Share

cover art for Tema-favorit: leva med ADHD

Barnpsykologerna

Tema-favorit: leva med ADHD

Season 9

Joakim Hedström är författare och fick en ADHD-diagnos när han fyllde 30. Då hade han sökt hjälp inom psykiatrin i flera år och under stora delar av sin uppväxt undrat varför han ofta kände sig annorlunda. I det här avsnittet berättar han om sin resa, hur han tog emot diagnosen och hur han, sen han fick den, försökt utforska vad ADHD är, hur han kan hantera den och vilken medicinering som fungerar för honom. Med sin bok vill han dela med sig av sina lärdomar och hjälpa andra att inte skämmas men våga testa vad som funkar för dem.

More episodes

View all episodes

 • Tema-favorit: förlossningsdepression

  33:51
  Var 6:e graviditet leder till en förlossningsdepression. Både den födande och partnern kan drabbas. I det här avsnittet berättar psykolog Elin Lampi mer om hur det yttrar sig, tecken att vara observant på och hur behandling går till. Elin har skrivit boken ”Förlossningsdepression: ensam är inte stark”.
 • Tema-favorit: förlossning: depp och psykos

  25:57
  Psykologen och forskaren Mårten Tyrberg ger en beskrivning av vad dessa två tillstånd innebär, vad vi vet om riskfaktorer men också hur man kan förebygga insjuknande samt behandla de som drabbas.
 • 216. 216. Postpartumpsykos

  37:27
  Julia Werneholm och Tove Tallungs drabbades av postpartumpsykos efter att de fött sina första barn. I det här avsnittet delar de med sig av sina erfarenheter.  Julia och Tove är med i organisationen Mamma till Mamma som jobbar för att sprida kunskap och nå ut till drabbade, anhöriga och vården.
 • 215. 215. Pappan som var rädd för hejdå

  13:15
  Högläsningsavsnitt!I barnboken "Pappan som var rädd för hejdå" hjälper två barn en pappa som har svårt att bli lämnad på sitt jobb, genom att öva på avsked. Tredje delen av serien "Rädda vuxna!" läses av Ellinor Atallah, Sara Ytterbrink Nordenskiöld, Susann Lundberg, Annah Hydman, Malin Sundling, Birgitta Felle, Melanie Hallstadius, Nadja Högman, Hanna Dencker, Andreas och Ivar Larsson Seglert samt Helena Säldebjer.https://www.bokus.com/bok/9789127465312/pappan-som-var-radd-for-hejda-hjalp-ditt-barn-att-hantera-separationsangest/
 • 214. 214. Förebygga OCD hos små barn

  25:45
  Kristina Aspvall, psykolog och forskare vid Karolinska Institutet, berättar för Lars om hur man upptäcker OCD hos riktigt små barn, och en studie som undersöker om det är möjligt att förebygga allvarliga problem. Anmäl dig till studien här: https://nyheter.ki.se/har-ni-ocd-i-familjen-vill-du-minska-risken-for-att-ditt-barn-utvecklar-ocd
 • 213. 213. PTSD och komplex PTSD

  27:14
  Filip Arnberg berättar för Liv om PTSD, hur det skiljer sig från komplex PTSD och hur behandlingar ser ut.  Lyssna även på Filip berätta om "Psykologisk första hjälpen" i avsnitt 203.
 • 212. 212. Tolerans i skolan

  21:06
  Linnea Lindquist, rektor, pratar med Lars om hur vi kan jobba med tolerans och specifikt antisemitism i skolan - ett problem som tyvärr plötsligt blivit smärtsamt aktuellt.Tips på material:SkolverketTorgny Segerstedts stiftelse
 • 211. 211. Att bli omtyckt

  34:21
  Liv intervjuar psykolog Björn Hedensjö utifrån hans nya bok, "Omtyckta människor : forskningen, knepen och övningarna som gör dig likeable"
 • 210. 210. Förälder med orostankar

  40:20
  Erik Andersson, psykolog och forskare vid Karolinska Institutet (och nyligen vinnare av Stora Psykologpriset!) berättar för Lars om hur man kan hantera orostankar man får som förälder i en osäker värld. Erik tipsar om böcker av Olle Wadström