Share

cover art for 56. Elämää kehitysvammaisen vanhempana

Aamukahvilla

56. Elämää kehitysvammaisen vanhempana

Season 7, Ep. 56

Yllättävän moni ajattelee joskus, mitä tekisi siinä tilanteessa, kun kuulisi tulevan lapsensa olevan vammainen. Mutta millaista se ihan oikeasti on? Down-lapsen äiti ja Elämän mittaisella matkalla -somekanavien Päivi Muurinen on tullut Henriikan vieraaksi puhumaan rehellisesti kokemuksistaan ja koko tunteiden kirjosta. Miksi kehitysvammaisuus nähdään usein tarpeettomasti tragediana ja miksi kehitysvammaiset piilotetaan meiltä? Päivi kertoo elämänläheisesti, mikä on parasta ja vaikeinta kehitysvammaisen vanhempana ja toivoo lapselleen tulevaisuuteen henkistä keskarin näyttöä.


More episodes

View all episodes

 • 74. 74. Piha- ja puutarhakauden startti

  55:52
  (Mainos jakson alussa: Fiskars) Kevät on täällä, samoin uusi piha-, puutarha- ja kasvimaasesonki! Puutarhasiantuntija Johanna Vireahon kanssa jutellaan, mihin aiotaan keskittyä tänä kautena meidän puutarhoissa, miten pitää onnellisuus mukana pihatouhuissa ja miten lisätä ekologisuutta ja luonnon monimuotoisuutta puutarhaan. Entä jos haluaa lähestyä hommaa nautiskelun ja helppouden kautta, niin mitä oikein voisi tehdä? Henriikka jakaa ajatuksiaan kasvimaan sapattivuodestaan, ja Johanna kertoo guruna vaikka mitä kivoja vinkkejä. Jakso sopii kaikille taitotasosta huolimatta on hallussa tai haaveissa sitten pari yrttiä parvekkeella tai villi ja vallaton maalaispiha.
 • 73. 73. Kuuntelijoiden kysymykset 2/2

  38:09
  Mikä on isoin riski, jonka olet elämässäsi tehnyt? Paljonko käytät rahaa aamupaloihin? Miltä julkisuus tuntuu? Mitä kadut? Mihin kaupunkiin muuttaisit, jos olisi pakko valita yksi. Konsepti on tuttu: Kuuntelijat kysyvät, Henriikka vastaa valmistautumatta.
 • 72. 72. Kuuntelijoiden kysymykset 1/2

  01:03:39
  Uskotko Jumalaan? Miten riidellä rakentavasti? Mihin rakastuit puolisossasi? Mitä et ikinä antaisi anteeksi? Tämä jakso on pyhitetty kuuntelijoiden jättämille kysymyksille, joihin Henriikka valmistautumatta vastaa.
 • 71. 71. Takaisin juurille

  49:56
  (Mainos jakson alussa: Paulig Mundo)Valokuvaaja ja toimittaja Meeri Koutaniemen kanssa keskustellaan juurtumisesta ja juurista. Juuria on monenlaisia: on sukujuuria, henkisiä juuria, maantieteellisiä juuria… missä koemme juuremme olevan ja miksi? Voiko juuret olla monessa paikassa samaan aikaan? Mikä juurtumiseen vaikuttaa ja tarvitaanko siihen fyysistä paikkaa? Henriikka kokee juurensa olevan ainakin Kainuussa, vaikka ei ole koskaan asunut siellä. Toisaalta samaan aikaan, juurettomuutta tuntien hän kadehtii niitä, joilla juuret on syvällä tietyssä paikassa. Meeri kertoo, miksi kokee juuriensa olevan Kuusamossa, koulukiusaamisesta huolimatta, ja miksei ole koskaan pystynyt juurtumaan suurkaupunkeihin. Voiko ihminen juurtua yhtä lailla luontoon kuin vaikka museoihin?
 • 70. 70. Somesäännöt aikuisille

  49:06
  Tässä jaksossa aiheena on aikuisten somenkäyttö ja kannattaako aikuisten tehdä somesääntöjä. Sometohtori Suvi Uski jakaa ajatuksiaan 15 vuoden sometutkimuksen kokemuksellaan. Mikä riivattu somessa niin koukuttaa, miten sen käytön saisi omaan hallintaan ja miten pysyä niissä luoduissa somesäännöissä? Henriikka kertoo omista konkreettisistä stepeistään täysriippuvaisesta kohti terveempää somesuhdetta, ja Suvi kertoo uusinta tietoa tutkimuskentältä. Somen pimeimmät nurkat nostetaan syyniin miettien, miten löytää terve suhde sosiaaliseen mediaan.Pssst! Se app, jonka nimi unohtui nauhoituksissa on "ScreenZen".
 • 69. 69. Kuinka jaksaa paremmin arjessa?

