  28:30
  Blodkärlen i och runt en tumör har stor betydelse när en cancer växer och sprider sig och även när den ska behandlas. Det här är cancerforskaren Anna Dimbergs specialområde och nyligen gjorde hon och hennes kollegor en upptäckt som kan användas för att påverka blodkärlen vid hjärntumörer. Hör henne berätta om upptäckten i det här avsnittet av Glöd. Och om drömmen att kunna erbjuda hopp till de som är sjuka. Anna Dimberg är professor i cancer och vaskulärbiologi vid Uppsala universitet.
 • GLÖD: Han forskar för en strålande framtid

  27:18
  Hälften av alla cancerpatienter får någon gång strålbehandling, en metod som kan bota många. Men den kan bli ännu bättre och framför allt finns det ett behov av att minska biverkningarna. Det är precis det som cancerforskaren Alexander Valdman strävar efter i sin forskning om tarmcancer. Han forskar om protonstrålning som har en stor fördel tack vare att den kan träffa mer exakt och därmed skona friska celler som ligger nära en tumör. I det här avsnittet av Glöd berättar han om forskningen och om en behandling med lång historia och många stora framsteg.Alexander Valdman är docent i onkologi och överläkare inom strålbehandling vid Karolinska Universitetssjukhuset och vid Skandionkliniken.
 • GLÖD: Hon undersöker kopplingen mellan övervikt och cancer

  22:59
  Övervikt och fetma ökar risken för flera olika cancersjukdomar och övervikt kan också påverka möjligheten att överleva vid cancer. Spelar det någon roll när i livet en person har gått upp i vikt och hur mycket? Vilket mått är bäst för att mäta övervikt? Och vilket samband kan det finnas med andra sjukdomar som också är påverkade av övervikt? Det här är frågor som cancerforskaren Tanja Stocks, docent i epidemiologi vid Lunds universitet, ägnar sig åt varje dag i sin forskning. Hör henne berätta i det här avsnittet av Glöd.
 • GLÖD: Han vill göra världens bästa mammografi ännu bättre

  28:05
  I Sverige erbjuds kvinnor med jämna mellanrum mammografi, en röntgenundersökning som kan upptäcka bröstcancer tidigt. Upp till sju av tio bröstcancerfall upptäcks på det här sättet. Kan mammografi bli ännu bättre på att upptäcka cancer? Ja, det menar Per Hall som just nu forskar om att anpassa mammografin efter varje kvinnas risk för att få cancer. Och om att förebygga bröstcancer med hjälp av läkemedel. Per Hall är onkolog vid Södersjukhuset och professor i epidemiologi vid Karolinska Institutet.
 • GLÖD: "Mammorna ska överleva"

  27:25
  – Hela grejen är att göra något bra för en medmänniska, säger cancerforskaren Sahar Salehi, kirurg vid Karolinska Universitetssjukhuset. Hon vill känna att hon har ett meningsfullt arbete och kan göra skillnad, särskilt för kvinnor. Här berättar hon om hur det kom sig att hon började arbeta med gynekologisk cancer och varför hon började forska inom just äggstockscancer. Nu är målet i forskningen att ta reda på hur både kroppen och cancerceller reagerar på en så omfattande operation som ofta behövs vid äggstockscancer. På sikt kan det leda till operationer som är bättre anpassade till varje kvinna och varje cancer.