Share
AKT: podden
Varför hoppar vi över 800 år av historia?
Season 1, Ep. 4
•
I dagens avsnitt av AKT-podden träffar vår programledare Frida Nilsson Ansar Bakir: producent, skribent och grundare av kulturhuset Shako Mako här i Malmö. Shako Mako vill lyfta kultur från Mellanöstern och Nordafrika, en målsättning som resulterat i både arrangemang av filmfestivaler, konserter och fester. I maj sände Shako Mako tillsammans med sina medarrangörer "Queer Mena" - en digital kortfilmfestival som belyser hbtq-berättelser i den s.k Mena-regionen. Vad formar egentligen våra fördomar om den här regionen, och vad kan vi lära oss av dess historia?
More episodes
View all episodes
1. LIVE: Vilken roll spelar en levande kultur?
01:11:42||Season 2, Ep. 110. AKT:poddens smällkaramell
28:57||Season 1, Ep. 10Idag djupdyker vi ner i den välfyllda säck av godbitar vi skapat ihop med våra gäster under den här säsongen. I poddens sista avsnitt (för denna gången!) gästar AKT:isarna Marie Metso och Victoria Kocalp studion för att tillsammans med Frida lyssna på sina favorit-moments från den här omgången, och diskutera de teman och frågeställningar som helt enkelt satt sig lite extra. Vilka har varit era favoritavsnitt? Kommentera gärna på vår Instagram! Stort tack till alla ni som lyssnat, delat våra avsnitt och hejat på oss under vägen <3. Hoppas vi hörs igen!9. Med utanförskapet som drivkraft
22:08||Season 1, Ep. 9I dag pratar vi med en av landets främsta, mest produktiva och kanske ivrigaste regissörer. Ronny Danielsson är Malmöbon som sadlade om från en lärarkarriär och kom att bli flerfaldigt prisad regissör, hyllad för sina normbrytande föreställningar och ständigt driven av målet om en jämlik och demokratisk scenkonst där alla röster får höras. Med 110 föreställningar i ryggsäcken har han inga planer på att sakta ner tempot. I dagens avsnitt berättar han om livet som regissör och delar med sig av sina bästa råd till unga aspirerande regissörer och teaterälskare.8. ”Skräckgenren gör det tunga och svåra greppbart”
29:25||Season 1, Ep. 8För Umeåfödda Gustav Tegby tog lusten att skriva fart redan under tonårens rollspelande. Efter att ha utbildat sig i film, teater och radio på Biskops Arnö debuterade han med sitt första teatermanus 2004, till pjäsen "Man blir nostalgisk av att vara död". Idag har han signerat ett tjugotal teatermanus, debuterat som författare till boken "Beröringen" - och i teaterkretsar fått epitetet "skräckdramatikern". I dagens avsnitt berättar han om livet och utmaningarna som dramatiker: om sina inspirationskällor, skrivteknik och vanliga fallgropar. Programleder gör som vanligt Frida Nilsson.7. Drömmar i skuggan av kassa ideal
24:34||Season 1, Ep. 7”Machonormer har mycket att göra med klass och privilegier – och de skadar både inåt och utåt”.Idag har skådespelaren och Poppestipendiaten Mustafa Al-Mashhadani många järn i elden. Efter att ha medverkat i serier som Lingonligan och Sagan om Dilan och Moa samt i den hyllade kortfilmen Jag skiner inte utan er mina bröder har Mustafa på riktigt landat i skådespelarrollen, med flera kommande projekt inplanerade. Men trots att drömmen om skådespelaryrket alltid funnits där har valet att våga satsa inte alltid varit självklart. I dagens avsnitt pratar vi, förutom om kärleken till skådespeleriet, även om sådant som skaver och sätter käppar i hjulen för ens drömmar – och hur man kan kämpa emot och tänka om. Programleder gör som vanligt Frida Nilsson.6. Hur kan ett museum locka unga?
21:27||Season 1, Ep. 6Hur kan ett museum locka unga?I dagens avsnitt gästar några av AKT:s vänner i kulturprojektet Magora studion. Sara Musicanti arbetar som kommunikatör och projektledare, och Lukas Christensson är en av de nu flera aktiva Magora-medlemmar som lockades av initiativet, som på olika sätt vill engagera unga upp till 25 år. Tillsammans och med andra har de sen två år tillbaka verkat för att Trelleborgs museum ska bli en kreativ och levande mötesplats för unga och unga vuxna.5. Ett språk som spränger gränser
29:06||Season 1, Ep. 5"Ett språk som spränger gränser"På vilka sätt kan dans föra människor närmre varandra? Det ville dansaren, koreografen och projektledaren Atoosa Farahmand undersöka när hon kom till Sverige från Iran 2015. Samma år började Atoosa arbeta på Skånes Dansteater, och 2016 föddes idén om dansklubben Swop - ett projekt där nyanlända och människor med olika språk och bakgrund skulle få chans att möta varandra genom dans. En av de som lockades till Swop är dansaren Dina Matskevich, som 2014 lämnade St Petersburg för Malmö. Tillsammans gästar de studion för ett samtal om utanförskap, språk och vänskap - och om dansens magiska egenskaper.3. Opera är ett magiskt hantverk!
23:50||Season 1, Ep. 3I dagens avsnitt av AKT-podden träffar programledaren Frida Nilsson och (den HBTQ-engagerade) AKT:isen Lex Jörgensen operastjärnan Rickard Söderberg i Malmö Musikstudio. Ett samtal om att finna och behålla kärleken till sin passion, att tackla kändislivet och att kunna hitta sina egna små oaser i en stundtals dömande och hård omvärld.