Share
Berätta alltid det här
#140. VECKANS NYHET: NPF-forum med så viktiga nyheter (del 1 av2)
Livet med NPF idag. Smärtsamt långa köer till BUP & BUMM, utredningar, diagnos. Till slut: Ett piller. Lycka till! Kom helst inte tillbaka. Var fjärde NPF-barn får problematisk skolfrånvaro. Mer lidande. Systemfel. 😰💔
Tills nu! Hopp! Förändring! 😃✊
👉 Vad skulle hända om vände på systemets synsätt? Från att enbart sätta diagnos på vad som är "fel" till att se funktionsförmåga? Läs vidare!
Fortfarande är vi programledare, Frida Boisen och Tilda Boisen omtumlade av glädje & tacksamhet efter att vi fick tala & moderera på NPF-forum i Attentions regi, på Karolinska Institutet i dagarna två.
Var du där? 🙋♀️
TACK alla hundratals i publiken! Ni var magi!
🥰❤️
Och NEWS FLASH!
Banbrytande hopp från konferensen! Först:
👑 Prins Carl Philip & Prinsessan Sofia var på plats under första delen av dagarna, viktigt för att dra än mer ljus till frågan.
Det var fint för Tilda & mig att höra om prinsparets genuina engagemang för NPF & inkludering - dag två fick vi alla lyssna till Prinsparets Stiftelse & EY med Daniel Brämhagen med ny rapport som verkligen driver inkluderande förändring för NPF i arbetslivet.
‼️Samhällsvinsten hörni!
För oss var det stort & känslosamt att berätta hur Tilda var så nära att förlora livet i väntan på hjälp. Hur allt till slut vände. Hoppet vi idag kan sprida.
Tilda fick stående ovationer. Vi fick tårar i ögonen. 🥲
Tilda, tjejen med 14 F från svenska skolan i betyg, har uppenbarligen vissa funktionsförmågor. Det har vi alla!
Men OLIKA funktionsförmågor!
✊
Hur vore det om vi lyfte dem istället!
Istället för att bara ge en diagnos?
Så: Vad skulle hända om vi istället för att "bara" sätta en ADHD-diagnos - utan ofta annat medskick annat än piller - skulle få svar på vilka FUNKTIONSFÖRMÅGOR just jag har?
🔸Vad är jag rent av "bättre" på än normen?
🔸Vad har jag utmaningar med?
🔸Vad skulle hjälpa mig?
👉 Tänk om det rent av fanns ett internationellt erkänt klassningssystem som fokuserade på just funktionsförmågan som skulle kunna skrivas in i alla journaler – som vore lika etablerat som ICD är idag (WHO:s klassningssystem för diagnoser för allt från hjärtinfart till ADHD).
Vet du: Det finns nu!
I Sverige på Karolinska Institutet har Sven Bölte, världsledande autismforskaren, professor inom psykologi, hjälpt WHO att sätta upp ICF core sets, som nu fungerar som internationella klassificeringsspråket för funktion - som kompletterar en diagnos & hjälper såväl personen med NPF som läkare, psykologer, skola, anhöriga mfl, att förstå den här personens förmågor som bäst.
😃💪
Det här är revolutionerande!
❤️✊
Svens forskning förändrar världen!
Många års arbete rullas nu ut & används!
Tack Attention, Anki Sandberg, alla talare som medverkade!
Ni är bäst!
Du som läser detta:
Vill DU ge lite kärlek till alla med ADHD, autism, dyslexi, annan NPF?
Dela podden vidare! Nu lyfter vi fler goda exempel.
Nästa torsdag andra halvan om NPF-forum 2024
More episodes
View all episodes
#189. VECKANS UTMANING: Visa nyfikenhet med en frigörande fråga
13:53|I dagens avsnitt så visar Frida och Tilda hur en ovanlig fråga kan öppna upp så spännande svar hos dig själv och andra.Missa inte denna underbara utmaning.En lyssnarfavorit som vi på begäran gör på nytt.#188. VECKANS NYHET: Varannat barn mobbas visar ny Friendsrapport
18:23|Nya Friends-rapporten visar på en total trygghetskollaps i svenska skolan.Nära hälften av alla barn berättar att de utsatts för mobbningar eller kränkningar senaste månaderna.Bland barn som är utsatta för mobbning är det dubbelt så vanligt att få icke godkänt i något av kärnämnena. Och var fjärde elev har stannat hemma på grund av otrygghet eller ensamhet.#187. Robert Myhreld om att vara inlagd på psyket
43:37|Robert Myhreld är föreläsare och författare till boken "Ibland är det alltid samma sak", en ärlig, rolig, fin och nära rapport inifrån en psykiatrisk klinik i Sverige.Baserat på Roberts många återkommande erfarenheter av att vara inlagd.Robert har bipolär sjukdom och berättar i veckans avsnitt om hur han lever med sin sjukdom.Och han berättar om sina erfarenheter av psyket.Vi älskar Roberts bok, som han också läser högt ur.Missa inte det här så fina, berörande avsnittet.Och vill du ha mer av Robert, missa inte heller hans instagramkonto Marginalanteckningar.Tack Robert för att du berättar.Och tack du som lyssnar!Tipsar gärna vidare om podden till vänner och följare i dina sociala medier.Glöm inte bort: Du är värd att må bra.#184. Nina Månstråle om sin oändligt tuffa resa – och att välja ett nytt liv
01:06:28|Vissa avsnitt glömmer man aldrig. Som den här berättelsen, Nina Månstråle tar oss med på sin livs resa.Som börjar med att hennes pappa i en olycka tragiskt orsakar hennes sexårige kusins död.Och tidigt i livet hamnar Nina i ett missbruk. "Fast på första fyllan".Och redan som fjortonåring blir det droger, och innan hon fyllt arton är hon sprutnarkoman.Det är en mycket tuff resa ut i livet som väntar.En resa som tar en otäck vändning.Det är så nära att Nina inte skulle varit med oss idag.Men hon är här.Och hon har valt ett nytt liv och idag hjälper hon andra som idag är i liknande situation som Nina var i sitt tidigare liv.Missa inte detta så gripande avsnitt där Nina, författare till "Den lilla boken om sårbarhet" tar oss med på en så stark resa.Tack Nina för att du delar din berättelse.Lyssna!#183. VECKANS UTMANING: Lär dig säga förlåt till dig själv
06:17|Välkommen till Veckans utmaning - en sak du kan prova för att må lite bättre, eller få någon annan att må lite bättre.Idag handlar det om att se sina egna tillkortakommanden. Det du inte gillar hos dig själv.Och förlåta dig själv.Häng med! Kom ihåg: Du är värd att må bra!Kram!Dela gärna vidare!