Älska ogräs
All Episodes
10. Vi belönar årets pollineringshjältar!
29:44|Häng med på prisutdelning när Pollinera Sverige delade ut pris till Årets Pollinatör Mattias Hammarstedt för hans arbete med projektet Hela Sverige blommar, tillsammans med hedersutmärkelser till Jan Wester, Slåttergubben och Emil V Nilsson, Rävbacken för deras arbete med att öka den biologiska mångfalden och gynna pollinerande insekter. Du kan också läsa mer om Årets Pollinatör på:https://www.mynewsdesk.com/se/pollinera-sverige9. Med passion och nörderi skapade Ola Jennersten sitt mångfaldsparadis
41:05|Vi besöker tidigare WWF-experten Ola Jennersten på hans gård i Bista där han skapat ”bed&breakfast” för många olika djur - som insekter, ödlor och fåglar. I det här avsnittet kan man bland mycket annat lära sig hur man anlägger en sandblotta, fixar kopparödlebon och och bygger målgruppsanpassade bihotell.Skarp nördvarning på detta avsnitt!8. Våra vägkanter är en viktig resurs!
43:48|Kaxigt projekt skapar ängsblomning och biologisk mångfald längs våra vägar. Isak Isaksson från Naturskyddsföreningen berättar hur de lyckats utveckla projektet "Världens längsta blomsteräng" i samarbete med entusiaster, kommuner och vägföreningar i hela landet. Och varför Fröets dag 30 augusti är en perfekt dag att samla lokala ängsväxter.Niklas Johansson berättar i "Vem surrar nu?" att vissa hanbin kläcks först i augusti och den delikata löktraven presenteras.7. Trädgårdsskötsel är allvarliga grejer! Eller borde vara det.
42:19|Skapar vår trädgårdsideal platser utan liv och biologisk mångfald? Hur kan vi ställa om?Vi intervjuar Sofia Cele, forskare i kulturgeografi, som menar att vi i Sverige borde ta trädgårdsskötsel på större allvar och Johanna Nordenskiöld från Plantagen som berättar hur de arbetar för ökad hållbarhet och en minskning av pesticider.Dessutom ger Niklas en bild av sensommarsurret och Fibblor presenteras.6. Så får du en rikare trädgård!
36:43|Detta avsnitt intervjuar vi Mr Biologisk Mångfald – journalisten Erik Hansson som vet hur man får en trädgård full av liv.Han driver Natursidan.se och är också en av de som drog igång Biologiska mångfaldens dag – och tillsammans med Fritidsodlingens riksorganisation driver han kunskapsplattformen Rikare Trädgård. Där finns guider till hur man bygger ett riktigt bra bihotell, hur man anlägger en äng eller gör en damm. Eller en sandblotta! Niklas Johansson från Artdatabanken berättar som vanligt oss vad som surrar nu och Dagens Ogräs är mjölke, mjölkört eller rallaros.5. Har vi blivit växtblinda? Kan bilder bota?
35:35|Om kunskap som botemedel mot främlingsskap med naturen. Vi pratar med lllustratören Aron Landahl som skapat de attraktiva blommorna och insekterna i vår barnbok SURR, och vår förläggare Josefin Svenske på Rabén & Sjögren.Niklas Johansson berättar vem som surrar nu i sommarvärmen – humlorna jobbar för fullt och att fjärilarna kommit igång på riktigt. Det är pollineringshögtryck!Vår älskade maskros presenteras ingående.4. Är alla växter lika mycket värda?
42:32|Det menar i alla fall John Taylor, känd trädgårdsmästare och cideräppelodlare, som inte heller gillar ordet utrota. Vi träffar också Maj Rundlöf, forskare på Lunds universitet med en speciell kärlek till humlor och rödklöver.Niklas Johansson på Artdatabanken berättar i ”Vem surrar nu?” att humledrottningarna haft det tufft och att det nu är läge för bastardsvärmare, parasitsteklar, skalbaggar och flugor. Den fantastiska åkervädden introduceras.3. Nyttodjurpark och Nationalpark – vad är skillnaden?
39:08|Vi besöker Kiviks Musteri mitt under äppelblomningen. Odlingschefen Jan Flemming Jensen berättar om satsningen på nya Nyttodjurparken – vad kan den bidra med egentligen? Hur ser han på företagets roll som en av Sveriges största äppelodlare och destination med 250.000 besökare per år? Vi passar också på att intervjua naturvägledaren Simon Lundin och lär oss varför Stenshuvuds nationalpark, som ligger granne med musteriet, är så unik. Niklas Johansson berättar att humledrottningarna har vaknat och de nyttiga svartkämparna får en ingående presentation.2. Ogräsbibeln
43:05|Här handlar allt om ogräs när vi träffar herbalisten och örtkännaren Lisen Sundgren tillsammans med fotografen Lena Granefelt. De bägge står för innehållet till vår bok Ogräsbibel som vi kallar en mångfaldspredikan. Vi gör också ett besök hos Elvira Lindqvist, kreativt ansvarig för köket på restaurang Oxenstiernan och pratar lite nostalgiskt om den läckra Ogräslunchen vi höll förra våren. Niklas berättar som vanligt om vad som surrar och kirskålen presenterar sig.
loading...