Share

cover art for 97. Confirmation Bias & Selektiv perception

Amatörpsykologernas Topp 100

97. Confirmation Bias & Selektiv perception

Season 1, Ep. 98

Har ni någon gång stött på en person som är onödigt envis och trots att ni visar fakta på fakta, så vägrar personen ändra åsikt. Varför ska det vara så svårt? Jo, det är tack vare vår selektiva perception och konfirmationsbias. Dessa två i kombination ser till att vi hela tiden tar in och söker upp den information som stödjer vår egen åsikt, medan annan information obrytt tar sig in i ena örat och ut ur andra. Häng med och lär er mer om andra OCH er själva! God lyssning 

More episodes

View all episodes

  • 102. 101. Tack och farväl

    44:09
    Den fjärde april 2017 släpptes det första avsnittet av er favorit podd - Amatörpsykologernas topp 100. I 53 hela avsnitt bjöd Ulf och Jonathan på förstaklassig pedagogisk hjärnskrynkling. Men Jonathan gav sig ut på nya äventyr, och ensam stod Ulf kvar tills han fann sin Martin. Sedan dess har vi bjudit er på teoribombade avsnitt, roliga diskussioner och spännande kändismöten. Men nu är dagen kommen, avsnitt 101, och det är dags för oss att ta farväl. God lyssning, kära vänner!
  • 101. 100. Humor - Dagens gäst: Peter Dalle

    01:00:44
    Dags att ta adjö. Vad passar väl då bättre än att bjuda in en panggäst? Peter Dalle, mannen som gett oss Yrrol, Skenbart och Ogifta par och som fått oss att skratta otaliga gånger på film och teater. En timmes intervju med denna legendar får du här serverat. Våra lyssnare förtjänar det bästa när vi tar avsked och det får ni fan nu! God lyssning! (OBS! Det kommer ett kortare avsnitt 101 där vi bara kort tar farväl på allvar.) Kram!
  • 100. 99. Big 5 - Personlighetsteori

    44:56
    Att förstå våra personligheter har varit en riktig tankenöt i flera tusentals år. Så tidigt som 400-tal f.kr så tog Hippocrates fram fyra egenskaper för att förstå och förklara våra personligheter. Spola fram cirkus 2000 år så myntas ett begrepp som ska komma att dominera egenskapspsykologin - jag pratar såklart om the Big Five. Det kanske inte är det sexigaste ämnet så här dan före dopparedan, men Big Five är tamigfan ett ämne som SKA behandlas innan vi släcker lamporna. Så häng med och lär er något nytt! God lyssning
  • 99. 98. Rädsla

    41:07
    Rädsla. Vad har förmågan att känna rädsla betytt för vårt arts överlevnad? Evolution svarar på mycket, om än inte allt, i detta avsnitt. Släck lamporna, kolla en gång extra i garderoben, ner i sängen och dra in fötterna innanför täcket. Nu kör vi!
  • 97. 96. Att döma historien

    49:13
    Avsnitt 96 blir ett annorlunda sådant. Vi släpper teorier och böcker för den här gången och prata om ett av Ulfs älsklingsämnen - att döma historien. Vi fnissar, fasar eller visar oförmåga till förståelse gentemot svunna tider och tänker "Hur i helvete tänkte man förr egentligen?" I själva verket är det en korkad fråga som inte belyser det faktum att människors agerande förr förmodligen var fullt rimligt och rationellt utifrån gängse trosföreställningar. Dessutom glömmer vi att framtidens människor förmodligen kommer döma, skratta och fasa över vårt leverne. DET pratar vi om idag! Mycket nöje.
  • 96. 95. ADHD

    01:00:53
    Drygt 5% av alla barn i skolåldern beräknas ha ADHD vilket gör den till en av de vanligaste diagnoserna. Det är också en av de allra mest välkända diagnoserna, men vad innebär egentligen ADHD och är det helt oproblematiskt att diagnosera så många med ADHD? Det är frågor som Martin och Ulf tacklar i veckans avsnitt. Ett avsnitt som vi också är väldigt glada över, så lyssna och lär er nåt nytt! God lyssning kära vänner
  • 95. 94. Konjunktionsfelet & Intersektionalitet

    29:34
    Inga hårda penisar eller våta trosor när man läser vad det här avsnittet kommer handla om... Vi förstår om det inte är så fasligt upphetsande! Vi kan dock lova att det är fan i mig ganska intressant ändå - så ge det en chans! Vi äger 20 minuter åt en klassisk mental mänsklig tankevurpa kallat Konjunktionsfelet, ett fenomen som återigen bevisar hur irrationell människan är. Vi avslutar med att prata intersektionalitet - ett mycket viktigt begrepp! Anledningen att vi inte ägnar mer än 10 minuter åt det är för att det är för stort för oss. Vi vill mer bara att folk ska få upp ögonen för företeelsen i sig. Jaja. Lyssna ba, håll klaffen!
  • 94. 93. Dylesxi

    47:01
    John Lennon, Albert Einstein och Carl XVI Gustaf Bernadotte. Förutom att vara legendariska inom sina områden så har de även en annan sak gemensamt, nämligen dyslexi. Häng med när vi dyker djupare i dyslexi och lär er mer om vad det faktiskt är. På köpet får ni en härlig stund, signerad Martin och Ulf. Gdo lsysning!