Share

cover art for Finlands blodige krigshistorie - Sanna Sarromaa

Alt var bedre før

Finlands blodige krigshistorie - Sanna Sarromaa

Ep. 20

Finland har en blodig krigshistorie, med borgerkrig i 1918 og sovjetisk invasjon i 1939. Og mens Norge ble okkupert av nazistene i 1940, valgte finnene å samarbeide med Hitler under andre verdenskrig. Hvorfor ble det slik? Gjest: Sanna Sarromaa – finsk skribent, forfatter og historielektor.

More episodes

View all episodes

 • 24. Karolinernes dødsmarsj - Geir Pollen

  47:56
  I januar 1719 frøs 3000 svenske soldater i hjel på norsk jord. De hadde forsøkt å innta Trondheim, uten hell. På vei tilbake gikk den svenske hæren til grunne i en voldsom snøstorm. Det er til dags dato en av de største ulykkene i norsk historie. Gjest i studio er forfatter Geir Pollen.
 • 23. Nordens dronning: Margrete Valdermarsdatter - Julie Ellinor Dalseth

  44:40
  Margrete 1. var kanskje den største statslederen Norden har hatt. Til dags dato er hun også Norges eneste kvinnelige monark. Fra sin ankomst på Akershus slott i 1363, trådte hun inn i dronningrollen med uvanlig kløkt og ambisjon. Med årene ble hun valgt som regent i alle de tre skandinaviske rikene samtidig, og grunnlag Kalmarunionen i 1397 – selve kronen på hennes livsgjerning. Gjest i studio er idéhistoriker Julie Ellinor Dalseth.
 • 22. Hva visste egentlig hjemmefronten? Debatten om holocaust i Norge - Mats Tangestuen

  54:36
  Marte Michelet skapte en voldsom debatt med boken Hva visste hjemmefronten? Der hevdet hun at Gunnar Sønsteby og andre motstandsmenn var preget av antisemittiske holdninger og en uvilje mot å hjelpe jødene. Men har hun belegg for disse påstandene? Nei, svarer historiker Mats Tangestuen.
 • 21. Ingen nordmann til salgs? Livet i okkupasjonens gråsoner - Mona Ringvej

  48:05
  Livet under okkupasjonen innebar vanskelige valg for alle: i hvilken grad skulle man jobbe med og for nazistene? Hør Mona Ringvej fortelle om farfaren sin, som ble internert og dømt for landssvik – uten å ha gjort noe kriminelt.
 • 19. De norske korsfarerne - Pål Berg Svenungsen

  47:15
  Sigurd Jorsalfare er mest kjent, men han var ikke den første norske korsfareren. Hva drev dem til å ta opp korset og begi seg ut på disse lange og dødelige reisene til det hellige land?
 • 18. 9. april og myten om blitzkrig - Palle Ydstebø

  47:09
  Kunne Norge ha motstått den første veiven av den tyske invasjonen i 1940? Burde myndighetene ha reagert tidligere? Og var overfallet på Norge egentlig blitzkrig? Med Palle Ydstebø, oberstløytnant og hovedlærer ved krigsskolen.
 • 17. NATO fyller 75 år: opprinnelsen, ekspansjonene, opp- og nedturene - Kate Hansen Bundt

  48:01
  4. april 1949 ble NATO opprettet, med 12 medlemsstater. Siden har NATO ekspandert betraktelig, og blitt verdenshistoriens største forsvarsallianse. Kate Hansen Bundt guider oss gjennom NATOs opp- og nedturer gjennom de siste 75 årene.
 • 16. Luftens helter: det norske flyvåpenet blir til! - Bjørn Olsen

  46:05
  I 1912 tok den første nordmannen til vingene, og både hær og marine skaffet seg raskt fly. Likevel, så sent som i 1939 mente ledende skikkelser at det norske flyvåpenet var «en illusjon». Hvorfor satset ikke Forsvaret mer i luften?