Share

cover art for Hvad kan politikerne og sundhedsvæsenet lære af kræftsagen i Aarhus?

Altinget Sundhed

Hvad kan politikerne og sundhedsvæsenet lære af kræftsagen i Aarhus?

Hvad kan resten af sundhedsvæsnet lære af Kræft-sagen fra Århus, når vi taler økonomistyring og patientrettigheder.

Det er nogle af de ting vi skal tale om i dag i Altingets sundhedspolitiske podcast. 

Vi har besøg af Hjerteforeningens direktør, Anne Kaltoft og Sidsel Vinge, der nu også sidder i Sundhedstrukturkommissionen.

Anne Kaltoft fortæller blandt andet, hvorfor hun vurderer, at sundhedsvæsenet på en række områder er i større problemer, end for et år siden.

Vi taler også om danske verdenskorder på hjerteområdet, fremtiden og bivirkninger ved patientrettigheder. Og måske kimen til en revolution i almen praksis med skitsen til et ny honorar-system (det sidste er ikke så kedeligt som det lyder).


Vært: Ole Toft

Gæster: Anne Kaltoft, direktør i Hjerteforeningen og Sundhedstrukturkommissionen samt Sidsel Vinge, medlem af Sundhedstrukturkommissionen

More episodes

View all episodes

  • Graver regionernes deres egen grav med råb om flere penge?

    44:52
    Tør politikerne yderligere beskære adgangen til Novo’s diabetesmedicin, hvordan kan regionerne varsle store besparelser tre måneder efter en ”stram” men ”fornuftig” økonomiaftale? I Politisk Stuegang tager vi også en status på psykiatriens ti-årsplanen med manden, der satte tal på psykiatriens efterslæb. Og hvor så taler vi om i hvor høj kurs de praktiserende læger er hos politikere og embedsmænd lige nu. 
  • Har Robusthedskommissionen kurs mod glemmebogen?

    59:19
    Robusthedskommissionen finpudser sin anbefalingerne til slutningen af august. Hvor har arbejdet været vanskeligst og hvordan undgå anbefalingerne at ende i glemmebogen? Og hvad skal man ellers holde øje med i den nye sundhedspolitiske sæson? En sundhedsøkonom og en regionsdirektør kommer med deres bud i denne udgave af Altingets sundhedspodcast Politisk Stuegang. Vært: Ole Toft, journalist og sundhedspolitisk analytiker på Altinget. Gæster: Jes Søgaard, professor på SDU’s Center for Populationsstudier og Annemarie Zacho-Broe, direktør for Region Sjælland. Producer: Clara Vestergaard Lausen, podcastassistent. Shownotes:https://www.altinget.dk/sundhed/artikel/den-store-efteraarsguide-til-sundhedsomraadet-11-ting-du-skal-holde-oeje-med
  • SVM-regeringens første folketingsår på sundhedsområdet

    01:02:11
    Altingets sundhedspolitiske podcast går på sommerferie med et tilbageblik på SVM-regeringens første folketingsår. To erfarne sundhedspolitiske kendere vurderer regeringen, sundhedsministeren og gransker de store sager og navnenyheder. Anders Kühnau vurderes at have mellem nul og én chance tilbage for at redde sin politiske fremtid som regionsformand. Dagens gæster er denne gang Nicolai Döllner, der er tidligere chefredaktør på Dagens Medicin og i dag selvstændig konsulent. Han flankeres af Martin Geertsen, der er tidligere sundhedsordfører og Regionspolitiker og som i dag er public affairs director hos PA-virksomheden primetime.Vært: Ole Toft, sundhedspolitisk analytiker. Producer: Clara Vestergaard Lausen, podcastassistent.
  • Hvor hårdt vil Venstre kæmpe for regionerne?

    52:25
    Både en tidligere sundhedspolitisk ordfører i Venstre og et medlem af den nye Strukturkommission gæster Altingets sundhedspolitiske podcast. Vi evaluerer regionernes topmøde, Kræftsagen i Århus, en mulig aflivning af nærshospitalerne, og realismen i den nye kommissions opgaver. Og så er der en læge til stede ..Gæster: Lægeformand Camilla Rathcke, Vive-professor, Jakob Kjellberg og tidligere Venstre-MF'er Martin Geertsen, som i dag er rådgiver hos PrimetimeVært: Ole Toft, sundhedspolitisk analytiker på Altinget
  • Kræftsagen i Århus: Hvad er gået galt på et af verdens bedste hospitaler?

    51:00
    I dagens podcast analyserer Mads Koch Hansen, hvorfor regions- og sygehusledelser ikke har reageret på kræftventelisterne. Og så svarer sundhedsdatastyrelsens Lisbeth Nielsen på, hvordan it-systemerne kan redde sundhedsvæsenet, når medarbejderne føler sig kvalt i dårlige systemer. Vi taler også krise i sygehusbyggerier, farlige prioriteringer og genoplivningstatoveringer. Lyt med. Vært: Ole Toft, sundhedspolitisk analytiker på Altinget
  • Er der skjulte bivirkninger ved regeringens akutplan?

    47:08
    Hvor meget rust skal der bankes af specialeplanen? Er akutplanens fokus på privathospitaler gift for de offentlige sygehuse? Det er blandt emnerne i vores sundhedspoliske podcast. Vi gransker et kommende lovforslag, der øger statens magt over kommunerne. Lovforslaget indeholder også et historisk nyt krav til sygehusene ligesom de praktiserende læger her får en permanent konkurrent. 
  • EU's medicinske direktør er dansker. Hvad holder ham vågen om natten?

    59:16
    EU's magtfulde lægemiddelagentur, EMA, er de seneste år ramt af en stribe kriser. Altinget interviewer agenturets nye medicinske direktør, Steffen Thirstrup. Et interview om, hvordan EU's medicinvagthund kommer helt på benene igen, håndtering af nye bane brydede beandlinger, dyr medicin og Europas afhængighed af kinesisk medicin. 
  • Er Løhdes reformplaner umulige uden kontrol over ældreministeriet?

    56:22
    Podcast: Altinget Sundhed stiller skarpt på den nye regerings sundhedspolitik. Sidsel Vinge og Jonatan Schloss har gransket regeringsgrundlaget. Om pletskud og øget frit valg og det medfølgende burakrati, afkoblingen af sundheds- og ældreområdet, regionernes fremtid og meget mere.Årets sidste udgave af Altingets sundhedspolitiske podcast kredser udelukkende om den nye regerings sundhedspolitik.Selvstændig konsulent og tidligere Vive-forsker og sundhedschef Sidsel Vinge gransker regeringsgrundlaget sammen med Jonatan Schloss, der er direktør i Komponent og tidligere direktør i PLO og på et sygehus.Lyt med og hør:En Kommentereret gennemgang af regeringsgrundlagetBurde Løhde også have haft Ældreministeriet?Øget fritvalg i ældreplejen: Et valg mellem endnu flere administrative sygeplejerker eller endnu større økonomisk tag-selv-bord til de private?Har regeringen glemt problemerne i region sjælland?Om tre fire år stiger antallet af praktiserende læger markant. Hvad skal de lave?Regeringen lover tre milliarder i ekstra løn: En sejr til dansk sygeplejeråd?