Share

cover art for Du som tränare kan göra skillnad

Ätstörningspodden

Du som tränare kan göra skillnad

Season 1, Ep. 19

När Sofia Selenius var 16 år och aktiv innebandyspelare drabbades hon av anorexi, och fick lägga av med all träning. Idag är hon frisk och själv tränare och hälsopedagog. Hon arbetar också på Frisk & Fri, Riksföreningen mot ätstörningar, och är ansvarig för deras utbildningar riktade mot just idrottsledare. Syftet med utbildningen är att tränare och ledare ska bli bättre på att upptäcka, bemöta och förebygga ätstörningar, något som det finns ett stort behov av på alla nivåer.

More episodes

View all episodes

 • 33. Pro-ana trendar på sociala medier

  52:40
  Synliga revben, taggig ryggrad och insjunken mage. Kroppsfixeringen på sociala medier bara ökar, och rent pro ana-material är vanligt. Det menar Camilla Gervide som under vinjetten Bloggbevakning granskar influencerbranschen. Hör henne i ett samtal med Anna Ehn och Leone Milton om bildflödets konsekvenser, osynliggörandet av tjocka kroppar och vuxenvärldens ansvar. Avsnittet spelades in i början av juni 2024.Camilla Gervide har skrivit boken "De kallar oss Influencers", utgiven på Mondial förlag 2023.I avsnittet nämns Lisa Thorell, forskare i klinisk neurovetenskap på Karolinska institutet.
 • 32. En förälders största skräck

  55:03
  Ätstörningar är en sjukdom som påverkar hela familjen. Att som närstående stå bredvid är plågsamt och det vanligt med känslor av skuld och maktlöshet. Signe och Anna Bennich har tillsammans skrivit boken "Att försvinna sig" som bygger på deras dagböcker under åren då Signe var sjuk i anorexi. Skrivandet blev för dem båda en strategi för att sortera i svåra tankar och känslor.Anna Bennich är psykolog och författare, Signe Bennich är författare och börjar snart studera till socionom. "Att försvinna sig" är utgiven på Bazar Förlag.
 • 31. Vem är jag utan min ätstörning?

  17:38
  Tanken på att försöka bli frisk kan kännas skräckinjagande, man vet ju inte vem man är utan sin sjukdom. Ätstörningen har länge tagit så stor plats inom en och blivit ens trygghet. I det här avsnittet reflekterar Anna om känslan av identitetslöshet, med utångspunkt ur sin egen erfarenhet. Hon läser också ur sin roman "Ormen i mig", också det en berättelse om sökandet efter ett liv och en identitet bortom sjukdomen. I avsnittet nämns även faktaboken "Vägen mot det friska - att bli fri från ätstörningar".
 • 30. Idrott, träning och ätstörningar

  50:04
  Går det att komma tillbaka till sin idrottssatsning efter att ha varit drabbad av ätstörningar? Klara Edlund är psykolog, psykoterapeut och docent i psykologi och har ett särskilt intresse för träning och ätstörningar. I avsnittet pratar hon bland annat om ätstörningar inom idrotten, om behandling av idrottare och om det intressanta forskningsfältet träning som behandling vid ätstörningar.Annas kommande bok heter "Om jag inte tränar går jag under - rörelsetvång, ätstörningar och vägen till rörelseglädje" och ges ut på Natur & Kultur i september 2024. Klara Edlund är en av dem som intervjuas i den.De norska forskarna som nämns i avsnittet heter Jorunn Sundgot-Borgen och Therese Fostervold Mathisen.
 • 29. Leva i parallella världar

