Share

cover art for NATO fyller 75 år: opprinnelsen, ekspansjonene, opp- og nedturene - Kate Hansen Bundt

Alt var bedre før

NATO fyller 75 år: opprinnelsen, ekspansjonene, opp- og nedturene - Kate Hansen Bundt

Ep. 17

4. april 1949 ble NATO opprettet, med 12 medlemsstater. Siden har NATO ekspandert betraktelig, og blitt verdenshistoriens største forsvarsallianse. Kate Hansen Bundt guider oss gjennom NATOs opp- og nedturer gjennom de siste 75 årene.

More episodes

View all episodes

 • 23. Nordens dronning: Margrete Valdermarsdatter - Julie Ellinor Dalseth

  44:40
  Margrete 1. var kanskje den største statslederen Norden har hatt. Til dags dato er hun også Norges eneste kvinnelige monark. Fra sin ankomst på Akershus slott i 1363, trådte hun inn i dronningrollen med uvanlig kløkt og ambisjon. Med årene ble hun valgt som regent i alle de tre skandinaviske rikene samtidig, og grunnlag Kalmarunionen i 1397 – selve kronen på hennes livsgjerning. Gjest i studio er idéhistoriker Julie Ellinor Dalseth.
 • 22. Hva visste egentlig hjemmefronten? Debatten om holocaust i Norge - Mats Tangestuen

  54:36
  Marte Michelet skapte en voldsom debatt med boken Hva visste hjemmefronten? Der hevdet hun at Gunnar Sønsteby og andre motstandsmenn var preget av antisemittiske holdninger og en uvilje mot å hjelpe jødene. Men har hun belegg for disse påstandene? Nei, svarer historiker Mats Tangestuen.
 • 21. Ingen nordmann til salgs? Livet i okkupasjonens gråsoner - Mona Ringvej

  48:05
  Livet under okkupasjonen innebar vanskelige valg for alle: i hvilken grad skulle man jobbe med og for nazistene? Hør Mona Ringvej fortelle om farfaren sin, som ble internert og dømt for landssvik – uten å ha gjort noe kriminelt.
 • 20. Finlands blodige krigshistorie - Sanna Sarromaa

  48:14
  Finland har en blodig krigshistorie, med borgerkrig i 1918 og sovjetisk invasjon i 1939. Og mens Norge ble okkupert av nazistene i 1940, valgte finnene å samarbeide med Hitler under andre verdenskrig. Hvorfor ble det slik? Gjest: Sanna Sarromaa – finsk skribent, forfatter og historielektor.
 • 19. De norske korsfarerne - Pål Berg Svenungsen

  47:15
  Sigurd Jorsalfare er mest kjent, men han var ikke den første norske korsfareren. Hva drev dem til å ta opp korset og begi seg ut på disse lange og dødelige reisene til det hellige land?
 • 18. 9. april og myten om blitzkrig - Palle Ydstebø

  47:09
  Kunne Norge ha motstått den første veiven av den tyske invasjonen i 1940? Burde myndighetene ha reagert tidligere? Og var overfallet på Norge egentlig blitzkrig? Med Palle Ydstebø, oberstløytnant og hovedlærer ved krigsskolen.
 • 16. Luftens helter: det norske flyvåpenet blir til! - Bjørn Olsen

  46:05
  I 1912 tok den første nordmannen til vingene, og både hær og marine skaffet seg raskt fly. Likevel, så sent som i 1939 mente ledende skikkelser at det norske flyvåpenet var «en illusjon». Hvorfor satset ikke Forsvaret mer i luften?
 • 15. Norske båtførere i krig for CIA (del 2) - Jan Tore Nilsen

  35:31
  I denne episoden følger vi de tre guttene fra Hordaland på sine siste oppdrag for CIA inn i Nord-Vietnam. Deretter undersøker vi i hvilken grad de norskproduserte Nasty-båtene var involvert i eskaleringen av Vietnamkrigen.