Share

cover art for Rwanda 1994 - Del 3

Afrikansk politikk

Rwanda 1994 - Del 3

Season 1, Ep. 10

Den siste episoden i vår miniserie om folkemordet i Rwanda ser på de lengre linjene fra 1994 til i dag. Hvordan påvirket den katastrofale internasjonale passiviteten i 1994 FNs senere arbeid for å forebygge "et nytt Rwanda"? Hva mener vi med at folkemordets arv lever videre i DR Kongo den dag i dag? Og hva er egentlig status i Rwanda, 30 år etter folkemordet? Svarene tar oss ut på en real langtur, via blant annet Darfur, Sør-Sudan og Libya, før vi tar status på DR Kongo og Rwanda i dag.

More episodes

View all episodes

 • 18. Sesongavslutning

  01:02:04
  Det er tid for sesongavslutning, og i dag tar vi opp igjen tråden fra vår første episode og de forskjellige tingene vi sa vi kom til å følge særlig med på dette halvåret. Det blir blant annet oppdateringer fra valget i Sør-Afrika og "valget" i Tsjad, et lite comeback fra jihadistene i Mosambik, og en aldri så liten utblåsing om den ekstremt mangelfulle mediedekningen av Sudan her på berget. Takk for i vår, vi høres igjen til høsten!
 • 17. Sør-Afrika 1994: Del 3

  58:12
  I denne tredje og siste delen av vår miniserie om Sør-Afrika handler det om valget som skal avholdes onsdag 29. mai. Dette valget, som finner sted 30 år etter Sør-Afrikas første demokratiske valg, er særlig spennende å følge med på ettersom det statsbærende partiet ANC, som har ledet landet siden 1994, for første gang risikerer å miste sitt rene flertall i nasjonalforsamlingen. I denne episoden introduserer vi landets valgsystem, sentrale spillere, de store sakene, og valgets forskjellige mulige utfall.
 • 16. Tvillingkrisen

  01:08:41
  Maren er tilbake i studio etter en måned i Sør-Sudan. Tema for ukas episode er tvillingkrisen som har forplantet seg fra krigsherjede Sudan til landets lillebror i sør. Første del av episoden dreier seg om den farlige flukten fra Sudan og forholdene som møter flyktningene som ankommer Sør-Sudan, der vi får høre sterke beretninger fra noen av flyktningene selv. I episodens andre halvdel er tema den anspente situasjonen internt i Sør-Sudan, hvor vi blant annet får høre utdrag fra Marens intervju med den norske sjefen for politistyrken i FN-operasjonen UNMISS. Ekstramateriale er som vanlig tilgjengelig på Bundu: https://www.bundu.no/2024/05/21/tvillingkrisen/
 • 15. Brennpunkt Etiopia

  01:12:34
  Maren er fortsatt på tur, og Bjørnar har derfor hyret en supervikar. Podkastens aller første gjest er Bjørnars kollega ved Oslo Nye Høyskole, professor Kjetil Tronvoll. Kjetil er en internasjonal autoritet på etiopisk politikk, og kom nylig hjem fra sin nyeste Etiopia-tur. I episoden tar vi blant annet for oss Etiopias skjøre fredsprosess etter den blodige krigen i Tigray (2020-2022), "de andre" krigene mot væpnede organisasjoner fra landets to største folkegrupper, og den tiltagende frykten for et større, etiopisk sammenbrudd.
 • 14. Sør-Afrika 1994: Del 2

  01:03:02
  Det er dags for del 2 av vår miniserie om Sør-Afrika, og i denne episoden handler det om Sør-Afrikas nyere historie og de fem presidentene som har ledet landet siden 1994. I episoden tar Maren oss fra ikonet Nelson Mandela til ryddegutten Cyril Ramaphosa, via drømmeren Thabo Mbeki, pauseinnslaget Kgalema Motlanthe og Sør-Afrikas svar på Trond Giske, Jacob Zuma. Siste episode i serien blir sluppet nærmere Sør-Afrikas valg, i slutten av mai.
 • 13. Sør-Afrika 1994: Del 1

  01:04:18
  Det er endelig tid for vår andre serie - og andre 30-årsmarkering - av året, nemlig om Sør-Afrikas vei til frihet, og landets første demokratiske valg i 1994. I denne første episoden diskuterer Bjørnar og Maren framveksten av Apartheid, og bevegelsene som til slutt skulle tvinge systemet i kne. Dette er den første av totalt tre episoder. Neste episode tar for seg de 5 presidentene som har regjert i landet siden 1994, før vi kommer tilbake til en dagsaktuell episode om årets valg litt nærmere sommeren.Coverbildet er hentet fra dette arkivet: https://www.aamarchives.org/archive/goods/campaign-goods/po196-%E2%80%98mandela-for-president%E2%80%99.html
 • 12. Ett år med krig i Sudan

  01:11:00
  Millioner er på flukt, landet står midt i verdens verste humanitære krise, titalls tusener er drept, sult blir brukt som våpen, og det snakkes om et mulig pågående folkemord. Ukens episode handler om krigen i Sudan, som straks har vart ett år - en krig som ikke er "glemt," men som omverden har valgt å ignorere.
 • 11. En ny kald krig i Afrika?

  01:07:48
  De siste årene har et kald krig-narrativ bredt om seg innen internasjonal dekning av Afrika, med storpolitiske rifter mellom USA og Kina, og Russland og Frankrike (avhengig av hvem du spør). Til tross for dets store utbredelse, kritiserer vi i denne episoden narrativet som en grov forenkling både av den "originale" kalde krigen i Afrika, og av status i dag.