Share

cover art for "Varje djup sorg har en förlorad glädje"

Alzheimerpodden

"Varje djup sorg har en förlorad glädje"

Season 1, Ep. 1

I detta avsnitt så får vi höra om Johanna och hennes mamma som lider av Alzheimer. Vi diskuterar vad som hade behövts och hur en bra hemtjänst egentligen är. Medverkande är Johanna Hinteregger, Emilia Halldén och Anna B Andersdotter, anhörigkonsulent. En varm, lite rolig och lite sorglig podcast om hur det är att leva nära en förälder som förlorar minnet.

More episodes

View all episodes

 • 16. ”Vad hände sen då?”

  51:29
  Johanna Hinteregger och Emilia Halldén samtalar om åren som gått och att det har hänt massor och ingenting på samma gång. Ett program om Alzheimers sjukdom och alla beslut som krävts längs vägen. Hur man som höggravid hjälper sin mamma på tågtoaletten och hur man gör för att flytta någon i hemlighet. Dessutom en rad tips på böcker, serier och filmer som hjälper anhöriga. Medverkande: Johanna Hinteregger och Emilia Halldén, Alzheimerfonden. Musik: Elin Pöllänen och Epidemic sounds.
 • 15. Vad händer om man blir kär mitt i Alzheimern?

  52:03
  Eva och Magnus. Och pappa Micke. Och barnen. Vad händer om man blir kär mitt i Alzheimern? Och vad gör det långa sjukdomsförloppet med de anhöriga? Kan man gå vidare? Vi lyfter även barnperspektivet när någon i ens närhet drabbas av Alzheimer. Medverkande: Eva Ottosson, Magnus Hansson och Johanna Hinteregger. På slutet ligger en liten intervju med barnen Felicia och Hugo, om barnperspektivet på Alzheimers sjukdom. Musik: Elin Pöllänen och Epidemic sounds. 
 • 14. ”Jag eller ingen”

  34:54
  Ibland finns inga andra anhöriga än barnen. Nina var bara 15 år när hennes mamma började bete sig märkligt, det visade sig vara Alzheimers sjukdom. Detta är en berättelse om att behöva klara sig själv. På gott och ont. Medverkande: Nina Karlsson, Johanna Hinteregger. Musik: Epidemic Sounds.
 • 13. Att vara tonåring och ha en pappa hemma med Alzheimer

  45:18
  Att vara tonåring och ha en pappa hemma med Alzheimer är mer än de flesta klarar av. För Matilda, 19, gick det så långt att hon började skada sig själv för att bli sedd. Hör om hur hon och hennes familj tacklade sjukdomstiden. Pappa Kent var framstående journalist och endast 56 år när han drabbades av Alzheimer.Medverkande: Matilda Wännström och Johanna Hinteregger. Musik av Elin Pöllänen och Epidemic Sounds.
 • 12. "Allt vi gör och känner lagras någonstans i minnet"

  42:52
  Allt vi gör och känner lagras någonstans i minnet. Men vad gör man om det blir för jobbigt? Om Alzheimer och unga anhörigas mående samt trauma och PTSD. Medverkande: Amanda Ranch, leg. psykoterapeut och socionom på Kris- och traumacentrum i Stockholm. Johanna Hinteregger. Musik: Epidemic Sounds och Elin Pöllänen.
 • 11. ”Rädd för pappa”

  01:02:13
  Vad gör man om man är rädd för sin pappa? En sjukdom som alzheimer kan leda till aggressivitet. Rolf, Stephanies pappa, fick alzheimer tidigt i henens liv och hennes barn- och ungdomstid var svår och traumatisk. Dels hade hon en underbar pappa, dels ett monster som kunde brusa upp för ingenting och vara våldsam. Hur påverkar det ett barn? Idag har det gått ett par år och Steffi, 25 år, kan berätta om hur det var men också om hur hon idag mår bra. Tack vare traumaterapi kan hon idag tala om och bearbeta det som hänt men också försonas med sin sjuke far.Medverkande: Stephanie Träff, Johanna Hinteregger. Musik: Epidemic sounds och Elin Pöllänen.
 • 10. "Elias och hans mamma"

  45:39
  Elias mamma drabbades troligen av alzheimers sjukdom redan när han var mycket liten. Idag är mamma Eva 48 år och Elias 19 år. Detta är en historia om frustration, acceptans och erfarenheter av bristande omsorg och vård. Varför får inte demenssjukdomar samma uppmärksamhet som till exempel cancer eller andra dödliga sjukdomar?Medverkande är: Elias Fransson och Johanna Hinteregger. Musik: Elin Pöllänen.
 • 9. ”Natta pappa”

  01:00:53
  När Lovisa gick på gymnasiet och Johanna precis flyttat hemifrån fick pappa Anders diagnosen alzheimers sjukdom. Systrarna berättar hur det känns att behöva ta hand om sin pappa samtidigt som de vill få leva sitt eget liv. Om att gå hem och natta pappa istället för att umgås med kompisarna. Och vi talar om hur det är att sköta ens förälders hygien när de själva inte längre kan.Medverkande: Johanna och Lovisa Printzlow, Johanna Hinteregger. Musik: Elin Pöllänen
 • 8. ”Mamma Birgitta”

  40:42
  Hanna och Geetas mamma var läkare och upptäckte själv att det var något som inte stämde. När hon var 58 fick hon sjukdomsbeskedet Alzheimer. Då var hennes döttrar 19 och 21. Detta är en berättelse om att vara två i en kris och hur man vårdar sin mamma som är arg, frustrerad och orolig. Och så talar vi om vem man är när man inte längre är anhörig, något man är länge när det handlar om olika demenssjukdomar. Men vi talar också om fniss, och närhet som nog bara kommit genom sjukdomen.Medverkande: Hanna och Geeta Karlsson och Johanna Hinteregger. Musik: Elin Pöllänen.