Share

cover art for SVM-regeringens første folketingsår på sundhedsområdet

Altinget Sundhed

SVM-regeringens første folketingsår på sundhedsområdet

Altingets sundhedspolitiske podcast går på sommerferie med et tilbageblik på SVM-regeringens første folketingsår. To erfarne sundhedspolitiske kendere vurderer regeringen, sundhedsministeren og gransker de store sager og navnenyheder. Anders Kühnau vurderes at have mellem nul og én chance tilbage for at redde sin politiske fremtid som regionsformand. 


Dagens gæster er denne gang Nicolai Döllner, der er tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og i dag selvstændig konsulent. Han flankeres af Martin Geertsen, der er tidligere sundhedsordfører og Regionspolitiker og som i dag er public affairs director hos PA-virksomheden primetime.


Vært: Ole Toft, sundhedspolitisk analytiker.

Producer: Clara Vestergaard Lausen, podcastassistent.

More episodes

View all episodes

 • Dorthe Crüger i podcast: Måske er der for mange regionsrådsmedlemmer

  39:31
  Skal man gribe Danske Regioners forslag om at overtage de kommunale sundhedsopgaver?  Hvem skal have ansvaret for kronikerne og de syge ældre i fremtiden, og hvilket fordele er der ved at sygehusene eller andre får det ansvar?  Det er blandt emnerne i Politisk Stuegang, hvor også en overset problematik i kræftsagen fra Aarhus kommer under kærlig behandling.  Dagens gæst er lægeuddannede Dorthe Gylling Crüger. Hun er tidligere sygehusdirektør og koncerndirektør i Region Hovedstaden, formand for Kræftens Bekæmpelse og medlem af Ledelseskommissionen. Dorthe Crüger er nu medlem i Sundhedsstrukturkommissionen.I foråret 2024 skal kommissionen komme med forslag til det, der ventes at blive den største reform af sundhedsvæsenet i 20 år.  Vært: Ole Toft, Sundhedspolitisk analytiker på Altinget Redigering: Emma Agner Carstensen, Altinget 
 • Hvad skal Strukturkommissionen gøre ved kommunerne og almen praksis?

  38:52
  Vi stiller i denne udgave skarpt på den del af sundhedsvæsnet, der ligger uden for sygehusene.Den ene gæst er en velkendt stemme for faste lyttere af Politisk Stuegang, nemlig sundhedskonsulent Sidsel Vinge. Og så er hun også medlem af Sundhedsstrukturkommissionen.Hun løfter lidt af sløret for, hvad hun er nået frem til af nye erkendelser om behovet for ændringer i sundhedsvæsenet.  Den anden gæst er Torben Hollmann, der har ansvaret for sundheds- og ældreområdet i Danmarks 15. største kommune - Næstved.Den tidligere sektorformand i FOA kommer med en frontlinjeberetning fra det kommunale sundhedsvæsen. Han lufter blandt andet tanken om at fratage kommunerne store dele af sundhedsområdet. Og så har han et godt råd til de praktiserende læger, hvis ikke de vil ende som typograferne og karetmagerne.Han gentager også det budskab, han havde med, da han forleden fik foretræde for Sundhedsstrukturkommissionen.Det talte vi om: Dagens quiz: Hvor stort et budget har en en ældre- og sundhedschef i Næstved ? Har sundhedsklyngerne en fremtid?Hvorfor udhuler de kommunale sundhedsopgaver ældreplejen?Hvad skal almen praksis levere til kommunerne, som de ikke gør i dag? Sandt eller falsk: Går det ud over ældreplejen, når sygehusene skruer voldsomt op for de planlagte operationer?"Kædeansvar" er det nye sort i sundhedspolitik - men hvad betyder det?Vært:Ole Toft, sundhedspolitisk analytiker på Altinget.Redigering: Emma Agner Carstensen, Altinget.
 • Er regionernes frustration over PLO rimelig? Nu tager de selv debatten

  01:02:09
  Der har altid været gnidninger mellem de praktiserende læger og resten af sundhedsvæsenet. Og dette afsnit er bestemt ikke nogen undtagelse. Men ikke alt er ved det gamle i almen praksis. Nye konkurrenter presser sig på og de praktiserende læger står til at bruge flere penge end aftalt i 2023. Sundhedsstrukturkommissionen er sat i spil for at komme med forslag til en ny styring af lægerne i almen praksis, og spørgsmålet er, om de praktiserende læger vil styres mere end de bliver i dag. Og er frustrationerne over de praktiserende læger er rimelig? Vurder selv, når læger, regioner og patienter i dette afsnit mødes i debat om almen praksisVært: Ole Toft, sundhedspolitisk analytiker på AltingetGæster:Heino Knudsen, Regionsrådsformand (S), Region SjællandJørgen Skadborg, Formand for de Praktiserende Lægers OrganisationMorten Freil, Direktør i Danske Patienter
 • Har Kühnau og Co. smedet endnu et søm til regionernes kiste?

