Bondevennen

Share

En ekstra slått – verdt det?

Season 2, Ep. 5

I denne podcasten diskuterer vi hvordan en ekstra slått påvirker arbeidsmengde, økonomi og fôringssituasjon. Leder for grovfôrsatsinga i TINE, Helge Øksendal, har regna grundig på dette, og formidler sine tanker. Stein Gunnar Nordeide, melkeprodusent på Nedstrand, har gått over fra to til tre slåtter. Han er et eksempel på at teorien stemmer med praksis. Stein Gunnar deler også sine erfaringer.

 

Fagbladet Bondevennens podcast blir presentert i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank og Tveit Rekneskap og Felleskjøpet Rogaland Agder.

Flere episoder

  • 16. Rai-rai…raigras! (REPRISE)

    27:39
    Raigras er elsket og hatet – med god grunn. Raigraset gir store avlinger i gode år, men dårlige avlinger etter harde vintere. Raigraset tåler hyppig slått og hard beiting og kan gi super kvalitet, om den blir brukt på riktig måte.Mange steder i Norge er det krevende å dyrke flerårig raigras. Derfor er overvintring et sentralt tema i denne episoden. Vi har intervjua en av norges dyktigste og mest erfarne forskere på gras, om overvintringsproblematikke, Liv Østrem i Nibio.Torben Spangård fra SEGES i Danmark gir oss råd for å ta vare på raigraset.Fagbladet Bondevennens podcast blir presentert i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank og Tveit Rekneskap, Rogaland Fylkeskommune og Felleskjøpet Rogaland Agder.
  • 11. Sånn skjøtter du vestlandsskogen

    44:01
    I denne episoden går vi inn i skogen med Stein Bomo, fylkesskogmester i Rogaland, for å snakke om produksjonsskogen langs kysten, og hva du som skogeier bør tenke på, både for deg selv, og for fremtidige generasjoner.Fagbladet Bondevennens podcast blir presentert i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank og Tveit Rekneskap og Felleskjøpet Rogaland Agder.
  • 14. Når skal du høste graset? (REPRISE)

    46:26
    De fleste drøvtyggere spiser mer kraftfôr enn de trenger. Det skyldes at de har behov for mye mer energi og protein enn de får i seg gjennom grovfôret. Det kan du gjøre noe med! Men da må du gjøre riktige valg når det gjelder – nemlig i slåtten. Hvor tidlig du skal slå avhenger av hvem som skal spise fôret. I denne episoden diskuterer vi valg av høstetidspunkt til ulike dyregrupper. Vi kommer ikke unna at tidlig slått gir mer energi og protein, som må til om vi skal nå målet om å øke norskandelen i fôrseddelen til høgtytende drøvtyggere.Vi snakker om hvilke verktøy vi har tilgjengelig for å vurdere når tiden er inne. Vi har med oss seniorforsker i NIBIO, Anne Kjersti Bakken, og professor Harald Volden.Vi kan gjøre mer enn å følge med på yr.no, så hvis du kombinerer episodene «Ensilering» og «Fortørking» med ukas episode (og litt flaks), skal du være godt rustet til å lage et superfôr som gjør det enklere å lykkes i fjøset til vinteren!Fagbladet Bondevennens podcast blir presentert i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank og Tveit Rekneskap, Rogaland Fylkeskommune og Felleskjøpet Rogaland Agder.
  • 10. Invester i klauvene

    45:52
    Hvor ofte skal du klauvskjære? Hvilke gulv og fjøsløsninger er best for å forebygge at kua får vonde bein? Om dette og mer kan du høre i denne episoden av Bondevennen-podcasten, der vi har besøk av veterinær i Animalia, Åse Margrethe Sogstad.Programleder: Ingvild Steinnes Luteberget Fagbladet Bondevennens podcast blir presentert i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank og Tveit Rekneskap og Felleskjøpet Rogaland Agder.
  • 13. Fortørking (REPRISE)

    38:29
    Fortørking er det mest lønnsomme tiltaket i grovfôrproduksjonen. Og det å lage et godt grovfôr er et håndtverk! Vi skal både bevare næringsinnholdet, unngå jord i fôret og unngå at de fineste, mest verdifulle plantedelene drysser av og blir liggende igjen på enga.Gjæringskvalitet er noe av det viktigste for å oppnå høgt grovfôropptak. Vi vet at rask og jevn tørking av graset gir best gjæringskvalitet, og dermed er en av nøklene for å få dyra til å spise mye grovfôr. Det er kjempeviktig om vi skal nå målsetningen om høgere norskandel i maten til dyra våre, og bedre økonomi på garden. I ukas podcast skal vi snakke om tekniske tiltak vi kan gjøre for å få raskest mulig fortørking. Òg slåmaskinen, som spiller en sentral rolle!Rådgiver i NLR Agder, Jan Karstein Henriksen og jærbonde Leif Harbo bidrar.Fagbladet Bondevennens podcast blir presentert i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank og Tveit Rekneskap, Rogaland Fylkeskommune og Felleskjøpet Rogaland Agder.
  • 9. Korn - og hvordan dyrke det

    37:20
    Denne episoden av Bondevennens podcast handler om korn - og hvordan du går fram for å dyrke det. Arne Vagle fra Norsk Landbruksrådgiving i Rogaland gir deg nyttige råd, enten du er fersk kornbonde, eller trenger litt faglig oppfrisking.Fagbladet Bondevennens podcast blir presentert i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank og Tveit Rekneskap og Felleskjøpet Rogaland Agder.
  • 12. Kunsten å ensilere rett (REPRISE)

    29:27
    Å lage godt grovfôr er på mange måter en kunst. Ensileringsprosessen er avgjørende for å lykkes. Enkelte får til god gjæring uten å bruke noen form for tilsetning. Andre sverger til syre. Noen velger ensileringsmidler med salt. Andre igjen ulike bakteriepreparat. I denne episoden av fagbladet Bondevennens podcast skal vi snakke om hva som fungerer under ulike forhold, og hva som egentlig skjer når vi legger press på siloen eller pakker graset inn i plast – for at vi skal få smakfullt fôr til vinteren. Med oss har vi Sverre Heggset – rådgiver i Landbruk Nordvest, og melkeprodusent og tidligere rundballeentreprenør Lars Dyre Nærland.Fagbladet Bondevennens podcast blir presentert i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank og Tveit Rekneskap, samt Felleskjøpet Rogaland Agder og Rogaland Fylkeskommune.
  • 8. Kopplam – en ressurs

    45:37
    Lurer du på hva som skal til for å lykkes med kopplamma? I denne episoden av Bondevennen snakker vi om suksessfaktorer i kopplamoppdrettet, hvordan du gjør det i praksis, og hvilke strategier som lønner seg mest. Medvirkende: Sauebonde og rådgiver i Nortura, Tore Oftedal og sauebonde Marianne Bådsvik.Fagbladet Bondevennens podcast blir presentert i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank og Tveit Rekneskap og Felleskjøpet Rogaland Agder.
  • 7. Våger du korn?

    19:27
    Hva må til for å få god økonomi i korndyrking, og ikke minst: Hvor i landet kan du egentlig dyrke korn? Denne episoden er for deg som lurer på om det kunne være aktuelt å dyrke korn på egen jord - og hva som avgjør om du får økonomi produksjonen.Harald Solberg fra Norsk Landbruksrådgiving er med og forteller om hva som kjennetegner dem som lykkes med å dyrke korn.Fagbladet Bondevennens podcast blir presentert i samarbeid med Sparebank 1 SR-Bank og Tveit Rekneskap og Felleskjøpet Rogaland Agder.