  12:13
  I det här avsnittet berättar Anna om hur det var när hon själv blev sjuk, först i anorexi och därefter i bulimi. Särskilt uppehåller hon sig vid de bulimiska åren och det märkliga i att ha en svår sjukdom som inte syns utanpå. Vid det laget vägde hon normalt och såg frisk och hälsosam ut - men hetsåt och kräktes varje dag. Något hon såg på som fullständigt normalt, bara som det var. Och därför inte heller tyckte att hon behövde någon hjälp för.Är du intresserad av fler berättelser om att leva med bulimi? Lyssna gärna på "Tjock kropp i fokus" med Karin Kajjan Andersson, "Vuxen och ätstörd" med Hanna Wirdegård, "Att vara frisk är ett val" med Jessie Diggins och "Närma sig det svåra med humor" med Anna-Lena Brundin. Vill du höra mer om hetsätningsstörning rekommenderas "Frisk från hetsätningsstörning" med Malin Fröling och "När ätandet inte går att stoppa" med Ata Ghaderi.Det här är det första avsnittet där Anna i ett kortare format reflekterar utifrån sin egen erfarenhet. Är det någon särskilt du vill att hon ska ta upp eller person som hon bör intervjua? Hör gärna av dig på annaehn_forfattare på Instagram.
 • 28. När vården inte räcker till

  49:22
  I Ätstörningsuppropet på Instagram kommer patienterna själva till tals. Strömmen av vittnesmål pekar på brister och en ätstörningsvård som inte räcker till - men berättar också om positiva möten och hjälp som nått fram. Bakom kontot står Mathilda Hofling och Ellinor Mark, båda med lång egen erfarenhet av ätstörningar och en gemensam vilja att bidra till förändring när systemet fallerar. I avsnittet diskuterar de bland annat svårigheten att få rätt vård vid olika former samsjuklighet, något som ofta tas upp i vittnesmålet som skickas in.Mathilda Hofling har varit lyssnarnas sommarvärd 2021 och har tillsammans med Leone Milton skrivit boken Berättar du så dödar jag dig, om hur hon blev utsatt för övergrepp och grooming och hur ätstörningen blev en strategi för överlevnad. Hon utbildar sig till socialpedagog och är färdig i maj 2024. Ellinor Mark jobbar som bibliotekarie med inriktning kommunikation på ett universitet. 
 • 27. Nu startar Ätstörningspodden igen!

  04:47
  Dags för en ny säsong av Ätstörningspodden! Journalisten och författaren Anna Ehn ser fram emot att fortsätta intervjua personer med viktiga saker att säga om ätstörningar och förmedla deras kunskaper och insikter vidare till er lyssnare. I det här lilla avsnittet presenterar hon sig själv och tankarna med podden. Bland annat pratar hon om att se på sina egna erfarenheter som en källa till kunskap och det meningsfulla i att det man själv har tagit sig igenom kan vara till glädje för andra.Lyssna gärna på de tidigare avsnitten: https://shows.acast.com/atstorningspodden
 • 26. När hälsotänket går överstyr

  53:17
  En fixering vid nyttig mat i kombination med hård fysisk träning. Så definierar Yvonne Lin, träningsprofil, hälsovetare, författare med mera, begreppet ortorexi atletika.Ortorexi atletika är ingen medicinsk diagnos utan vad Yvonne Lin benämner som ett "samhällsfenomen". Själv har hon varit aktiv i tränings- och idrottssammanhang i hela sitt liv och sett ett alltmer hälsofixerat samhälle växa fram, präglat av fettfobi och skräck för att ses som lat och odisciplinerad. Idag driver Yvonne Lin den privata träningsanläggningen och behandlingskliniken Ylab, och varnar för följderna av att inte ta utvecklingen på allvar. 
 • 25. Att vara frisk är ett val

  20:47
  Den amerikanska längdskidåkaren Jessie Diggins tog tidigare i år VM-guld, och hon har även vunnit OS-guld och världscupen.Som ung led Jessie Diggins av svåra ätstörningar. Hon satte hård press på sig själv och ville uppnå perfekta resultat, alltid. Ätstörningen smög sig på henne och hon utvecklade bulimi, något hon först kunde dölja bakom den hårda elitsatsningen.Idag är Jessie Diggins frisk men föredrar att kalla sig "in recovery". För att markera att det är ett val att vara frisk. Och idag väljer Jessie Diggins sig själv och sin hälsa framför ätstörningen.Avsnittet är på engelska, med introduktion på svenska av Anna Ehn.