Share

cover art for 52. Koukuttava talviretkeily

Aamukahvilla

52. Koukuttava talviretkeily

Season 7, Ep. 52

Talviretkeily voi olla yhtä lailla hampaat irvessä taistelua kuin suurta nautintoa upeissa maisemissa, mutta tässä jaksossa keskitytään jälkimmäiseen vaellusopas Teemu Suomisen johdolla. Miksi kannattaa retkeillä talvella, mitä ottaa huomioon, millaisia kamppeita pakata ja millaisia kikkoja kannattaa tietää? Jaksosta saat perusteet talviretkeilyyn mukavan leppoisassa paketissa sekä aimoannoksen retkitarinoita.

More episodes

View all episodes

 • 65. 65. Kaamosmasennus

  01:14:10
  Nyt keskitytään kaamosmasennukseen. Läheskään kaikille maapallon pohjoisosissa asuville kaamos ei herätä positiivisia mielleyhtymiä, vaan kaamos tarkoittaa ajanjaksoa, jolloin on mahdollistua sairastua kaamosmasennukseen. Lievempi versio kaamosmasennuksesta on kaamosrasitus, josta kärsii 20–30% suomalaisistakin. Podin vakiovieras psykoterapeutti ja tietokirjailija Emilia Kujala on tuonut jälleen viisautensa ja empatiansa studioon. Mitä kaamosmasennus on, miten se eroaa tavallisesta masennuksesta, mitkä sen oireet ovat? Erityispaljon keskitytään siihen, mikä kaamosrasitusta tai -masennusta voisi helpottaa tai ehkäistä.
 • 64. 64. Haluaisin lukea enemmän

  55:10
  Nyt puhutaan kirjojen kuluttamisesta ja nautiskelusta eli lukemisesta ja äänikirjojen kuuntelemista. Niin moni haluaisi olla kirjojen parissa enemmän, mutta niin harva on. Onko tunneporno huono motiivi lukea kirjoja, kannattaako Lauri Tähkää parjata ja lasketaanko luukkukirjoja kirjoiksi? Kirjavaikuttaja ja äänikirjalukija Mikko Toiviaisen eli Kalenterikarjun kanssa listataan vinkkejä, miten kirjat saisi osaksi arkea ja kuinka lukemisesta tulisi rutiini.
 • 63. 63. Ruoan ylistys

  01:09:57
  Bella Tablen valovoimainen Kia Arpia on saapunut studioon hekumoimaan ruoasta. Jaksossa mietitään lempiruokia ja -leivonnaisia, käydään läpi mitä jääkaapissa pitää aina olla (huom! peräpukamavoide mainittu) ja huokaillaan sesongin herkuille. Mitä ruoanlaittovälineitä Kia kantaa aina mukanaan, miksi lehtikaalia hierotaan? Henriikka tuskailee, kun ei koskaan laita ruokaa, ja Kia vinkkailee, kuinka päästä ruoanlaittoon kunnolla käsiksi, jos siitä haluaisi innostua mutta ei oikein tiedä miten.
 • 62. 62. Miten kestää poliitikkona?

  01:01:44
  Moni arvo- ja mielipiderikas (erityisesti nainen) jää nykyään politiikasta pois sen takia, ettei kestä sen tuomaa, hypoteettista julkista vyörytystä ja pyöritystä. Vasemmistoliiton puheenjohtaja ja kansanedustaja Li Anderssonin kanssa puidaan, miten kestää poliitikkona, vaikka ala on kuitenkin kaikessa tärkeydessään ja mielenkiintoisuudessaan myös erittäin kuormittava. Voiko herkkä toimia poliitikkona? Mitkä on tapoja pitää pää kylmänä, ja vähätteleekö vai liioitteleeko poliitikot medialle? Mitä Li piti Barbie-elokuvasta? Harmi, että ette voi nähdä Lin tunteissa mukana eläviä käsiä, mutta onneksi sisuuntuminen voi tarttua pelkän kuuloaistin varassa.
 • 61. 61. Kuinka oppia siivoamaan?

  59:01
  Tässä jaksossa opetellaan siivoamaan. Jakso antaa konkreettisia vinkkejä siihen, miten kodin saisi pysymään siistinä, ihan pysyvästi. Jakson vieras sisustuksen ammattilainen Anne Melender jakaa rakkauttaan siivoamiseen ja opastaa puhtaan kodin äärelle rennossa ja armollisessa muodossa, liikaa pingottamatta. Jakson jälkeen tiedät ainakin, millä rätillä kannattaa mitäkin pintaa puhdistaa, miten imuri survotaan siivouskaappiin ahdistumatta, mikä on kolmen biisin siivous ja miten kädelle kakataan.
 • 60. 60. Kymmenen retkivinkkiä syksyyn

  01:02:30
  Jaksossa koostetaan lista erilaisista retki- ja ulkoilmaelämyksistä, joihin voi nyt syksyn tullen tarttua. Puheissa ovat ainakin kulinaarivaellus, kertakäyttökameraretki, lähialueet uusin silmin sekä SUP-retki Koloveden kansallispuistoon.Henriikan kanssa omia vinkkejään jakamassa on Mia Sinisalo, Partioaitan yhteisöpäällikkö sekä opas. Tämän jakson jälkeen tekee mieli päästä retkelle, ehkä jonnekkin ihan uuteen paikkaan ja/tai uudella tavalla.
 • 59. 59. Kesäminä mukaan syksyyn

  55:09
  Tuttu juttu: Syksy tuli, mutta rento minä jäi kesään, ja tilalle tuli takakireä arkisuorittaja. Entä jos ei tänä vuonna? Markkinoinnin asiantuntija Senja Kilpeläisen kanssa pyöritellään kesämuistoja sekä sesongin tuulia ja tuntoja ja mietiskellään miten napata parhaat palat kesästä uuteen vuodenaikaan. Jutuissa sekoittuvat iloisesti niin Taylor Swift, Tykkimäen huvipuisto, savolainen höpöttely kuin idea kaveri-Tinderistä.
 • 58. 58. Paskan puhuminen

  01:02:35
  Paskan jauhaminen eli siistimmin sanottuna pahan puhuminen selän takana on meissä ihmisissä tiukassa. Mitkä ovat juurisyitä pahan puhumiselle, kuinka katkaista sen kierre ja miten päästä jauhamisesta eroon? Psykoterapeutti Ville Merinen eli terapeuttiville saa jaksossa uuden lempinimen ”Ripuli-Ville”, kun mielikuvia syvennetään ja uusia metaforia luodaan lennosta. Henriikka paljastaa, mikä on saanut hänet pahan puhumisen pahoille teille. Ikävästä aiheesta huolimatta keskustelusta jää tosi hyvä mieli.
 • 57. 57. Miesten ulkonäköpaineet

  01:20:26
  Millaisia ulkonäköpaineita miehillä on ja miksi? Olemme kulkeneet ihmiskuntana pitkän matkan siihen, että unelmien poikamies on kaikkivoipainen, kolmionmallinen action man jykevillä leukaperillä ja valtavalla vehkeellä. Vai onko? Somevaikuttaja ja seksuaalineuvoja Joonas Pesosen eli Pesojoonaksen kanssa jutellaan mm. dad bod -kuvastosta, tarpeettomasta läpänheitosta saunailloissa ja kuinka lentopallovalmentajan sanat tekivät suuren vaikutuksen.