Blekingebibblorna babblar

Share

Nobelpristagaren och Modellbyggaren

Season 2, Ep. 13

Detta avsnitt är inspelat i Karlshamn. Med i studion är Lina Hammarling- poddansvarig, Rolf Andersson -bibliotekarie och våra gäster Leif Olsson och Göran Lindgren. Båda hängivna lokalhistoriker.

Dagens ämne är en Nobellpristagaren och modellbyggaren. En utställning på Karlshamns museum som pågår fram till 1 oktober 2022.

Nobellpristagaren är Harry Martinsson och modellbyggaren Karl Albin Strömberg. Dessa båda hade en djup vänskaplig relation som pågick hela livet.


Vi pratar om Gyön som var en gemensam plats för de båda. En del av Blekinge som besökts av många prominenta och kulturella personer genom åren.


Leif Olsson är författare till flera böcker:

Tjärö - en oas i Blekinge skärgård

Sommarnoblessens intåg. Gyön Blekinge

Ty sådana modeller finns det mycket om....vänskapen mellan Harry Martinsson och Karl Albin Strömberg

Karlshamns museum har öppet tisdag till söndag mellan 13.00 -17.00 fram till 31/8. Därefter vardagare 13.00 - 16.00


OBS! Vi ber om ursäkt att ljudet när Rolf pratar är något lägre än för övriga.

More Episodes

9/21/2022

Bokcirkel, Efter skandalen

Season 2, Ep. 19
Detta avsnitt kommer från Karlshamn. Vi pratar om hur man kan lägga upp en bokcirkel och så samtalar vi om boken Efter skandalen av Sarah Vaughan. Denna är även inspelad som en miniserie och finns på Netflix med namnet Anatomy of a scandal.Medverkar i podden gör Lina Hammarling, Maria Thenor och Linnea Bengtsson och vår bokcirkelledare är Lena Engkjaer. Kort om boken vi diskuterar:En ung kvinna anklagar en av ministrarna i den brittiska regeringen för ett fruktansvärt brott. James Whitehouse är framgångsrik och omtyckt, med nära band till premiärministern. För frun Sophie kommer anklagelserna som en chock. Hon är fast besluten om att skydda sin familj och det privilegierade liv de lever.Kate Woodcroft är en erfaren brottmålsadvokat, specialist på sexualbrott, och den som får uppdraget att driva fallet. Hon vet att rättskipning i praktiken handlar om vem som argumenterar bäst, men denna gång är hon övertygad om att James är skyldig och att han måste få sitt straff.En roman som är lika delar äktenskapsdrama och rättegångsthriller, om mäns maktmissbruk och samhällselitens tystnad.Vi ger boktips i samma MeToo anda:Matilda Gustavsson: KLUBBENMonika Fagerholm: VEM DÖDADE BAMBIFredrik Backman: BJÖRNSTADLena är även den som har hand om bibliotekets bokcirklar.Anmälan till 0454-81240 eller epost: bibliotek.karlshamn@karlshamn.se5/10 -Sanningens pris av Kelly Rimmer 9/11 Jacobs rum av Virginia Woolf7/12 Återvändaren av Anders SundkvistDu kan välja att vara med vid ett tillfälle eller vid alla tre