Share

cover art for Manustävling 2023/2024 –”Man kan inte ha allting i en pjäs, utan det får kanske bli nån annan pjäs, nån gång”

Barnteaterakademin Podden

Manustävling 2023/2024 –”Man kan inte ha allting i en pjäs, utan det får kanske bli nån annan pjäs, nån gång”

Season 3, Ep. 2

Om att känna lust och göra något nytt, om att förhålla sig till konventioner men behålla sin unicitet, om att skapa luckor och ändå vara tydlig. Klara Persson, en av de tre vinnarna i Barnteaterakademins manustävling, och Manda Stenström, dramaturg på Regionteater Väst, talar om sitt samarbete i processen med Klaras vinnartext Jag är ett vrål. Redaktör: Lisa Gröön (producent, Regionteater Väst).

More episodes

View all episodes

  • 1. Centrum och periferi 2 - Många drömmar är nog väldigt lika oavsett var en befinner sig

    44:38||Season 3, Ep. 1
    Vårt land sträcker sig från nord till syd och de naturresurser som finns i norra Sverige är på många sätt avgörande för befolkningen i södra Sverige. På vilka sätt är frågor som rör centrum och periferi aktuella inom scenkonsten som skapas i norra Sverige? Finns det en sydsvensk norm inom scenkonsten och på vilka sätt kan den i så fall utmanas? Och vilka scenkonstnärliga strategier kan behövas om en är verksam i norra Sverige?Sandra Grehn samtalar med skådespelaren, regissören och konstnärliga ledaren Johanna Salander som länge varit verksam i Västerbotten med Umeå som bas, och snart tillträder som konstnärlig ledare på Västerbottensteatern i Skellefteå.Avsnittet kopplar också an till 2023/24 års manustävling vars ena utgångspunkt är att handlingen inte ska utspela sig i en storstad. (Tävlingen resulterar i tre nya grovmanus med offentlig presentation våren 2024.)
  • 2. Centrum och periferi 1 - Snarare än en bortlängtan, var det: Kom hit med grejerna då!

    40:31||Season 2, Ep. 2
    I dramatik är ofta platsen där allt utspelas viktig. Men sällan talar vi om hur ofta staden ses som en neutral utgångspunkt och om hur idéer om vad som är centrum och periferi genomsyrar berättande.I första avsnittet av två på temat centrum och periferi i scenkonsten, träffar Sandra Grehn dramatikern, dramaturgen och lektorn Anders Duus som problematiserar och utforskar urbarn och icke-urban dramatik och hur det formar vår förståelse för människor i staden eller på landsbygden.Avsnittet kopplar också an till 2023/24 års manustävling vars ena utgångspunkt är att handlingen inte ska utspela sig i en storstad. (Tävlingen resulterar i tre nya grovmanus med offentlig presentation våren 2024.) (Foto: Linda Goncalves)
  • 1. Manustävling 2023/2024

    50:08||Season 2, Ep. 1
    Under vintern 2023/24 utlyste Barnteaterakademin en ny manustävling, den fjärde i ordningen. Reglerna var: 1. Skriv för högstadiet. 2. Handlingen ska inte utspela sig i en storstad. Och bidragen vällde in – hela 193 stycken!I det här avsnittet av Barnteaterakademin Podden samtalar Lisa Gröön (Regionteater Väst) med Kristina Ros (Masthuggsteatern samt projektledare för BtA), Torben Sigelius Kulin (Teater Jaguar) och Manda Stenström (Regionteater Väst) som alla sitter med i juryn, och med Marcus Lilliecrona (Teatercentrum), som administrerar den anonyma tävlingen och alltså är den ende som känner till de tävlandes identiteter.Följ med bakom kulisserna och ta del av deras tankar om arbetet med att hitta de tre vinnarna.
  • 6. Skolan och scenkonsten 2 - Rektor Sara: ”Styr inte upp för mycket”

    37:53||Season 1, Ep. 6
    Med avstamp i Assitej Sveriges rapport Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan, presenterar Barnteaterakademin Podden två första avsnitt i temaspåret Skolan och scenkonsten.I detta avsnitt samtalar Lisa Gröön från Regionteater Väst och Ida Kaivola från Göteborgs stads kulturförvaltning med Sara Olausson, rektor för en F-6-skola i Mariestad. Vi pratar om förutsättningar, statistik och styrning och om hur konsten kan ta plats i barnens liv, med stöd av kompetenta och engagerade vuxna. 
  • 5. Skolan och scenkonsten 1 - Assitej Sverige: ”Vi måste göra nåt"

    42:27||Season 1, Ep. 5
    Med avstamp i Assitej Sveriges rapport Spelar mindre roll?, om den ojämlika fördelningen av scenkonst för barn och unga i skolan, presenterar Barnteaterakademin Podden två första avsnitt i temaspåret Skolan och scenkonsten.I detta avsnitt samtalar Erika Isaksson från Backa Teater med Niclas Malmcrona och Michael Cocke från Svenska Assitej, som ger en fördjupad bakgrund och vänder och vrider på de förslag till åtgärder som rapporten tar upp.
  • 4. Man kan ju inte turnera med nåt som är enbart mörker

    44:58||Season 1, Ep. 4
    I en tid av eskalerande kris i våra klimat- och ekosystem sätter vi i två avsnitt luppen på scenkonsten och hållbarhetsfrågan. Det ena med fokus på produktion, det andra om tema och form.Till detta avsnitt har vi bjudit in dramatikern och dramaturgen Ninna Tersman, som har skrivit om klimatforskare, aktivister och minoritetsgrupper. Hon möter scenkonstforskaren Sandra Grehn och skådespelaren och regissören Sara Klingvall i ett samtal om olika aspekter av hållbarhet ur ett dramaturgiskt perspektiv och med frågan: Behöver verkligen barn en till föreställning om vuxnas oförmåga att ta ansvar för vår värld?
  • 3. Climate Action Plan

    39:49||Season 1, Ep. 3
    I en tid av eskalerande kris i våra klimat- och ekosystem sätter vi i två avsnitt luppen på scenkonsten och hållbarhetsfrågan. Det ena med fokus på produktion, det andra om tema och form.I detta avsnitt möter scenkonstforskaren Sandra Grehn skådespelaren och småbarnspappan Christian Gade Bjerrum som för några år sedan drog igång projektet ”Baeredygtig Scenekunst NU” för att hjälpa teatrar att minska sin klimatpåverkan genom att ställa om produktion och turnéer så de blir hållbara. Ett samtal med både praktiska tips och stora frågor: Vad är viktigast - konsten eller klimatet?
  • 2. Unga klara - nationell scen för barn och unga

    44:20||Season 1, Ep. 2
    Sandra Grehn och Sara Klingvall träffar Farnaz Arbabi - en av två konstnärliga ledare på Unga Klara i Stockholm som sedan 2017 haft uppdraget som nationell scenkonst för barn och unga. Vad innebär Unga Klaras manifest för det praktiska scenkonstarbetet? Hur ser Unga Klara på barn och unga som publik? På vilket sätt är makthierarkin mellan barn och vuxna en utmaning i arbetet med scenkonst? Och vilken typ av scenkonst längtar Farnaz Arbabi egentligen efter?