Share

cover art for Sommarfavorit: Läxor och studieteknik

Barnpsykologerna

Sommarfavorit: Läxor och studieteknik

Season 8

Vi hör ofta att det är viktigt att elever lär sig studieteknik, men hur gör man då? I dagens avsnitt lär forskaren Maria Öhrstedt oss mer om det här viktiga ämnet och ger flera matnyttiga tips och råd.

BONUSMATERIAL

Maria ger här på FB ett Bonustips: Reflektera kontinuerligt över ditt eget lärande. Fundera över i vilka sammanhang du upplever att du lär dig bäst och anpassa din lärmiljö till detta

De program på UR som Maria tipsar om i avsnittet kan hittas här: Orka plugga: https://www.ur.se/orkaplugga/

Plugga bättre: https://urskola.se/Produkter/176955-Plugga-battre/Visa-alla

Pluggkoden: https://urskola.se/.../186787-Pluggkoden-Strategier-for...

More episodes

View all episodes

  • 225. 225. Hjärnans anatomi del 2

    37:24
    Åke Påhlshammar är med oss igen och i det här avsnittet berättar han om några historiska händelser som bidragit till kunskapen om den mänskliga hjärnan. Han pratar tex om Phineus Gage som drabbades av en allvarlig olycka och därmed bidrog till kunskapen om frontallobernas funktion. Om Broca som upptäckte det område i hjärnan som styr det talade språket och om Wernicke som upptäckte var språkförståelse har sin plats i hjärnan.
  • 224. 224. Hjälpa barn prata om övergrepp som sker online

    27:38
    Malin Joleby, forskare vid Karolinska Institutet, berättar om sin forskning om barn som blivit utsatta för övergrepp online, och hur man som vuxen kan hjälpa dessa barn att berätta.
  • 223. 223. Hjärnans anatomi #1

    36:00
    I det är avsnittet ger neuropsykologen och universitetsläraren Åke Pålshammar en grundläggande beskrivning av hur hjärnan ser ut och vad de olika delarna i hjärnan har för uppgifter.  Han inleder med att tala om storhjärnan, lillhjärnan och hjärnstammen för att sen fokusera på storhjärnans delar. De delar som nämns är de olika loberna (frontalloben, tinningloben, hjässloben och nackloben) samt Thalamus, amygdala , hippocampus och hypotalamus.
  • 222. 222. Live-pod!

    22:28
    På teater-eventet "Stjärnkalaset" så gjorde vi en live-pod inför publik som test - såhär lät det!
  • 221. 221. Snällhet

    28:08
    Vi välkomnar i det här avsnitt professor och författare Stefan Einhorn för att prata om snällhet.
  • 220. 220. Jag och alla andra - ett samtal med barn om avund och ansvar

    10:48
    Liv pratar med två barn i åk 3 och åk 6 om den nyutkomna tredje delen i barnboksserien om Mary; ”Jag och alla andra”. Boken tar bl.a upp ämnen som grupptryck, hitta sin egen vilja, stå upp för sin åsikt och pinsamheter och i avsnittet pratar vi om barnens tankar utifrån kapitlen om avund och ansvar.
  • 219. 219. Behandlingsstudier inom barnpsykiatri

    33:48
    Rebecca Grudin, psykolog och doktorand vid Karolinska Institutet, berättar om varför behandlingsstudier inom psykiatri ser ut som de gör, och vad man kan förvänta sig som deltagare. Studien som Rebecca själv bedriver och som riktar sig till tonåringar som är deprimerade, hittar du mer om här: https://www.studienida.com/
  • 218. 218. Att förhålla sig till gamla och nya medier

    32:08
    Journalisten Emanuel Karlsten pratar i det här avsnittet med Liv om hur han tänker om nya och gamla medier. Är de nya medierna sämre än de gamla? Hur får vi en mer mogen mediepublik? Och vilka råd kan man ge till föräldrar angående hur de ska förhålla sig till sina barns mediekonsumtion?
  • Tema-favorit: frågelåda tre

    32:40
    Vår tredje frågelåda!