Share

Aldring og helse-podden


Latest episode

  • 5. Hjernealdring, hva kan gi lengre levetid og trening mot depresjon?

    46:58
    I denne episoden deltar Geir Selbæk i en samtale om hjernealdring, med fokus ikke så mye på demens, men på ting som kan likne. Vi dykker ned i praktiske tips for å opprettholde god hjernehelse. Kan aktiviteter som strikking, kryssord og sudoku virkelig styrke hjernens funksjoner?Vi avrunder vår miniserie om de norske «blå sonene». Kan livsstilen i blå soner verden over – som naturlig fysisk aktivitet, meningsfulle sosiale relasjoner og et balansert kosthold – være noe som påvirker levealderen i Norge? Vi har tidligere vært på steder der folk lever lengst, som Hemsedal og Bokn. Denne gangen reiser vi til Vestre Aker, en bydel i Oslo vest. Vi belyser kontrasten til Oslo øst, og hva vi kan lære om å leve sunne og lange liv. På tampen tar vi for oss fysisk aktivite,t som et kraftfullt verktøy mot depresjon hos eldre. Selbæk gir råd om hvordan man kan bli motivert og hvordan innlemme effektive øvelser i det daglige.Professor Geir Selbæk i samtale med programleder Petter Hveem.

More episodes

View all episodes

  • 4. Om kreftgåten, anti-aldring og lange liv i Bokn

    37:40
    I denne episoden utforsker vi hvordan vi kan forstå kreft og aldring gjennom Darwins evolusjonsteori. Vi henter innsikt fra Jarle Breiviks bok, Løsningen på kreftgåten. Vi skal også diskutere hvordan anti-aldringstrender, personifisert ved den amerikanske tech-grunderen Bryan Johnson, kan påvirke vår forståelse og tilnærming til aldring i seg selv. Vi fortsetter jakten på Norges blå soner. I øykommunen Bokn prøver vi å finne flere svar på hvordan vi kan oppnå sunne og lange liv. Vi svarer på et lytterspørsmål fra forrige episode: Er det mulig å få tak i vin av cannonau-druen fra den blå sonen på Sardinia? 
  • 3. Om Demenskoret, stedet der folk lever lengst og grå hår og annen hårvekst

    37:55
    I denne episoden ser professor Geir Selbæk og programleder Petter Hveem nærmere på Demenskoret: Hvordan kan sang og samvær berøre og forbedre livene til dem som lever med demens? Deretter skifter fokus til stedet i Norge der folk lever lengst. Vi har besøkt Hemsedal. Hvordan lever hemsedølene sine liv, og hva kan vi lære av dem? Videre ser vi på aldringsprosessen og noen av dens ytre tegn, grått hår og mer hårvekst i nese og ører. Kan vi lære oss å sette pris på disse naturlige endringene? Bli med oss på ferden i den tredje episoden av Aldring og helse-podden.
  • 2. Om anti-aldring, 100-åringer og badstue mot demens?

    39:49
    Kan vi virkelig motvirke aldringsprosessen? Vi utforsker det kontroversielle temaet anti-aldring, og tar for oss en ny bok: 'Yngre - den nye vitenskapen om aldring og hvordan du kan motvirke den'. Vi kommer så tilbake til Blå soner – steder hvor folk lever bemerkelsesverdig lenge. Har vi slike soner i Norge? Vårt intervju med en ledende ekspert avslører svaret. Til slutt: Kan den eldgamle praksisen med å ta badstue forebygge demens? Vi snakker om hva vi selv kan gjøre for å forebygge demens, og dykker ned i den varme vitenskapen for å finne svar.Professor Geir Selbæk i samtale med programleder Petter Hveem.
  • 1. Om demensgåten, evigunge rockestjerner og Blå soner

    34:21
    Har vi nå funnet løsningen på demensgåten? Vi ser nærmere på de siste vitenskapelige gjennombruddene. Inkarnasjonen på «sex, drug and rock ´n roll» fylte 80 i desember. Hvordan kan Keith Richards i Rolling Stones leve så lenge? Vi begynner å utforske De blå sonene, omtalt i Netflix-serien om steder i verden der folk lever lengst. Finnes det også Blå soner her i landet?Professor Geir Selbæk i samtale med programleder Petter Hveem.
  • Aldring og helse-podden - kommer onsdag 17. januar!

    00:19
    Demens, sykdom og død eller glade, aktive og meningsfylte dager? Hvordan er det å bli gammel i Norge i dag og i framtiden? Geir Selbæk øser av sin kunnskap, og tenker nytt om eldre og alderdommen.