  01:06:42
  (Jakso kaupallisessa yhteistyössä Ruokaboksin kanssa)Tässä ratkotaan yhtä jokapäiväisen elämän olennaisinta palapeliä, kun pohditaan keinoja siihen, kuinka jaksaa paremmin arjessa. Ruokaboksin yrittäjä ja toimitusjohtaja Juhana Rintala kertoo rakastavansa päiväunia, mutta on huono nukkuja. Henriikka taas nukkuu, mutta hyppelehtii valveilla ollessaan ylikierroksilla minkä ehtii. Millä tavoin kumpikin löytää arjesta rauhaa, mikä lataa akkuja? Mikä luo kummallekin hyvinvoivan arjen perustaa? Jaksossa innostutaan hehkuttamaan silmää ja sieluja, kettuillaan lempeästi ja kehotetaan ihmettelemään.
 • 68. 68. Lisää levollisuutta, kiitos

  58:32
  Levollisuus on nykyajan suuri aarre, oikeaa luksusta. Mikä sitten tekee meistä nykypäivänä niin älyttömän levottomia ja miten elämäänsä voisi löytää lisää mielenrauhaa ja levollisuutta? Levollisuusvalmentaja Mirkka Tikkasen kanssa jutellaan, kuinka kuormitus näkyy kehossa, kuinka hermostoaan voi oppia tunnistamaan ja millaisin pienin askelin lähteä kohti rauhaa. Tämä jakso toimii myös erinomaisesti rentoutumisnauhana, sillä Mirkan ääni on täydellinen ASMR-ääni!
 • 67. 67. Sekundäärinen lapsettomuus

  01:19:36
  (Mainos jakson keskellä: RFSU)Jaksossa ollaan äärimmäisen herkän mutta tärkeän asian äärellä, kun puhutaan sekundäärisestä lapsettomuudesta. Puhe on perirehellistä, ja huumori on mustaa. Henriikka haaveilee suuren surun ja usean vuoden odottamisen äärellä sisaruksesta esikoiselle. Valokuvaaja ja taiteilija Kaisu Kaplin päätyi lopulta puolisonsa kanssa lopettamaan lapsettomuushoidot ja siirtymään kohti seuraavaa elämänvaihetta lapsihaaveiden keskeltä.Sekundääristä lapsettomuutta kokevilla on jo entuudestaan yksi tai useampi lapsi. Tämä jakso on sekä niille, jotka kipuilee samojen tai samankaltaisten asioiden kanssa, että ihan kaikille, jotka haluavat oppia ymmärtämään asiaa tai olemaan tukena muille. 
 • 66. 66. Missä kannattaisi asua?

  01:11:16
  Entä jos ei ole ihan löytänyt omaa paikkaansa? Jos ei ole ihan varma, missä haluaisi tai kannattaisi asua, niin mistä ihmeestä sen voi oikein tietää?Suuri osa ihmisistä kipuilee sen kanssa missä asuu tai miten asuu, joten aihe otetaan nyt tiukkaan syyniin. Joku kaipaa maaseudun rauhaa, toinen helpompaa pihaa ja kolmas sujuvaa julkaista liikennettä. Mutta voiko kaikkea saada? Mitä kannattaa priorisoida?Henriikka vaiheilee kotinsa kanssa ja pohtii ääneen, voisiko olla jotain parempaa. Näyttelijä ja vaikuttaja Sara Parikka heiluttelee ratkaisun avaimia käsissään ja konsultoi parhaansa mukaan, sekä kertoo, miksi hän speksailee kotipaikkaansa niin tarkkaan. Plussat ja miinukset listataan, ja jos ratkaisuja ei tarjottimella saadakaan, niin vertaistukea ainakin.