Share

cover art for Bikten, buddhismen och bekännelsens kraft

Biktpodden

Bikten, buddhismen och bekännelsens kraft

Season 1, Ep. 5

Vi träffar Prasadacarin på Stockholms buddhistcenter. Mindfulness och meditation är begrepp som vi i Sverige ofta förknippar med buddhismen. Men finns det inslag av bikt i buddhismen? Prasadacarin reder ut begreppen och förklarar bland annat att det finns en kraft i bekännelsen. Avsnittet är inspelat i maj 2022.

More episodes

View all episodes

  • 4. Law of Attraction - religion, ideologi eller naturlag?

    37:14
    Jeanette berättar om Law of Attraction (attraktionslagen) som är ett sätt att tänka och ett sätt att förhålla sig till livet, populärt bland självhjälps- och framgångsteorierna. Attraktionslagen handlar om att vi drar till oss det vi fokuserar på eller att "lika drar till sig lika". Men vad innebär det egentligen? Är det en naturlag - lika naturligt som gravitationslagen? Hur viktigt är positivt tänkande? Får man visa alla känslor inom attraktionslagen och vilken roll spelar universum i våra liv? Vi reder ut begreppen.
  • 3. Zenläraren och biktfadern berättar

    33:14
    Vi träffar Jonas Anundi, prästvigd i Liberala Katolska Kyrkan. Jonas är också verksam som zenlärare och som frilansande präst. Liberala Katolska Kyrkan skiljer sig på en del avgörande sätt mot den romerska traditionella katolska kyrkan, bland annat ses inte påven som överhuvud, kvinnor kan vara präster och man viger samkönade par. Liberala Katolska Kyrkan finns på en handfull platser i Sverige, och nu är vi alltså i församlingen på Lilla Essingen i Stockholm. I kyrkan lokaler finns också ett andligt centrum och ett rum för zen-meditationer med koppling till buddhistisk filosofi, så det kommer Jonas också att prata om.
  • 2. Serverar kvinnomagasinen oss glossy-feminism och konsumtionsandlighet?

    36:13
    Vi träffar Anneli Winell, teologie doktor i religionssociologi. Hennes forskning visar att stora modemagasin som vänder sig till kvinnor skriver om välbefinnande, yoga och mindfulness som vägen till välbefinnande. Samtidigt lägger tidningarna ansvaret för den psykiska hälsan på kvinnorna själva. Diskussioner om kvinnors gemensamma jämlikhetsarbete uteblir. Anneli Winell berättar också om "Glossy-feminism", "konsumtionsandlighet" och religionens betydelse för integration i ett nytt land.
  • 1. Är religiositet/andlighet kopplade till individens övriga anknytningsrelationer?

    36:12
    Biktpodden träffar professor Pehr Granqvist, som forskar i religionspsykologi. Vi frågar honom om "otrygga" människor är mer benägna att vara religiösa? Kan det vara så att vi i ett tryggt välfärdsland har mindre behov av Gud? Är Gud en konstruktion? Pehr Granqvist berättar om sin forskning kring anknytningsteori (en teori inom psykologi som visar på vikten av hur vi lär oss relatera till vår omgivning/våra föräldrar under uppväxten) och relationen till religion, finns det samband?