Bildningsbaren podd

Share

Den ryska björnen

Ep. 27

Vladimir Putin har startat ett fullskaligt krig i grannlandet Ukraina. Hur spelar Rysslands nationella politik, mytbildning och världsbild in i Putins agerande? Vad är Putins långsiktiga mål? Och varför händer detta nu?


Bildningsbaren #27 handlar om Ryssland och säkerhet i Europa i skuggan av invasionen av Ukraina.


Inspelat på Grand i Malmö den 10 mars 2022.


Panelen:


  • Bo Petersson, Rysslandsforskare, professor i statsvetenskap samt verksam vid Russia and the Caucasus Regional Research vid Malmö universitet. Aktuell med ny bok om Putin, "The Putin Predicament: Problems of Legitimacy and Succession in Russia".


  • Calle Håkansson, doktorand i global politik vid Malmö universitet med fokus på EU, försvar och säkerhet samt associerad till Utrikespolitiska institutet.


  • Maria Georgieva, utrikeskorrespondent med fokus på Ryssland och länder i forna Sovjet. Medverkar med reportage i både internationella och svenska medier, bland annat Reuters, Telegraph, Coda Story, SVT och SR.


Samtalsledare är Cecilia Nebel.

More Episodes

12/13/2021

Kärlek 2021

Ep. 26
Dejtingappar har ersatt vänner och familj som kärleksmäklare.Numera är det vanligast att träffas genom nätdejting.Det har gett helt nya möjligheter att hitta en ny kärlek utan tröstlösa kvällar på krogen.Samtidigt har Tinder anklagats för ytlighet och avförtrollning.Samtiden skildras som ett ständigt sökande efter att hitta något bättre, oavsett om det handlar om ny partner eller ett par skor.Med allt längre liv finns också mer tid till både singelliv och långa relationer. Dagens äldre nöjer sig inte med tevesoffan när barnen flyttat ut.Kravlistan på ”den rätta” blir allt högre med till synes oändligt med profilbilder att välja mellan.Är det ändå enklare idag att hitta rätt?Statistiken visar att om det finns något som en enda själsfrände där ute är sannolikheten att träffa hen en på hundra miljoner.I Bildningsbaren #26 pratar vi om den eviga jakten på kärleken.Panelen:Lotta Löfgren-Mårtenson, professor i hälsa och samhälle, inriktning sexologi och sexualitetsstudier.Kalle Norwald socionom, terapeut och auktoriserad sexolog. Expert i SVT-programmet "Gift vid första ögonkastet".Julia Ravanis, författare till "Skönheten i kaos", civilingenjör i teknisk fysik och doktorand i teknikhistoria.Cecilia Nebel, journalist och moderator, leder samtalet.Detta är Bildningsbaren #26 men det första avsnittet att spelas in som podd. Du hittar tidigare inspelningar av Bildningsbaren på vår Youtube.-sida.Bildningsbarens Youtube-kanal