Share
A-kursen
49. Behöver människan religion (Livets stora frågor, del 8)
•
I sommar får alla flitiga A-kursare lite sommarlov och istället för tentor och plugg är det bara att lägga sig i hängmattan och fundera över livets stora frågor. Till vår hjälp har vi bjudit tillbaka tre tidigare gäster som utifrån sina vitt skilda forskningsfält delar med sig av tankar om existens, mening och autenticitet. I sista avsnittet av vår sommarserie tar vi oss an frågan: Behöver människan religion?
Gäster:
Nationalekonom och filosof Erik Angner
Psykiatriker och forskare Christian Rück
Doktor i evolutionär antropologi Caroline Uggla
Klipp och musik:
Walco - Store Spørsmål
Fredrik Lindström, Mänskligheten - föreställningen om oss själva
Följ oss på instagram, @akursen_podd
mail: akursenpodd@gmail.com
More episodes
View all episodes
72. Hur mycket är det rimligt att oroa sig? (A-kursen i oro)
38:58|Att fastna i oro och ältande är trist och energikrävande. Samtidigt kan oro fungera som en varningsklocka i livet och hjälpa en att identifiera saker som skulle kunna gå fel. Men hur kan man veta om oron hjälper eller stjälper en och hur kan man stävja sin oro när den går överstyr? Det svarar Erik Andersson och Tove Wahlund på som båda är psykologer och forskar på Avdelningen för psykologi vid Karolinska Institutet och de har tillsammans skrivit Orosboken. Dessutom pratar Emma och Clara om Freuds take på tvångstankar, om nyhetsknarkande verkligen är lämpligt vid oroliga tider och hur viktig dialekten är när man ska hitta sin hjärn-PT.Klipp och musik:Bobby McFerrin - Don't Worry Be HappyTV4 Play, Kristersson-jag förstår att många är oroliga just nuTV4 Nyhetsmorgon, Oro och kriser i världen – så påverkas ekonominTV4 Nyheter, Magdalena Andersson, klart många känner en oroCamilla Puskaric Schön - KroppsscanningVår tenta i oro hittar du på instagram, @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com"Är det verkligen smartast att vara rikast på kyrkogården?" (Överkursen i privatekonomii)
01:07:53|I måndags kom A-kursen i privatekonomi och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Jan Bolmeson, civilingenjören som ägnat de senaste tjugo åren åt att folkbilda om privatekonomi i bland annat i sin egen podd Rika Tillsammans. Jan berättar bland annat om vilka risker det finns med att spara för mycket, hur man bör spendera sina pengar för att maximera sin lycka och varför ränta på ränta-effektten är snudd på magisk. Följ oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com71. Kan vem som helst bli ekonomiskt oberoende? (A-kursen i privatekonomi)
54:37|De fattiga oxveckorna är här och många går in i det nya året med ett löfte till sig själva om att bli bättre på att sköta sin ekonomi. Men är det alltid mer fördelaktigt att vara en spara än en slösa och kan vem som helst bli ekonomiskt oberoende? Det svarar Jan Bolmeson på som ägnat de senaste tjugo åren åt att folkbilda om privatekonomi, bland annat i den popuplära podden Rika Tillsammans som han driver tillsammans med Caroline Bolmeson. Dessutom pratar Emma och Clara om FIRE-rörelsen, orealistiska konstinstallationer och ekonomisk ångest.Klipp och musik:Röka i pluggetTV4 Nyheter, Så pratar du pengar med barn i en tuff ekonomisk månadTV4 Nyhetsmorgon, Så överlever du årets fattigaste månad- ”Inför allmänt köpstopp”SR Plånboken, Ekonomiskt oberoende före 40 år – en dröm som allt fler försöker förverkligaSVT, Citizen ScheinSVT, Riddaren på StrandvägenAgnetha Fältskog- It’s so nice to be richVår tenta i privatekonomi hittar du på instagram, @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com"Många blir chockade över att understrykningar i böcker inte fungerar" (Överkursen i studieteknik)
46:10|I måndags kom A-kursen i studieteknik och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Jonas Linderoth som är spelforskare och professor i pedagogik vid Göteborgs Universitet. Jonas berättar bland annat om hur man kan lura hjärnan att komma ihåg saker, hur man bör hjälpa sin barn med läxläsning och hur man kan använda kunskaper om studieteknik för att förbättra sitt arbetslivFölj oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.comfoto: Johan Wingborg70. Hur blir man bättre på nästan allt? (A-kursen i studieteknik)
