Share

Den hållbara hjärnan


Latest episode

 • 26. Hjärntrötthet: Så vanligt, men vad är det?

  22:48
  Hjärntrötthet: Vanligt ämne - men vad är det? Vilka är orsakerna och hur kan vi undvika att hamna där?Har du någonsin känt dig orkeslös, helt mentalt utmattad utan att riktigt veta varför? Då kan du ha upplevt hjärntrötthet. Många som upplever detta, känner sig inte utvilade trots många timmars sömn och utan mer som en telefon som inte går att ladda upp igen. I veckans avsnitt kommer vi att definiera vad hjärntrötthet är, undersöka dess orsaker och dela praktiska tips för att förebygga och hantera detta tillstånd. Många upplever skam och skuld över detta tillstånd, vilket inte är rättvist för precis som en muskel i kroppen kan bli skadad och överansträngd kan hjärnan bli det. Så oavsett om det handlar om stress, dålig sömn eller överstimulering, finns det sätt att hitta tillbaka till en balanserad och frisk hjärna. ❤️Dela gärna detta avsnitt om du vet någon som behöver konkreta tips för återhämtning från en övertrött hjärna.

More episodes

View all episodes

 • 27. Hur håller ni kärleken vid liv i sommar? ❤️

  27:00
  Du tänker bara på denne person, åsidosätter allt annat och vill bara ses igen och igen. Du blir hög av att vara tillsammans och får abstinens om ni inte ses. Du blir lite dummare. Du är kär!Idag ska vi prata om hur vi kan hålla kärleken vid liv i sommar!Kärlekens kemi är ett av de mest fascinerande områdena inom neurovetenskap. För vad händer egentligen i hjärnan när vi blir kära? Och varför är otrohet vanligt, trots våra starka känslor av kärlek och lojalitet?Vi dyker ner i de kemiska och neurologiska förändringarna som sker i hjärnan under olika faser av kärlek, från den intensiva nyförälskelsen till den djupa anknytningen. Vi kommer att prata om hur hormoner som oxytocin och vasopressin spelar en central roll i våra relationer och varför vårt belöningssystem gör kärlek så beroendeframkallande.Vi har alla känt den där magiska känslan av att vara höga på kärlek. Vi kommer att förklara varför det inte är så långt ifrån sanningen OCH ge dig våra 3 bästa tips för att hålla kärleken levande hela sommaren. :-) Don’t miss! ❤️
 • 26. 26. Digitala medier påverkar din hjärna negativt

  23:38
  I dagens avsnitt av "Den Hållbara Hjärnan" dyker vi ner i hur digitala medier påverkar vår mentala hälsa.Forskning visar att hög skärmtid kan leda till sämre sömn, aggressivt beteende hos barn, missnöje med kroppens utseende, övervikt och olika former av smärta.Ämnet är högaktuellt ur många perspektiv. Sedan 2012, när smartphones blev vanliga, har vårt förhållande till skärmar förändrats avsevärt. Nu märker både unga och äldre att de mår bättre av mindre skärmtid.Vi delar i det här avsnittet med oss av den senaste forskningen kring detta samt tips för att minska skärmtiden. Skärmar har nämligen visat sig vara den främsta orsaken till bråk på semestern enligt en färsk undersökning.Det här avsnittet vill du inte missa! ☀️
 • 25. Så påverkar alkohol våra hjärnor på kort och lång sikt & så bygger du en bättre förhållningssätt till alkohol!

