Share
Bokstavligen
9. Marknadsföring – Som ett barn på vuxenkalas
Season 1, Ep. 9
•
Vi pratar om att vara sitt varumärke. Som författare pendlar man mellan två helt olika roller: den som skriver en bok på sin kammare och den som presenterar boken inför publik.
Hur gjorde vi för att nå ut med våra böcker i början? Hur gör vi nu? Och hur känner vi – handen på hjärtat – inför sociala medier?
Caroline berättar om skräcken inför det första biblioteksuppdraget och Malin funderar över glappet mellan barnboks- och vuxenboksvärlden. Dessutom blir det boktips!
Böckerna vi nämner är:
Hemkomsten av Kate Morton
Lektioner i Kemi av Bonnie Garmus
En av oss kommer dö ung av Astrid Billengren
Din tid kommer av Carl-Johan Vallgren
De instagramkonton vi nämner är:
veronica.almer
gythalodge
More episodes
View all episodes
14. 14. Skrivfokus – Kreativitet i kris
32:00||Season 2, Ep. 14Kan man vara kreativ när världen eller livet krisar? Som frilans på hemmakontoret är det lätt att fastna i negativa tankar. Hur gör man för att bryta dem? Vi tipsar om olika sätt att hitta skrivfokus när huvudet är fullt av annat. Malin skrev till exempel en hel bok i ren frustration och Caroline har hittat sin superkraft. Böckerna vi nämner är:Sällsynt kloka varelser av Shelby Van PeltFlickorna och mörkret av Camilla Grebe13. 13. Bokomslaget – Hellre teaser än trailer
29:15||Season 2, Ep. 13Vi pratar om bokens utsida. Om favoritomslag, titlar som hissats och dissats och det kluriga med en bra baksidestext. Och hur mycket har vi egentligen att säga till om när det kommer till våra egna omslag? Dessutom: Vi vet hur man botar eventuell måndagsångest och har kommit fram till att vi möjligen kan vara världens två mest oviga människor. Enligt vetenskapen ligger vi därför risigt till.Böckerna vi nämner är:Hallandssviten av Christoffer CarlssonJag är ett fan av Sheena PatelAskerserien av Anders de la MotteSystrar oavsett av Eleonora von EssenEtt hjärtslag från döden av Maggie O’Farrell Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld Vemod under cover av Jan Gradvall Tjuv och polis av Johan Eriksson12. 12. Bifigurer – Hundperspektiv och urtvättade kalsonger
26:46||Season 2, Ep. 12Vi pratar om romanens bifigurer! Hur mycket plats får en bifigur ta? Vad har man dem till? Och vilken sorts bifigurer tar vi till våra hjärtan? Caroline fastnar för hundarna, Malin för olika sorters män. Vi berättar om var sin personlig favorit bland våra egna bifigurer. Och så kan vi konstatera att det första fröet till Det skånska författarbandet är sått! Böckerna vi nämner är:Gravglänta av Mattias EdvardssonDe fenomenala fruntimren på Grand Hôtel av Ruth Kvarnström-JonesLektioner i kemi av Bonnie GarmusTranorna flyger söderut av Lisa Ridzén11. 11. Live från Bokmässan med Hermanson och Hellberg
41:26||Season 2, Ep. 11Säsongspremiär med två drömgäster! Det här avsnittet är en liveinspelning från Bokmässan i Göteborg. Marie Hermanson och Åsa Hellberg kom till Poddscenen och berättade om sina historiska romanserier, om skrivprocess, idéer och om miljöombyten som främjar kreativiteten. Med anledning av Bokmässans fyrtioårsjubileum pratade vi också Bokmässeminnen. En kraxig Malin berättar om en pinsam entré till en inte alltför avlägsen förlagsmiddag och Caroline minns en oväntad publikanstormning. Marie kunde ge oss glimtar från den allra första Bokmässan (i sin nuvarande form) – och vad sa Åsa på sin första Bokmässa som fick alla i publiken att gå?Böckerna vi nämner är:Den stora utställningen av Marie HermansonPestön av Marie HermansonLängst in i skogen av Marie HermansonInte utan min syster av Åsa HellbergAldrig ensam av Åsa HellbergDet sista kapitlet av Åsa Hellberg10. 10. Förlagsavtal – "Det ska stå ut"
54:18||Season 1, Ep. 10Att få ett förlagsavtal sägs vara i princip omöjligt, men vi är ju båda två levande bevis på att det går! Caroline gjorde precis tvärtemot hur man ”ska" göra och fick ändå napp direkt. Malin lyssnade på feedback, gjorde om och hade plötsligt flera förlag på kroken. Ska du snart skicka in ett manus eller är nyfiken på hur det går till? Vi bjuder på våra bästa tips! Vi har dessutom träffat två personer som vet allt om det här: Helena Ljungström, förläggare på Albert Bonniers Förlag, och Sara Ruder, förläggare på barnboksförlaget Opal. Vad ska man tänka på innan man skickar in sitt manus? Hur viktigt är följebrevet egentligen? Och vad letar de efter just nu?Böckerna vi nämner är:Sandslott av Niklas Turner OlovzonSlutet på historien av AJ FinnTre av Valérie PerrinMalibu Brinner av Taylor Jenkins Reid8. 8. Språket – "Gå hem och gör om"
47:11||Season 1, Ep. 8Språket är otroligt viktigt i en bok, ändå pratas det sällan om det. Åtminstone inte när det gäller underhållningslitteratur. Vi funderar över hur vi själva jobbar med språket, diskuterar författarens big no no – adverb – och har intervjuat två kollegor om hur de tänker kring språket i sina böcker: feelgoodförfattaren Marie Sammeli och spänningsförfattaren Victor Pavic Lundberg.Böckerna vi nämner är:Världens dåligaste språk av Fredrik LindströmAtt skriva – en hantverkares memoarer av Stephen KingSkriv på! – en handbok i skrivandets konst av Elisabeth GeorgeTre enkla regler finns inte – en romanskola av Elisabet NorinSläppa taget? av Marie SammeliStudie i mänskligt beteende av Lena AnderssonDen som överlever av Victor Pavic LundbergEn förlorad sommar av Victor Pavic Lundberg7. 7. Frågestund – Skriva en bestseller eller gifta sig rikt?
43:19||Season 1, Ep. 7Vi svarar på era frågor! Går det att leva på författarskapet? Kan AI vara till hjälp? Vad är det roligaste – och det svåraste – med att vara författare? Caroline har svävat ut som Agnetha Fältskog och Malin har tjuvlyssnat på sina läsare under Skånska Deckarmässan i Lund. Vi tipsar också om några riktigt bra skrivhandböcker.Böckerna vi nämner är:642 saker att skriva om av San Francisco Writers' GrottoTre enkla regler finns inte – en romanskola av Elisabet NorinAtt skriva – en hantverkares memoarer av Stephen KingSå gör jag – konsten att skriva av Bodil Malmsten6. 6. Början – Kroka fast och släpp inte taget!
33:48||Season 1, Ep. 6Dramatisk eller smygande? En bra inledning kan se olika ut, det viktiga är att den fångar läsaren. Vi pratar om romanens början – de första raderna, det viktiga första kapitlet. Hur får man läsaren på kroken? Och hur kommer man över tröskeln som hindrar en från att börja skriva över huvud taget? Tips, trix, exempel och egna erfarenheter.Böckerna vi nämner är:Påfågelsommar Hannah RichellLilla bistron i Bretagne av Nina GeorgeBusters öron av Maria ErnestamEwa Morenos fall av Håkan NesserEn helt annan historia av Håkan NesserElva dagar i Berlin av Håkan Nesser