Share

Affärsjuridikpodden

Spelreglerna för framgångsrika affärer


Latest episode

 • 40. Framtiden för framtidens energilösningar

  57:41
  De betydande klimatförändringar vi står inför är kopplade till lika betydande samhällsförändringar. Energisektorn har en helt central roll och förnybara energikällor är för många av oss den självklara vägen framåt. Men vilka risker och möjligheter uppstår när vi rör oss bort från vårt fossila förflutna?I det här avsnittet av Affärsjuridikpodden talar Cirios Erik Engström, Liselotte Rios och Zacharias Thyrén om hur affärsjuridiken kan stötta energitransaktioner, även då lagstiftningen ligger ett steg efter.Avsnittet finns där poddar finns.

More episodes

View all episodes

 • 39. Effektiva infrastrukturprojekt

  01:01:15
  Att få effektivitet i stora infrastrukturprojekt med flera beställare och många entreprenörer är utmanande.Det märks inte minst genom ansvarstvister som kostar aktörerna miljarder. Är ABT en trygghet eller enkälla till misstroende? Hur skapas en gemensam målbild bland alla inblandade?I det här avsnittet av Affärsjuridikpodden talar Cirios David Frydlinger med Leif Boström, tidigare CFO ochnumera Senior Advisor på LKAB och Fredrik Vernersson, Senior Advisor till CEO på NCC, båda med mycketlång erfarenhet av omfattande infrastrukturprojekt.
 • 38. Nya näringar och gamla tillståndsregler

  46:59
  Varför krävs det inte bygglov för att bygga solcellsparker? Hur kommer det sig att flera parter kan få tillstånd att bygga vindkraftsparker off-shore – på samma plats? Och vilka tillstånd behövs för att bygga ett datacenter? I detta avsnitt av Affärsjuridikpodden djupdyker Cirios Fredrik Morfeldt, Maria Hanbo och Ina Laurell i de rådande tillståndsreglerna för relativt nya näringsgrenar som förnyelsebar energi och datalagring. Tillsammans besvarar de frågan om hur väl lagstiftningen egentligen har hängt med i den tekniska utvecklingen. Avsnittet finns där poddar finns. 
 • 37. Spelregler för hållbar affärsverksamhet

  53:34
  Vad är en hållbar affärsverksamhet? Hur kan Earth4All-modellen användas för att förstå hur E’t, S’t och G’t i ESG hänger ihop och påverkar planeten och samhället? Dessa är några av frågorna som dissekeras i detta avsnitt av Affärsjuridikpodden, där Cirios David Frydlinger och David Collste från Stockholm Resilience Center diskuterar övergången till hållbar affärsverksamhet. Utgångspunkten är David Frydlingers nyutgivna bok “Spelregler för hållbar affärsverksamhet - lagar, kontrakt och moral”, med förord av Johan Rockström.
 • 36. Student Edition: Vad gör man i de olika verksamhetsgrupperna?

  28:29
  Hur stor skillnad är det egentligen på arbetet inom olika juridiska inriktningar? Det är säkert en fråga som du som är juridikstudent har ställt dig många gånger.I detta avsnitt av Affärsjuridikpodden får du träffa Cirios studentråd i form av våra biträdande jurister Selma Didriksson Fröjd, Jonathan Jademyr Zazzi och Vilma Elm, samt Cirios HR-generalist Gabriella Johansson. Tillsammans ger de en bra bild av hur arbetsdagen ser ut inom M&A, Bank & Finans samt Cirios Specialistgrupp.
 • 35. Digitala tillgångar och kryptovalutor på den nya finansmarknaden

  44:26
  Digitala tillgångar och kryptovalutor är på väg att förändra de finansiella marknaderna i grunden, men vilken funktion har de egentligen bortom spekulationen? Hur fungerar exempelvis smarta kontrakt och vad kan en token användas för? I detta avsnitt av Affärsjuridikpodden träffar Cirios Emma Dansbo och Peter Högström tech-investeraren Hanna Raftell, partner på Metaverse Nordic Powerhouse och blockchain-specialisten Mateo Florez som ansvarar för digitala tillgångar på Trust Anchor Group. Tillsammans ger de en spännande genomgång av nästa digitala revolution.
 • EUs New Deal For Consumers

  34:51
  Visste du att det inte längre är tillåtet att sälja en vara i befintligt skick och att fristen för den omvända bevisbördan förlängts från 6 månader till 2 år? Det är bara två exempel på hur ny lagstiftning har stärkt konsumenternas ställning under det senaste året.I detta avsnitt av Affärsjuridikpodden gästas Cirios Hanna Tilus och Daniel Lander av Ida Mazzenga, som är Head of Legal B2C på Telia. Tillsammans ger de dig en mycket initierad inblick i den nya konsument- och marknadsföringslagstiftning som är en del av EUs New Deal For Consumers.