  27:06
  Välkomna till dagens avsnitt där vi dyker djupt ner i hur alkohol påverkar våra hjärnor, både på kort och lång sikt. Har du någonsin undrat varför ett glas vin kan få dig att känna dig avslappnad, men lämna dig med ångest dagen efter? Vi har svaret!I detta avsnitt förklarar vi hur alkohol påverkar hjärnans belöningssystem genom att öka dopamin och ge en kortvarig känsla av belöning. Men vad händer egentligen med hjärnans kemi vid långvarigt bruk, och varför kan alkoholberoende förändra våra hjärnor och förstärka suget efter mer?Vi tar också en titt på Socialstyrelsens senaste riktlinjer från september 2023, där riskbruk definieras som mer än 10 standardglas per vecka eller mer än fyra glas vid ett tillfälle en gång i månaden.Men oroa dig inte, vi ger dig också praktiska tips för hur du kan dricka mer kontrollerat och hitta ett hälsosammare förhållningssätt till alkohol. Missa inte detta avsnitt – det kan förändra ditt sätt att se på och hantera alkohol nu när det är semestertider.
 • 24. Det nya moderna, hjärnsmarta ledarskapet! Så går du från rädsla till inspiration, motivation och välmående i osäkra tider.

  24:22
  I en värld som präglas av krig, inflation och en ökande osäkerhet ställs dagens ledare inför en allt mer komplex verklighet. Enligt en studie publicerad i "Harvard Business Review" anser 68% av ledare att arbetslivet har blivit betydligt mer komplext de senaste fem åren. Samtidigt visar en rapport från "American Psychological Association" att 80% av medarbetare ser arbetsstress som ett stort problem. Hur kan du som ledare navigera genom dessa utmaningar och vända dem till möjligheter? I detta avsnitt av vår podd dyker vi ner i begreppet VUCA och utforskar hur ledare kan utveckla resilience för att inspirera sina team, omfamna förändring och övervinna rädslor i en tid av osäkerhet.Vi kommer att undersöka hur signalsubstanser som oxytocin och serotonin påverkar vår förmåga att hantera svåra situationer och diskutera praktiska tips för att bygga en stödjande arbetskultur. Missa inte detta! Vi berättar hur du som ledare kan bli starkare och mer resilient, och hur du kan hjälpa dina medarbetare att se nyheter och förändringar som spännande möjligheter istället för hot.
 • 23. Imposter Syndrome: Varför du känner dig som en bluff

  25:49
  I detta avsnitt av vår podd, "Den hållbara hjärnan", kommer vi att utforska ett fenomen som många av oss kan relatera till - Imposter Syndrome. Det är den gnagande känslan av självtvivel och otillräcklighet, trots att andra inte upplever dig så. Drygt 70 % av oss har någon gång känt den här känslan av otillräcklighet. Vi jämför oss med andra och har svårt att ta till oss positiv feedback, men är experter på att ta till oss negativa kommentarer. Det finns fem typer av imposter syndrome, och vi kommer att dyka djupare in i dem under avsnittet.Vi tänker att vi med detta avsnitt vill hjälpa dig att bli kvitt ditt självtvivel och istället utveckla din inre styrka och förmåga att växa och lära, och ge dig verktyg för att bli den bästa versionen av dig själv. Det här vill du inte missa! 🤗
 • 22. Så kan vi skapa en mer trygg & strukturerad miljö för ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser

  28:03
  Välkommen till ett nytt avsnitt av vår podd "Den hållbara hjärnan". Förra gången pratade vi om hur ledare kan stödja medarbetare med neuropsykiatriska diagnoser. Idag fokuserar vi på barn och ungdomar och hur deras vardag påverkas av diagnoser som ADHD och autism. Enligt en studie från Karolinska Institutet har cirka 7% av svenska ungdomar ADHD, vilket kan påverka deras tankesätt, sociala färdigheter, känslor och sensomotoriska förmågor.I det här avsnittet berättar vi hur vardagen kan se ut för dessa ungdomar. Vi kommer att prata om hur vi hemma, i skolan och i idrottsföreningar kan skapa bra förutsättningar och förbättra vardagen för våra ungdomar, så att de kan bli den bästa versionen av sig själva. Vi kommer att dyka ner i fyra områden som är extra viktiga för ungdomar med neuropsykiatriska diagnoser.Detta vill du inte missa. Sprid gärna avsnittet vidare, om du tror att det finns någon i din närhet som kan ha nytta av våra tips!