Share

cover art for Inte ensam: Svårt att andas, blämmor i ansiktet och omöjligt att snusa – Matsmart-grundaren öppnar upp om utmanande åren

Breakit Podcast

Inte ensam: Svårt att andas, blämmor i ansiktet och omöjligt att snusa – Matsmart-grundaren öppnar upp om utmanande åren

Under 10 år har Karl Andersson byggt Matsmart – och tagit in över en miljard kronor i riskkapital. Men den ständiga jakten på investeringar har kommit med ett pris. Extrem stress och konstant arbete har under lång tid präglat vardagen. I en Breakits initiativ “Inte ensam”

berättar han om uppoffringarna och om hur hälsan påverkas av att jaga investeringar. 


I tre specialavsnitt av Breakit Podcast intervjuas profiler om utmaningarna i deras bolagsbyggande. Del 3 av 3. Reporter är Åsa Johansson. 


02.00 Allt börjar med frustration i en Ica-butik – och ett lager fyllt med julmust.


06.20 Uppstarten och känslan av ”en sekund från döden”.


09.44 Insikten av att lyssna på alla – men att våga ta sina egna beslut.


13.17 Ändlösa diskussioner med investerare och utspädningar som skapar sår: ”Slitsamt för psyket”.


19.02 Omvärlden hårdnar. Bolaget lämnar Storbritannien och grundaren hoppar efter tio år av som vd. 


22.30 Mängder av människor runt omkring, men ensamheten smyger sig på i skarpa lägen.


27.22 Stressen ger fysiska symtom – svårt att andas, blämmor i ansiktet och omöjligt att 

snusa.


31.29 Entreprenörsbubblan och familjelivet: ”Ibland har man haft pengar, ibland inte”.


39.51 Efter en karriär av bolagsbyggande – de här råden skulle Karl Andersson ge till entreprenörer.More episodes

View all episodes

 • Så påverkas näringslivet av Nato-inträdet, horsetech-uppstickaren jagar cash och allt om elsparkcyklarnas kris

  35:09
  Det fullständigt bubblar av nyheter och spännande snack i tech-sfären. I veckans avsnitt av Breakit Podcast pratar reportrarna Emil Widhagen och Åsa Johansson om det senaste som du bara måste ha koll på.  I avsnittet diskuteras:  1:12 Åsa pratar med entreprenören som vill hjälpa ryttare genom AI: “Horsetech bubblar”5:58 Emil träffar vd:n som fyllde Friends Arena med tech-höjdare från hela världen: “Bra för Stockholm som global techscen”11:48 Fem snabba nyheter från veckan:# Klarna kan noteras redan i höst – och sänker förlusten rejält# Apple skrotar storsatsningen för att fokusera på AI # E-handlaren Bubbleroom lägger korten på bordet – fjolåret gick i sidled# Efter de många turerna – nu har konkursade Cake köpts upp# Amerikanska finanstillsynen granskar Sam Altman-härvan: “Superförvirrad”16:13 Står elsparkcykelsbolagen inför en kris? Vi reder ut de senaste händelserna – och de slaktade värderingarna 25:29 Så kan näringslivet påverkas av Nato-medlemskapet: “Flera viktiga aspekter"Och du - glöm inte att ge feedback till podcast@breakit.se.
 • Hemliga detaljerna om Caia-affären, Sveriges hetaste doldis-bolag och senaste turerna i Tesla-härvan

  31:36
  Allt det senaste från det nya näringslivet (och den nya makten) får du i Breakit Podcast! I veckans avsnitt ger reportrarna Julia Lundin och Åsa Johansson dig allt du behöver veta. I avsnittet diskuteras: 1:09 Åsa snackar med entreprenören bakom de hajpade frottétröjorna – som “inte fått mycket gratis” under ett tufft makroekonomiskt år4:57 Julia pratar med investeraren som har stenkoll på Norrland – och vad som är stekhett (och iskallt)10:50 Fem snabba nyheter från veckan:# Ljusglimtar för kämpande e-handeln – “Tydligt trendbrott”# Temu och Shein tar över det globala fraktutrymmet# Senaste dragen i maktkampen i Klarnas styrelserum# Elflygbolaget säkrade en miljard – nu får en tredjedel av de anställda gå# Tesla-härvan fortsätter – LO-förbundet Seko varslar om en ny sympatiåtgärd14:39 Hemliga dokument avslöjar detaljer om den potentiella Caia-affären: “Sektliknande” 22:25 Guldkornen hos svenska inkubatorer: “Här är de mest innovativa idéerna just nu”Och du - glöm inte att ge feedback till podcast@breakit.se.
 • Den stora impact-förvirringen, Klarnas väg mot börsen och investeraren rasar mot tech-sfärens storstadsfixering

