Besturen met idealen

Share

#1 Touria Meliani

Ep. 1

Hoe maak je kunst en cultuur voor iedereen bereikbaar? Hoe geef je vorm aan een digitale stad die niet de belangen van techgiganten dient, maar de rechten van burgers beschermt? Corinne Ellemeet spreekt erover met Touria Meliani, wethouder in Amsterdam. Een vrouw met een missie.

More Episodes

 • 6. #6 Hagar Roijackers

  55:22
  Water is bepalend voor de geschiedenis én de toekomst van Nederland. Zeespiegelstijging en zware regenval, maar ook droogte en watervervuiling stellen ons voor enorme uitdagingen. We zullen het land anders moeten inrichten. Hagar Roijackers is zich daar als geen ander van bewust. Zij is gedeputeerde voor water, natuur en gebiedsgerichte aanpak in Noord-Brabant. Het is haar taak om de provincie groener en klimaatbestendiger te maken. Die taak vervult Hagar met vuur, visie en verstand van zaken, zo blijkt uit het gesprek dat Corinne Ellemeet met haar voerde. Een inspirerend gesprek over water.
 • 5. #5 Geert Gabriëls

  48:30
  De regering draalt bij de aanpak van de stikstofcrisis, maar provinciebestuurder Geert Gabriëls pakt door. In zijn provincie, Limburg, kocht hij evenveel veehouders uit als alle andere provincies samen. Wat is zijn geheim? Kennis van zaken, politiek gevoel, overtuigingskracht plus een groot hart voor natuur én boeren. Corinne Ellemeet voert een levendig gesprek met deze energieke GroenLinks-gedeputeerde. Een geboren en getogen Limburger wiens gedachten dezer dagen ook vaak bij Oekraïne zijn, waar hij hielp de lokale democratie op te bouwen die nu door Poetins oorlog dreigt te worden vernietigd.
 • 4. #4 Melissa Kashiku van Hoorn

  47:30
  Wetenschap en politiek komen samen in Melissa Kashiku van Hoorn, gedeputeerde voor klimaat, energie en water in de provincie Groningen. Zij timmert aan de weg om van Groningen dé groene energieprovincie van Nederland te maken. Als vrouwelijke bestuurder van kleur is ze een rolmodel voor anderen, zo beseft ze. Corinne Ellemeet voert een veelzijdig gesprek met Melissa, die bij de komende verkiezingen voor Provinciale Staten de lijst van GroenLinks aanvoert. 
 • 3. #3 Esmah Lahlah

  55:44
  “Een samenleving waarin je gezien wordt, ertoe doet en jezelf mag zijn”. Dat is het ideaal van Esmah Lahlah, wethouder van arbeidsparticipatie en bestaanszekerheid in Tilburg. Haar tomeloze inzet voor een overheid die werkt vanuit nabijheid en vertrouwen wordt tot ver buiten de gemeentegrenzen opgemerkt: onlangs is ze verkozen tot beste lokale bestuurder van Nederland. Corinne Ellemeet voert een levendig en aangrijpend gesprek met Esmah, die bij de komende gemeenteraadsverkiezingen de Tilburgse lijst van GroenLinks aanvoert.
 • 2. #2 Martijn Dadema

  58:35
  Hoe maak je het gemeentebestuur dienstbaar aan de gemeenschap? Hoe win je het vertrouwen terug van burgers die zijn afgehaakt? Corinne Ellemeet spreekt erover met Martijn Dadema, burgemeester van Raalte. Gelijkheid, inclusie, transparantie en eerlijkheid zijn de waarden die hij voor ogen houdt. Het leverde Raalte de titel van best bestuurde gemeente van Nederland op.