Share

cover art for Avsnitt 6: Jojje Olsson

Bakom orden

Avsnitt 6: Jojje Olsson

Season 1, Ep. 6

Frilansjournalisten och författaren, Jojje Olsson, skriver och rapporterar om det som händer i Asien, framför allt i Kina. I det här avsnittet av Bakom orden pratar vi om hur hans resa gick från den östgötska byn där han växte upp till smältdegeln i Kina, om vilka som är de svåraste situationerna han ställs inför i sitt jobb som journalist. Han berättar också om de mejl han mottagit från kinesiska ambassaden för sin rapportering och om hur det gett honom blodad tand att fortsätta. Men intervjun tar avstamp i en annan rapportering från slutet av april.

More episodes

View all episodes

  • 16. Avsnitt 16: Karen Eira

    46:49
    Journalisten Karen Eira växte upp i en renskötarfamilj, i en sameby – ett jobb som verkligen inte lockade. I stället blev det journalistiken och till alldeles nyligen var hon reporter och programledare på Sameradion i Kiruna, men nu väntar ett nytt kapitel på närradion i Norge. I det här avsnittet av Bakom orden pratar vi om hur man rapporterar om det samiska samhället där så mycket bygger på kontakter och relationer. Vi pratar också om tävlingsandan som finns, på gott och ont, mellan journalister och om rädslan för att inte vara först med en nyhet, bli tvåa på bollen. Dessutom tar vi upp det här med att vara nyhetsknarkare och att bli påverkad av de nyheter man tar del av och rapporterar om.
  • 15. Avsnitt 15: Kenan Habul

    48:26
    Journalisten Kenan Habul jobbar i dag på Sydsvenskan, men började som ungdomsskribent på Norrköpings tidningar. Däremellan har han också gästspelat på Aftonbladet under ett antal år. I det här avsnittet av Bakom orden pratar vi om kvällspressens styrkor och svagheter, om hur de annorlunda gräven inspirerar. Vi pratar också om journalister och mediehus som tar ställning i olika frågor - som han själv gjort i narkotikafrågan.
  • 14. Avsnitt 14: Ülkü Holago

    01:03:09
    Ülkü Holago jobbar främst som programledare för podden Studio DN men är också skribent för Dagens nyheter. I det här avsnittet av Bakom orden pratar vi hur hennes bakgrund, med rötter i Turkiet, präglat hennes jobb och hur hon ser på läget för både svensk och utländsk journalistik. Vi pratar också om hur vägen in i journalistiken på samma gång var både en krokig men väldigt rak bana – och hur hon från början inspirerades av Günter Wallraff och hans arbetssätt: wallraffandet.
  • 13. Avsnitt 13: Marit Israelsson

    56:36
    Journalisten Marit Israelsson har en lång erfarenhet som nyhetsreporter, grävande reporter och redaktör på SVT Västerbotten. Hon är också tidigare ordförande för Publicistklubben i norra Norrland och nyligen utsedd till ny Sverigereporter för Rapport. I det här avsnittet av Bakom orden pratar vi om svårigheten att ensam bevaka en större yta, hur viktigt det är att tittarna är med påverkar, hur det digitala förändrar branschen och hur journalistiken blir sämre av de otrygga anställningarna. Dessutom berättar hon om hur absolut inte ville jobba med tv från början – och hur hon ändå hamnade där.
  • 12. Avsnitt 12: Mathias Ståhle

    56:37
    Granskande journalisten Mathias Ståhle, som tagit emot flera priser för sin journalistik, bland annat tre Guldspadar, började sin karriär i lokalpressen och ingår sedan några år tillbaka i Svenska dagbladets grupp av granskande reportrar. I det här avsnittet av Bakom orden pratar vi om vad i den granskande journalistiken det är som lockar honom och hur viktiga priserna är. Han berättar också om hur maskerade personer dök upp i hans trappuppgång efter en publicering. Intervjun spelades in ett par dagar innan publiceringen om en man som i ett anonymt brev 1986 tagit på sig Palmemordet och skickat med två tomhylsor – och som vi pratar om inledningsvis.
  • 11. Avsnitt 11: Rakel Chukri

    57:12
    Rakel Chukri arbetar som kulturskribent på Helsingborgs dagblad och Sydsvenskan, där hon tidigare även var kulturchef under tio års tid. I det här avsnittet av Bakom orden pratar vi om hur hon hittade journalistiken av en slump – när siktet egentligen var inställt på statsvetenskap och på att bli byråkrat. Vi pratar om den allt för bekanta “LAS-karusellen” och hur positivt läget är för branschen i dag. Dessutom tar vi upp det här med känslostyrd journalistik som inte vågar gå på djupet.
  • 10. Avsnitt 10: Kattis Ahlström

    46:43
    Journalisten, programledaren och författaren Kattis Ahlström har arbetat med tv och radio i mer än 30 år, men också hunnit att vara både redaktör och skribent.I det här avsnittet av Bakom orden pratar vi om det här med att vara folkkär och att hon alltid kallats Kattis. Vi pratar om hur hon aldrig trivts i den granskande journalistiken och hur det har varit att byta sida. Vi pratar också om hur journalister borde bli bättre på att lägga örat mot marken och lyssna och hur lätt det är att bli fartblind. Dessutom blir det också en hel del skratt.
  • 9. Avsnitt 9: Thomas Pettersson

    57:29
    Thomas Pettersson är journalist och författare och har ägnat tolv år åt att granska och gräva i utredningen av  Palmemordet. I det här avsnittet av Bakom orden pratar vi om  hur kompetensen, men också kraven, i branschen har ökat samtidigt som medieskepsisen breder ut sig, både i samhället och bland vänner och bekanta. Vi pratar förstås också en hel del om hans tolvårsgräv som nu blivit både bok och Netflixserie – och som också ledde till att han själv kallades in på förhör av Palmegruppen.
  • 8. Avsnitt 8: Hewa Abdelzadeh

    01:06:33
    Radiojournalisten Hewa Abdelzadeh är tidigare korrespondent och utsågs till korrespondent-trainee i Nils Horners anda 2016. I dag jobbar han i Ekots politikgrupp på Sveriges radio. I det här avsnittet av Bakom orden pratar vi om hur det var att återvända till norra Irak, som korrespondent, 18 år efter att han och hans familj lämnade, hur journalistiken anklagas för att vara både höger- och vänsterdriven och hur viktig närheten till lyssnarna är. Dessutom berättar han om hur han är något av journalistikens Forrest Gump.