  34:19
  Nyheterna står som spön i backen i det nya näringslivet! I det senaste avsnittet av Breakit Podcast ger reporter-duon Emil Widhagen och Åsa Johansson er allt ni behöver veta. I avsnittet diskuteras: 1:54 Entreprenören tvingas lägga ned – och öppnar upp på sociala medier: “Behöver inte vara något dåligt att försöka uppnå sin dröm och inte nå hela vägen fram”5:36 Emil snackar med techinvesteraren som rasar mot Stockholmsfixering: ”Rättmätig kritik”9:54 Fem snabba nyheter från veckan:# IF Metall lättar på blockaden mot Tesla – “Tillfällig dispens”# Skönhetsimperiet Lyko spränger drömgränsen# Klassiska e-handelsbolagen skär ner – mängder av anställda påverkas# Tungviktarna satsar på nya AI-uppstickaren – med Izettle-veteraner i spetsen# Konkursvågen fortsätter – techbolag tvingas kasta in handduken 13:39 Åsa ger sig in i impact-diskussionen – och blir förvirrad efter mötet med tungviktarna Jane Walerud och Marta Sjögren25:08 Klarnas väg mot börsen – så kan betalbolaget värderasOch du - glöm inte att ge feedback till podcast@breakit.se.
 • Nya trenden bland influencers, uppstickaren tar in en miljard och det här står på spel när techentreprenörer skiljer sig

  35:28
  Det kanske är lite tabu att prata om – men att veta vad som händer med bolaget vid skilsmässa kan vara av yttersta vikt. Eller? Det och mycket mer diskuterar reporterduon Julia Lundin och Åsa Johansson i Breakit Podcast. I det senaste avsnittet pratas det även om: 2:23 Ännu en entreprenör kapad på sociala medier – fick lägga flera dagar på att få kontakt med Meta: “Panik” 7:33 Kända profilen tar ett “vanligt kneg” och blir tech-investerare på kuppen: “Steg 3 för influencers”13:14 Fem snabba nyheter från veckan: # Spotifys korta vinsttrend är bruten# Massivt sparpaket på Snap# Klarna dumpar miljardsatsningen# Schibsted säljer (redan) Viaplay# Rekryteringsfirmor sämst i klassen på att hitta kvinnor till vd-poster17:39 Bergochdalbana för bolagen som vill elektrifiera fordon – vi analyserar de senaste händelserna (och spår utvecklingen framåt) 24:03 Äktenskapsförord bland tech-entreprenörer ett hysch hysch – men utan det kan det “bli ett rent helvete”Och du - glöm inte att ge feedback till podcast@breakit.se.
 • Räddningen för övergivna startups, rymdinvesterarens nya miljardfond och entreprenörer täljer guld på egna hälsoresor

  35:26
  Breakit Podcast är tillbaka med allt det senaste i det nya näringslivet. Reporter-duon Emil Widhagen och Åsa Johansson ger er allt ni måste ha koll på. I avsnittet diskuteras: 2:10 Emil tar ett snack med rymdinvesteraren som har säkrat en ny miljardfond: “En pionjär”6:11 Åsa djupdyker i Bokios ägarlista och avslöjar heta namn – som kan skratta hela vägen till banken efter storaffären8:52 Övergivna startups – kan “secondaries” och “hjärtstartare” bli räddningen efter att tidigare investerare flytt fältet?17:34 Entreprenör bygger bolag efter sina egna “hälsoresor” – men fallgroparna är tydliga: “Väldigt skört att starta företag på det här sättet”28:58 Caia Cosmetics ägare är redo att ta pengarna och springa – nu snackas det om en mångmiljardvärdering på skönhetsbolaget30:11 Det första chippet har opererats in i en människas hjärna: “Väldigt stora möjligheter”32:16 Temu vill locka till sig europeiska bolag – men kommer det verkligen att fungera?33:20 Klarnas outsourcade kundtjänst ger kunder huvudvärk: ”Inte bra på sikt”Och du - glöm inte att ge feedback till podcast@breakit.se.
 • Bankerna lockar techprofiler med lyxresor, därför går poddbolagen (redan) isär och allt om affärskvinnornas slutna gala

  33:11
  Förstklassiga middagar, slutna festligheter och allt vad glitter heter. I det senaste avsnittet av Breakit Podcast tas lyssnaren med in i näringslivets hemliga rum.Reporterduon Åsa Johansson och Julia Lundin berättar bland annat om:  1:16 Knappt ett år efter sammanslagningen – nu går Podspace och Third Ear isär4:45 Julia snackar med exit-experten som varnar för ny lag: “Det här måste alla entreprenör ha koll på”10:46 Exklusiva resor, helikopterturer och lyxiga middagar – så gör bankerna för att locka in rika techprofiler19:21 Åsa tog sig in på slutna affärsgalan för kvinnor– och avslöjar (nästan) alla detaljer: “Får inte bli en klubb för inbördes beundran”27:35 Klarna-grundaren flaggar för börsnotering – är det nu det händer?28:47 Köpsignal på Netflix som dominerar – håvar in miljontals nya användare30:18 Så många får gå när Storytel ska spara cash: “Väldigt tråkigt”31:18 Säljsignal på Apotea som stäms av facket – i blåsväder ännu en gångOch du - glöm inte att ge feedback till podcast@breakit.se.
 • Tecken på godare tider skymtas, allt om GPT Store och han ska leda Ingrossos nya satsning

