Share

cover art for 193. Hjälpa tonåringar äta regelbundet

Barnpsykologerna

193. Hjälpa tonåringar äta regelbundet

Season 10, Ep. 193

Paulina Nowicka, professor vid Uppsala Universitet, dietist och familjeterapeut, berättar för Lars om hur man kan hjälpa tonåringar att äta regelbundet och inte hoppa över måltider. Dessutom en avstickare kring smakträning!

 

Hennes nyskrivna bok: Hälsovikt för ditt barn

More episodes

View all episodes

 • Tema-favorit: Barn och barnvakter

  22:44
  Är det okej att lämna sitt barn till barnvakt eller borde man avstå? Vi diskuterar och funderar.
 • Tema-favorit: Olika former på familjer

  32:16
  Om Stjärnfamiljer, regnbågsfamiljer och att utvidga normen, med psykolog Fredrik Livheim och journalisten och författaren Josefin Olevik. Boktips:http://www.vombatforlag.se/butik/pyret-fixar-frukost/http://www.olevik.se/bocker/https://www.olika.nu/kop-vara-bocker/butik/varfor-finns-jag/Föreningar:http://www.femmis.se/https://www.facebook.com/groups/1790414754575874/?ref=group_header
 • Tema-favorit: kostråd

  22:14
  Ann Fernholm,  PhD och journalist, ger tips på kostråd - vad är vettigt och vad är inte?  Anns senaste bok heter "Stora boken om barn och mat"
 • Tema-favorit: Rörelse och barn

  29:25
  Daniel Berglind som är forskare på Karolinska Institutet intervjuas av Liv om betydelsen av fysisk aktivitet för barn.
 • Tema-favorit: smartare än din mobil

  20:17
  Lars intervjuar psykolog Siri Helle om forskningen kring skärmtid: när är skärmtid bra och dåligt, och vad finns det för metoder att begränsa skärmtid om den är ett problem? Siri tipsar om sin bok "Smartare än din telefon": https://www.bokus.com/.../smartare-an-din-telefon-hur-du.../
 • Tema-favorit: dataspelsberoenden

  26:26
  Psykolog och med dr Philip Lindner berättar för Lars om det kontroversiella ämnet dataspelsberoende. Är det rimligt att kalla överdrivet dataspelande för ett verkligt beroende, och hur är det egentligen med riskerna med våldsamma spel?
 • Tema-favorit: Skärmtid och MIND

  29:16
  För en vecka sedan släppte föreningen MIND rapporten ”Mår unga sämre i en digital värld?” som handlar om barns mående kopplat till skärmanvändning. I det här avsnittet berättar en av författarna till rapporten, psykolog Siri Helle om vad de funnit. Siri har tidigare varit med i avsnitt 56 där hon talade om samma ämne men då utifrån sin bok ”Smartare än din telefon”.I det här avsnittet hänvisar vi även till avsnitt 15 där Caroline Engvall talar om Faror på nätet. Rapporten finns att läsa på https://mind.se/akt.../mar-unga-samre-i-en-digital-varld/...https://www.bokus.com/.../smartare-an-din-telefon-hur.../...
 • 232. 232. Hur man som förälder kan hjälpa ett barn med skärmtid

  27:57
  Anders Nilsson är forskare vid Karolinska Institutet, och berättar för Lars om vad forskningen säger att man kan göra som förälder för att hjälpa ett barn som man är orolig för vad gäller skärmtid. Länk till studien som Anders och Lars gör, där man också kan anmäla intresse för framtida behandlingsstudie: TRYCK HÄR !
 • 231. 231. Att skämmas som förälder

  36:14
  Lars intervjuar psykolog Johan Lundin, doktorand vid Karolinska Institutet - om hur man kan hantera när man skäms som förälder, eller blir socialt obekväm. Andra tänker att man är dålig förälder - hur hanterar man detta?