Share

cover art for Karolinernes dødsmarsj - Geir Pollen

Alt var bedre før

Karolinernes dødsmarsj - Geir Pollen

Ep. 24

I januar 1719 frøs 3000 svenske soldater i hjel på norsk jord. De hadde forsøkt å innta Trondheim, uten hell. På vei tilbake gikk den svenske hæren til grunne i en voldsom snøstorm. Det er til dags dato en av de største ulykkene i norsk historie. Gjest i studio er forfatter Geir Pollen.

More episodes

View all episodes

  • 23. Nordens dronning: Margrete Valdermarsdatter - Julie Ellinor Dalseth

    44:40
    Margrete 1. var kanskje den største statslederen Norden har hatt. Til dags dato er hun også Norges eneste kvinnelige monark. Fra sin ankomst på Akershus slott i 1363, trådte hun inn i dronningrollen med uvanlig kløkt og ambisjon. Med årene ble hun valgt som regent i alle de tre skandinaviske rikene samtidig, og grunnlag Kalmarunionen i 1397 – selve kronen på hennes livsgjerning. Gjest i studio er idéhistoriker Julie Ellinor Dalseth.
  • 22. Hva visste egentlig hjemmefronten? Debatten om holocaust i Norge - Mats Tangestuen

    54:36
    Marte Michelet skapte en voldsom debatt med boken Hva visste hjemmefronten? Der hevdet hun at Gunnar Sønsteby og andre motstandsmenn var preget av antisemittiske holdninger og en uvilje mot å hjelpe jødene. Men har hun belegg for disse påstandene? Nei, svarer historiker Mats Tangestuen.
  • 21. Ingen nordmann til salgs? Livet i okkupasjonens gråsoner - Mona Ringvej

    48:05
    Livet under okkupasjonen innebar vanskelige valg for alle: i hvilken grad skulle man jobbe med og for nazistene? Hør Mona Ringvej fortelle om farfaren sin, som ble internert og dømt for landssvik – uten å ha gjort noe kriminelt.
  • 20. Finlands blodige krigshistorie - Sanna Sarromaa

    48:14
    Finland har en blodig krigshistorie, med borgerkrig i 1918 og sovjetisk invasjon i 1939. Og mens Norge ble okkupert av nazistene i 1940, valgte finnene å samarbeide med Hitler under andre verdenskrig. Hvorfor ble det slik? Gjest: Sanna Sarromaa – finsk skribent, forfatter og historielektor.
  • 19. De norske korsfarerne - Pål Berg Svenungsen

    47:15
    Sigurd Jorsalfare er mest kjent, men han var ikke den første norske korsfareren. Hva drev dem til å ta opp korset og begi seg ut på disse lange og dødelige reisene til det hellige land?
  • 18. 9. april og myten om blitzkrig - Palle Ydstebø

    47:09
    Kunne Norge ha motstått den første veiven av den tyske invasjonen i 1940? Burde myndighetene ha reagert tidligere? Og var overfallet på Norge egentlig blitzkrig? Med Palle Ydstebø, oberstløytnant og hovedlærer ved krigsskolen.
  • 17. NATO fyller 75 år: opprinnelsen, ekspansjonene, opp- og nedturene - Kate Hansen Bundt

    48:01
    4. april 1949 ble NATO opprettet, med 12 medlemsstater. Siden har NATO ekspandert betraktelig, og blitt verdenshistoriens største forsvarsallianse. Kate Hansen Bundt guider oss gjennom NATOs opp- og nedturer gjennom de siste 75 årene.
  • 16. Luftens helter: det norske flyvåpenet blir til! - Bjørn Olsen

    46:05
    I 1912 tok den første nordmannen til vingene, og både hær og marine skaffet seg raskt fly. Likevel, så sent som i 1939 mente ledende skikkelser at det norske flyvåpenet var «en illusjon». Hvorfor satset ikke Forsvaret mer i luften?