  35:53
  Kylan är här men nyhetsläget är hetare än någonsin! I det senaste avsnittet av Breakit Podcast får du veckans snackisar i det nya näringslivet. Bland annat diskuteras:1:03 Åsa pratar med vd:n som ska leda Ingrosso-syskonens nya bolag – men kan satsningen bli en flopp?5:08 Emil snackar med Trustrace-grundaren som håvar in mängder av kapital10:13 En strimma av ljus skymtas i mörkret när techsfären plötsligt börjar rekrytera – är vändningen nära?16:59 Vi reder ut allt du måste veta om GPT Store: “Den största uppdateringen av hela AI-världens lokomotiv”28:13 Hon fick lämna Epidemic Sounds i samband med ett sparpaket – öppnade egen e-handel (som rusar)29:36 Norska robotföretaget växlar upp – är mänskliga robotar här för att stanna?32:21 Stark säljsignal på Threads som hajpas i Sverige – men har redan peakat och dalat i USA33:33 E-handlarnas ödesmånad är här: “Skulle inte förvåna om vi får se konkurser”Och du - glöm inte att ge feedback till podcast@breakit.se.
 • Tunga profilen öppnar upp, investerare spår om 2024 och hit ska du gå för att springa på techeliten

  34:12
  Breakit Podcast kickar igång det nya året med ett nytt avsnitt och rykande färska nyheter. Reporterduon Åsa Johansson och Julia Lundin ger dig allt du vill hålla koll på. I avsnittet diskuteras: 1:09 Åsa träffar Lena Apler som öppnar upp om den långa karriären – och det slitsamma året för de egna bolagen: “Skiljer agnarna från vetet”6:14 Julia söker svar om 2024 hos investerare: “Nu spirar en framtidstro”12:17 Nu river vi av det här – allt du måste veta om CSRD (tillika näringslivets nya hemläxa)17:24 Vi avslöjar techfolkets heta hotspots – här är ställena där du kan springa på eliten26:30 Stark köpsignal på vinstmaskinen Flightradar – slår egna rekorden med råge27:59 Turerna kring Soundcloud – och grundarnas möte med Daniel Ek innan de drog igång29:58 Anställda slår larm om Klarnas kundtjänst: “Klockas vid toalettbesök”31:21 Order Hero-grundarens kommentar till Breakit efter konkursen: “Fuck off, ha en fin dag”Och du - glöm inte att ge feedback till podcast@breakit.se.
 • 5 saker präglade techåret 2023 – Breakit Podcast ser tillbaka på året

  43:12
  Techåret 2023 närmar sig sitt slut och i Breakit Podcast blickar reportrarna Åsa Johansson och Martin Hävner tillbaka. Mycket har hänt under året, men några betydande teman har präglat techsfären – och skakat om ordentligt.  02:00 - Slaktade bolagsvärderingar och en finansieringsmarknad som nästan torkat upp totalt. Techsfärens förutsättningar i början av året var inte nådiga. Och tuffare skulle det komma att bli. Vi analyserar händelseförloppet under året – och hur det kommer att se ut nästa år. 09:11 - Konkurserna har stått som spön i backen och “utrensningen” på marknaden pågår fortfarande. Kanske är det ett nödvändigt ont, enligt vissa. Det kan vara smärtsamt för entreprenörer som gått detta öde till mötes. Men de bör inte deppa för det. Vi berättar varför – och när regnet av konkurser kommer att avta. 18:20 - Storvarsel på det ena bolaget efter det andra har fått anställda att vakna och ropa efter någon som för deras talan. Om det finns en vinnare 2023 i kategorin “skriker högst” är det nog ändå fackföreningarna och deras ständiga kamp för kollektivavtal. Vi diskuterar de många turerna – och det som nu står för dörren. 24:25 - Rubriker om en sur börs har avlöst varandra under året, men Breakits Martin Hävner har en desto mer positiv syn på både det som varit och det som komma skall. “Det ser mycket bättre ut idag, än vad det gjorde för ett år sedan. Det känns som att det ligger ganska mycket optimism i korten, frågan är om det är bra eller dåligt.”32:27: - Lite mer än ett år har gått sedan ChatGPT kom och skapade AI-hysterin som präglat 2023. Många bolag känner en stress kring att implementera artificiell intelligens – inte minst efter det senaste årets hajp i och med framstegen som gjorts inom generativ AI. Breakits Åsa Johansson analyserar utvecklingen som varit – och vad som väntar inom en snar framtid. Med det tackar vi för i år och önskar er alla en god jul och ett gott nytt år. Hörs igen i januari!