  30:46
  Region Midtjylland har udløst intern vrede i de andre regioner og hos regeringen med Midtjyllands kapacitetsanalyse, der fik hele mediedanmark til at gå i breaking gult. Men hvis regionsrådet gerne vil undgå igen at blive overrasket af en ny møgsag a la kræftsagen fra AUH, hvad skulle de så ellers have gjort? Det taler vi om i politisk stuegang. Her taler vi også om kritikerne af Medicinrådet har ret? At Medicinerrådet efter sigende stadig oftere siger nej til medicin, der kan redde alvorligt syge mennesker. Og så er der et fagligt og økonomisk slagsmål i gang. De praktiserende læger står - for første gang i 12 år - til at brug flere penge end aftalt. Hvad bør konsekvensen være af det? Vært: Ole Toft, sundhedspolitisk analytiker på AltingetGæster:Jakob Kjellberg, professor i sundhedsøkonomi hos Vive og medlem af Sundhedsstrukturkommissionen. Mads Koch Hansen, tidligere formand for Lægeforeningen og lægelig sygehusdirektør, i dag selvstændig rådgiver og tilknyttet Rud Pedersen. 
 • Efter Robusthedskommission: Ny æra for færre patientrettigheder og mere brugerbetaling?

  47:25
  Hovedparten af anbefalingerne fra Robusthedskommissionen kan sygehusledelserne, regioner og kommuner gå i gang med at implementere i dag, vurderer gæsterne i Politisk Stuegang, tidligere sygehusdirektør Niels Würgler, og Cheflæge, Helene Hvidman. I denne udgave taler gæsterne også om fremtiden for patientrettighederne og kommissionens anbefalinger om brugerbetaling. Vært: Ole Toft, sundhedspolitisk analytiker på Altinget Gæster: Niels Würgler, tidligere sygehusdirektør på Sjællands Universitetshospital og har en fortid i Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Finansministeriet.Helene Hvidman, cheflæge på Hvidovre Hospital og blandt andet tidligere næstformand i Yngre Læger og tidligere opstillet til formandsvalget i Lægeforeningen.
 • Graver regionernes deres egen grav med råb om flere penge?

  44:52
  Tør politikerne yderligere beskære adgangen til Novo’s diabetesmedicin, hvordan kan regionerne varsle store besparelser tre måneder efter en ”stram” men ”fornuftig” økonomiaftale? I Politisk Stuegang tager vi også en status på psykiatriens ti-årsplanen med manden, der satte tal på psykiatriens efterslæb. Og hvor så taler vi om i hvor høj kurs de praktiserende læger er hos politikere og embedsmænd lige nu. 
 • Har Robusthedskommissionen kurs mod glemmebogen?

  59:19
  Robusthedskommissionen finpudser sin anbefalingerne til slutningen af august. Hvor har arbejdet været vanskeligst og hvordan undgå anbefalingerne at ende i glemmebogen? Og hvad skal man ellers holde øje med i den nye sundhedspolitiske sæson? En sundhedsøkonom og en regionsdirektør kommer med deres bud i denne udgave af Altingets sundhedspodcast Politisk Stuegang. Vært: Ole Toft, journalist og sundhedspolitisk analytiker på Altinget. Gæster: Jes Søgaard, professor på SDU’s Center for Populationsstudier og Annemarie Zacho-Broe, direktør for Region Sjælland. Producer: Clara Vestergaard Lausen, podcastassistent. Shownotes:https://www.altinget.dk/sundhed/artikel/den-store-efteraarsguide-til-sundhedsomraadet-11-ting-du-skal-holde-oeje-med
 • Hvad kan politikerne og sundhedsvæsenet lære af kræftsagen i Aarhus?

  47:57
  Hvad kan resten af sundhedsvæsnet lære af Kræft-sagen fra Århus, når vi taler økonomistyring og patientrettigheder.Det er nogle af de ting vi skal tale om i dag i Altingets sundhedspolitiske podcast. Vi har besøg af Hjerteforeningens direktør, Anne Kaltoft og Sidsel Vinge, der nu også sidder i Sundhedstrukturkommissionen.Anne Kaltoft fortæller blandt andet, hvorfor hun vurderer, at sundhedsvæsenet på en række områder er i større problemer, end for et år siden.Vi taler også om danske verdenskorder på hjerteområdet, fremtiden og bivirkninger ved patientrettigheder. Og måske kimen til en revolution i almen praksis med skitsen til et ny honorar-system (det sidste er ikke så kedeligt som det lyder). Vært: Ole ToftGæster: Anne Kaltoft, direktør i Hjerteforeningen og Sundhedstrukturkommissionen samt Sidsel Vinge, medlem af Sundhedstrukturkommissionen