37:04|Det är nytt år och i och med det fokuserar många på att förbättra sina levnadsvanor och försöker träna mer, äta bättre och bli mer dygdig. Fast borde inte 2025 istället bli året då vi alla ser till att lära oss något nytt? Men hur underlättar man sin inlärning och varför lurar man sig själv när man läser en text två gånger? Det svarar Jonas Linderoth på som är spelforskare och professor i pedagogik vid Göteborgs Universitet. Dessutom pratar Emma och Clara om häxkonster, flow och The Matrix.Klipp och musik:TV4 Nyhetsmorgon, Så pluggar du mer effektivt – och minns det du lärt digSR P4 Malmöhus, Experten- Vanliga misstaget när du pluggarTV4 Nyhetsmorgon, Skolstartsvecka - så pluggar du smartMotvind - Lära för livetSR P4 Stockholm, Ungdomsbarometern- Det trendar hos de unga 2025Oddkut - Feel the FlowThe Matrix (1999)Vår tenta i studieteknik hittar du på instagram, @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.comREPRIS: A-kursen i träning
39:22|Det vanligaste nyårslöftet är att börja träna. Och nu är det dags att skrida till verket. Av den anledningen repriserar vi vår avsnitt på temat från förra året där vi försöker besvara frågan: Hur lite räcker det egentligen att träna?I januari är det trångt på gymmet och träningslusten stor. Men vad finns det för vetenskapliga belägg för att träning är bra för oss människor och hur behåller man motivationen och fortsätter utnyttja gymkortet längre än till februari? Det har Emma frågat Jacob Gudiol som är legitimerad fysioterapeut med en master i sport science medan Clara har läst på om husmorsgymnastik och hur det gick till när Friskis och Svettis grundades (framför allt i reportaget ”Friskis & bråkis” i Magasinet Filter från november 2018).Klipp och musik:P4 Östergötland, Nyårslöftet skapar träningskaos på gymmen- ”De försvinner snart”SVT Västerbotten Träna, ta körkort och kramas – här är Umeåbornas nyårslöftenTV4 NyheterSnook - SuperfittaSVT- Morgongymnastik med Bertil UgglaSVT - Hemmagympa med SofiaNyhetsmorgon i TV4 - 5 högintensiva övningar som är supereffektivaBritish Pathé - Physical Fitness (1936)Arnold Schwarzenegger Bodybuilding Beginner ExercisesKonsums husmorsgymnastikSR Radiofynd - Från husmorsgymnastik till skrotlyftsdamerBaccara - Yes Sir, I Can Boogiemail: akursenpodd@gmail.comREPRIS: A-kursen i nyårsafton
33:21|Det är 2024 års sista dag och det har blivit dags att kasta ut det gamla och göra plats för det nya. Av den anledningen repriserar vi vårt avsnitt om nyårsafton från förra året. Är det i år du kommer hålla ditt nyårslöfte?Knappt hinner man tugga i sig skinksmörgåsen och tömma aladdinasken förrän det är dags att börja tänka på nästa stora firande och med det även löftet om att bli en bättre människa. Men varför har vi de nyårstraditioner vi har och varför är just nyårsnatten spådomens tid? Det har Emma frågat Tommy Kuusela som är forskningsarkivarie vid Institutet för språk och folkminnen i Uppsala medan Clara har läst på om den flotta drycken champagne. Dessutom - hur optimerar man sina chanser till att faktiskt hålla sitt nyårslöfte.Klipp och musik:TV4, Stjärnornas nyårslöften 2023 ”Watch out”SR, Då bryter du ditt nyårslöfte – enligt undersökningarna- Sara Heyman, StockholmGrevinnan och betjäntenTolvslaget på Skansen 1994mail: akursenpodd@gmail.com69. A-kursens nyårskarameller
43:16|Vilka var det gångna årets största åh fan-moments? Och hur stoppar vi förruttnelseprocessen av våra hjärnor 2025? Det och mycket mer i A-kursens årskrönika.Klipp och musik:Jarl Kulle, Tolvslaget på Skansen 1985Svt Kulturnyheter, ”Hjärnröta” årets ord – slöscrollandet får hjärnan att ruttnaEmil Jensen & Familjen - NyårFölj oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com”Tillsammans är man starkare och ensam blir man lite mer sårbar” (Överkursen i krig och hälsa)
38:25|I måndags kom A-kursen i krig och hälsa och nu har det blivit dags för överkursen, det vill säga hela Emmas intervju med Charlotte Deogan som är expert på ECDC där hon jobbar inom Prevention and Control of Communicable Diseases. Främst hiv, turberkulos, sexuellt överförbara sjukdomar och virala hepatiter som hepatit a och b. Charlotte berättar bland annat om problem med antibiotikaresistens och desinformation samt hur vi kan förbereda oss på det oförutsägbara. Avsnittet är ett samarbete med ECDC - European Centre for Disease Prevention and Control.Följ oss på instagram @akursen_poddmail: akursenpodd@gmail.com#ESCAIDE #ESCAIDE2024 #ECDC