Share

cover art for 191. Tvillingar

Barnpsykologerna

191. Tvillingar

Season 10, Ep. 191

Liv intervjuar lektor Sirpa Rosendal som forskat på hur det är att växa upp som tvilling. Sirpa berättar hur tvillingar upplevt sitt tvillingsskap, vad som varit positivt och kanske mer komplicerat, och hon ger också råd till blivande tvillingföräldrar.

 

Sirpa tipsar om psykolog Joan Friedman: www.joanafriedmanphd.com/

 

Den som vill kan läsa Sirpas avhandling här: http://hj.diva-portal.org/smash/get/diva2:531963/FULLTEXT01.pdf

More episodes

View all episodes

 • 230. 230. Frågelåda #5

  39:37
  Liv och Lars svarar på frågor från instagram: kräsen i maten, skärmtid och separationsångest!
 • Tema-favorit: Växa upp med missbrukande förälder

  38:41
  Ola Siljeholm berättar om hur det är att vara barn och växa upp med en förälder som har en beroendeproblematik.Länktips:VÅGA BERÄTTA: https://www.1177.se/.../om-innehallet-pa-vaga-beratta/ANHÖRIGSTÖDET: http://anhorigstodet.se/ALKOHOLLINJEN: https://www.alkohollinjen.se/ALKOHOLHJÄLPEN: https://alkoholhjalpen.se/ERSTA VÄNDPUNKTEN: https://www.erstadiakoni.se/sv/vandpunkten/MASKROSBARN: http://www.maskrosbarn.org/
 • 229. 229. Föräldrar och alkohol

  35:50
  Lars intervjuar Stina Ingesson Hammarberg, psykolog och forskare vid Karolinska Institutet. Vi tipsar om "MAPPIT"-studien - om du är kvinna 25-60 år och vill kartlägga ditt mående, inkl alkohol, var med i studien!
 • 228. 228. Hjärnans anatomi #3

  28:30
  Det här är det tredje avsnittet med universitetslärare och neuropsykolog Åke Pålshammar. Här berättar han hur kopplingen mellan hjärnan och vårt psykiska mående ser ut vid stress, ångest och beroende.
 • Tema-favorit: gamla och nya medier

  32:08
  Journalisten Emanuel Karlsten pratar i det här avsnittet med Liv om hur han tänker om nya och gamla medier. Är de nya medierna sämre än de gamla? Hur får vi en mer mogen mediepublik? Och vilka råd kan man ge till föräldrar angående hur de ska förhålla sig till sina barns mediekonsumtion?
 • 227. 227. Unga och mediakonsumption

  32:15
  Stina Cederholm är chefredaktör för "SvD Junior" och berättar för Lars hur man som vuxen kan tänka kring hur unga får till sig nyheter, och kan lära sig källkritik.
 • Tema-favorit: PAX

  35:53
  I dagens samtal berättar psykolog och doktorand Magnus Johansson om ”PAX i skolan”, en metod för att få klassrummet att bli bra arbetsmiljö för både lärare och elever. PAX har i dagsläget mest används i lågstadiet, där forskningsstödet också är starkast, och de förebyggande och hälsofrämjande långsiktiga effekterna är störst. För den som vill fördjupa sig mer om hur PAX och andra forskningsbaserade metoder kan bidra till en bättre värld tipsar Magnus om följande bok: https://www.bokus.com/bok/9781684031801/the-nurture-effect/
 • Tema-favorit: positivt beteendestöd

  34:07
  Psykolog Peter Karlsson berättar i det här avsnittet om positivt beteendestöd, ett forskningsbaserat förhållningssätt för att hjälpa barn med funktionsnedsättning och utmanande beteenden att hantera sin vardag och möta utmaningar på ett bättre sätt.På Peters hemsida finns ytterligare information om positivt beteendestöd och om hans böcker som han nämner i avsnittet: www.besiva.sePeter tipsar även om:https://www.adlibris.com/…/fran-beteendeproblem-till-livskv…https://www.pbis.org/
 • 226. 226. Positivt beteendestöd i förskolan

  35:22
  I Socialstyrelsens nyligen uppdaterade nationella riktlinjer för råd och stöd vid adhd och autism rekommenderas bl.a. positivt beteendestöd (PBS). I det här avsnittet berättar psykologerna Peter Karlsson och Eva Thormann som nyligen utkommit med sin bok ”Positivt beteendestöd i förskolan” mer om metoden, hur man lär sig mer den och hur man tillämpar den i förskolan.