Share

cover art for Rasism i förlossningsvården

Body Rights

Rasism i förlossningsvården

Season 8, Ep. 10

Ett rum fullt av vårdpersonal, men ingen som lyssnar på dig - trots att det är du som föder. Fasanfull smärta som inte tas på allvar. Undersökningar som känns som övergrepp. Infektioner som missas. Rasismen som drabbar personer som rasifieras som icke-vita inom förlossningsvården leder inte bara till traumatiska upplevelser. Studier visar att den leder till ökad risk för skador och dödsfall.


Medverkande

Dinah Yonas Manna, sångerska i The mamas - om sin egen förlossning

Eva Nordlund, ordförande för Barnmorskeförbundet - om vad yrkeskåren egentligen behöver

Iman Abdullahi Abdulle - om att vara kulturell doula

Astrid Börjesson - om att vara barnmorska i Afghanistan

More episodes

View all episodes

 • 2. 15 år och gravid

  20:49
  Anna är 15 år och bor med sina föräldrar i en etta. En kväll på Nalen träffar hon en skitsnygg italienare och känner "det lilla pirret" när de dansar.Sexet på hotellrummet känns inte speciellt alls. Men några veckor senare är det solklart: hon är gravid. Eftersom hon är frisk nekas hon är abort och framåt vårkanten rycks föds Kjell, rycks ur hennes armar och adopteras bort.Vi träffar Anna 70 år senare. I en värld där många fortfarande går igenom graviditeter och föder barn mot sin vilja. Hennes berättelse är en påminnelse om hur vårt samhälle såg ut innan vi hade rätt till abort. En påminnelse om våra sexualpolitiska segrar men också det jobb vi fortfarande har framför oss.
 • 1. Hon var RFSU:s abortkurator på 50-talet

  33:55
  Två timmar. Så långt var det första samtalet Ulla Kristensson höll med de kvinnor som sökte sig till RFSU:s abortmottagning. ”Man gick in på bara skelettet på den stackars kvinnan, man skulle veta allt om henne. Hennes hälsa, jobb, familj, fritidsintressen, allt. Jag kan inte komma på något vi inte skulle ta reda på. Det var väldigt svåra avgöranden.”Abort var förbjudet i Sverige. Men om du hade särskilda skäl kunde du bli beviljad en abort efter en lång, omfattande utredning hos någon som Ulla.Nu har RFSU funnits i 90 år. Ulla är en viktig del av vår historia och en av få som kunnat berätta om hur det var att jobba nära vår legendariska grundare Elise Ottesen Jensen.Några veckor efter inspelningen somnade Ulla in. Vi publicerar den här podden i hennes minne. <3Producent: Maria Sveland
 • 4. "Klahaan betyder modig!"

  15:35
  Möt feministerna som insåg att de kunde samarbeta med munkar kring så gott som alla feministiska frågor utom aborträtten.”Vi insåg att vi har större möjlighet att nå ut till fler om vi har munkarna med oss”, säger Rachel Bunn, ordförande för organisationen Klahaan som drömmer om att Kambodjas flickor och kvinnor en dag ska få leva sina liv fria från våld och ha samma rättigheter och möjligheter som männen.Medverkande: Rachel Bunn, ordförande Klahaan.Det här är fjärde delen i vår poddspecial om Kambodja.
 • 2. "Munkarna sa att det är dålig Karma att älska någon av samma kön”

  23:44
  Organisationen ROCK - Rainbow Community Campuchea Organisation kämpar för HBTQ-personers rättigheter. Mycket har hänt under de 14 år de funnits, idag vet de flesta vad regnbågsflaggan står för men i början var det många som trodde det var en buddistisk flagga. Möt Raksmey och Pisey som vigt sina liv åt att förändra attityderna gentemot homosexuella bland Kambodjas befolkning.Medverkande: Tuy Raksmey och Ly Pisey från organisationen ROCK.Det här är andra delen i vår poddspecial om Kambodja
 • 3. Drag queen i Phnom penh

  22:37
  I ett litet varmt och trångt rum trängs fyra dragqueens om utrymmet framför sminkborden och speglarna. De är i full gång med att göra sig iordning för kvällens framträdande på Kambodjas äldsta HBTQ-klubb Blue Chilli. På dagarna jobbar de som fastighetsskötare eller studerar men på kvällarna förvandlas de till glittrande stjärnor framför en jublande publik. Maria Sveland har träffat Kambodjas modigaste drag queens.Medverkande: ”Rebecka” och ”JC”Det här är tredje delen i vår poddspecial om Kambodja.
 • 1. Hon pratar analsex på Khmer

  19:20
  Catherine Harry är en av Kambodjas kändaste feminister som genom sina sociala medier pratar om alltifrån samtycke till oralsex.När hon började för sex år sen fanns det ingen som pratade lika öppet om sexuella och reproduktiva rättigheter och hennes videos fyllde ett stort tomrum och behov hos framförallt en yngre generation som konsumerar sociala medier. Sedan dess har hon tagit upp allt ifrån samtycke, abort, våldtäkt, analsex, orgasm, feminism och har därmed upplyst stor del av den unga generationen kambodjaner om allt det de inte får lära sig i skolan. Men reaktionerna har inte bara varit positiva och Cath har tvingats ta emot enorma mängder hat.Det här är första delen i vår poddspecial om Kambodja.
 • 9. Mens-skam - med Clara Henry

  35:12
  Clara Henry pratade mens på youtube, fick tusen frågor och var plötsligt den enda i Sverige som lyfte frågan, bland annat med en mensbok. Sanna Vanno tycker att mens är så viktig politisk fråga att hon jobbar heltid med den. Naziba Wafa kämpar mot mensfattigdomen i Bangladesh. De är tre av alla dem som kommer att blöda i 7-8 år i genomsnitt. Vi syftar alltså på den sammanlagda tiden som vi mens under en livstid. Mens är alltså en stor del av livet för hälften av jordens befolkning, ändå är blodet förknippat med tabun, skam och rentav livsfara i de länder där kommersiella mensskydd är för dyra och där det saknas toalett och vatten. Maria Sveland undersöker varför.
 • 8. Könet under kniven - med Erik Galli och Sandra Dahlén

  35:17
  Inre blygdläppar som hänger ner, utanför de yttre - det är det allra vanligaste.Men det är också ett utseende som många vill ta bort. Blygdläppsförminskning är det snabbast växande kosmetiska ingreppet just nu. Och idag finns en typ av intimkirurgi som är nästan identisk med det som kallas för könsstympning typ 2.Maria Sveland träffar Cecilia Berger, gynekologen somhar mött 100-tals könsstympade kvinnor - men också kvinnor som inte är könsstympade men missnöjda med utseendet på sina kön.Hon pratar också skönhetsingrepp, hm-trosor, Kim Kardashian, porr, Grindr, bekräftelse och missnöje med sexualupplysaren Sandra Dahlén och journalisten Erik Galli. Han gjorde succé med sin TV-serie ”Under kniven” som handlar om hans egna skönhetsingrepp.