Share

cover art for Tema-favorit: dataspelsberoende

Barnpsykologerna

Tema-favorit: dataspelsberoende

Season 9

Psykolog och med dr Philip Lindner berättar för Lars om det kontroversiella ämnet dataspelsberoende. Är det rimligt att kalla överdrivet dataspelande för ett verkligt beroende, och hur är det egentligen med riskerna med våldsamma spel?

More episodes

View all episodes

  • Tema-favorit: gamla och nya medier

    32:08
    Journalisten Emanuel Karlsten pratar i det här avsnittet med Liv om hur han tänker om nya och gamla medier. Är de nya medierna sämre än de gamla? Hur får vi en mer mogen mediepublik? Och vilka råd kan man ge till föräldrar angående hur de ska förhålla sig till sina barns mediekonsumtion?
  • 227. 227. Unga och mediakonsumption

    32:15
    Stina Cederholm är chefredaktör för "SvD Junior" och berättar för Lars hur man som vuxen kan tänka kring hur unga får till sig nyheter, och kan lära sig källkritik.
  • Tema-favorit: PAX

    35:53
    I dagens samtal berättar psykolog och doktorand Magnus Johansson om ”PAX i skolan”, en metod för att få klassrummet att bli bra arbetsmiljö för både lärare och elever. PAX har i dagsläget mest används i lågstadiet, där forskningsstödet också är starkast, och de förebyggande och hälsofrämjande långsiktiga effekterna är störst. För den som vill fördjupa sig mer om hur PAX och andra forskningsbaserade metoder kan bidra till en bättre värld tipsar Magnus om följande bok: https://www.bokus.com/bok/9781684031801/the-nurture-effect/
  • Tema-favorit: positivt beteendestöd

    34:07
    Psykolog Peter Karlsson berättar i det här avsnittet om positivt beteendestöd, ett forskningsbaserat förhållningssätt för att hjälpa barn med funktionsnedsättning och utmanande beteenden att hantera sin vardag och möta utmaningar på ett bättre sätt.På Peters hemsida finns ytterligare information om positivt beteendestöd och om hans böcker som han nämner i avsnittet: www.besiva.sePeter tipsar även om:https://www.adlibris.com/…/fran-beteendeproblem-till-livskv…https://www.pbis.org/
  • 226. 226. Positivt beteendestöd i förskolan

    35:22
    I Socialstyrelsens nyligen uppdaterade nationella riktlinjer för råd och stöd vid adhd och autism rekommenderas bl.a. positivt beteendestöd (PBS). I det här avsnittet berättar psykologerna Peter Karlsson och Eva Thormann som nyligen utkommit med sin bok ”Positivt beteendestöd i förskolan” mer om metoden, hur man lär sig mer den och hur man tillämpar den i förskolan.
  • 225. 225. Hjärnans anatomi del 2

    37:24
    Åke Påhlshammar är med oss igen och i det här avsnittet berättar han om några historiska händelser som bidragit till kunskapen om den mänskliga hjärnan. Han pratar tex om Phineus Gage som drabbades av en allvarlig olycka och därmed bidrog till kunskapen om frontallobernas funktion. Om Broca som upptäckte det område i hjärnan som styr det talade språket och om Wernicke som upptäckte var språkförståelse har sin plats i hjärnan.
  • 224. 224. Hjälpa barn prata om övergrepp som sker online

    27:38
    Malin Joleby, forskare vid Karolinska Institutet, berättar om sin forskning om barn som blivit utsatta för övergrepp online, och hur man som vuxen kan hjälpa dessa barn att berätta.
  • 223. 223. Hjärnans anatomi #1

    36:00
    I det är avsnittet ger neuropsykologen och universitetsläraren Åke Pålshammar en grundläggande beskrivning av hur hjärnan ser ut och vad de olika delarna i hjärnan har för uppgifter.  Han inleder med att tala om storhjärnan, lillhjärnan och hjärnstammen för att sen fokusera på storhjärnans delar. De delar som nämns är de olika loberna (frontalloben, tinningloben, hjässloben och nackloben) samt Thalamus, amygdala , hippocampus och hypotalamus.
  • 222. 222. Live-pod!

    22:28
    På teater-eventet "Stjärnkalaset" så gjorde vi en live-pod inför publik som test - såhär lät det!