Share

cover art for Bank, bank - En historie om 200 verdifulle år: Historiebanken

SpareBank 1 SMN

Bank, bank - En historie om 200 verdifulle år: Historiebanken

Season 1, Ep. 1

Da byens beste menn gikk sammen om å stifte Trondhjem Sparebank i 1823, var et av formålene å lære de fattige å ta ansvar for eget liv. Det var brutal sosialpolitikk i en tid hvor de fleste var dagarbeidere uten fast jobb og alkoholisme var et stort samfunnsproblem. Her er historien om SpareBank 1 SMN gjennom 200 verdifulle år, og dette er episode 1 av 4. Sammen med historikerne Lars Fredrik Øksendal og Terje Bratberg, tar programleder Klara Skovro Thoresen oss med på en reise gjennom tid.


Gjennom fem episoder blir vi bedre kjent med vår historie, hva som har formet sparebankene til det de er i dag, vårt samfunnsutbytte og hvordan vi møter de neste 200 årene. Denne podkasten er laget av Klara Skovro Thoresen og Maria Isabelle Jøsok Bjørngaard og utgis av SpareBank 1 SMN. For spørsmål og innspill, send e-post til studio@smn.no.

More episodes

View all episodes

 • 5. Bank, bank - En historie om 200 verdifulle år: Fremtidsbanken

  13:22
  Skal vi få noe til å skje, må noen gå foran. Og hva hvis du må være den modige? Hundre unge modige fra hele verden har sammen med oss i SpareBank 1 SMN og det internasjonale FN-sambandet lært å sette sitt engasjement ut i praksis. Resultatene og ringvirkningene er mange. Men den største opplevelsen for livet skjedde da de møttes for en seilas langs den midtnorske kysten på skuta Statsraad Lehmkuhl.I denne episoden får vi høre fra ungdommene selv, og prosjektleder i SpareBank 1 SMN, Siri Borthen Flatås, om å ta ord til handling, og en sjøsyke som tok de fleste på senga, blant annet. Gjennom fem episoder blir vi bedre kjent med vår historie, hva som har formet sparebankene til det de er i dag, vårt samfunnsutbytte og hvordan vi møter de neste 200 årene. Denne podkasten er laget av Klara Skovro Thoresen og Maria Isabelle Jøsok Bjørngaard og utgis av SpareBank 1 SMN. For spørsmål og innspill, send e-post til studio@smn.no.
 • 4. Bank, bank - En historie om 200 verdifulle år: Hjertebanken

  12:34
  BANK, BANK - EN HISTORIE OM 200 VERDIFULLE ÅR: HJERTEBANKEN 💙 Hva er det som gir deg hjertebank? Og hvorfor snakker vi i SpareBank 1 SMN om hva vårt hjerte banker for? Kanskje du tenker at bank og hjerte ikke henger helt sammen. Men for oss i SpareBank 1 SMN er det lite som beskriver samfunnsengasjementet så godt som et rødt, bankende hjerte. Som banker for lokalsamfunnene, frivilligheten, idrett, kultur og nyskaping. Denne episoden handler om bankens samfunnsutbytte. For hva er egentlig samfunnets rettmessige del av banken? Hvordan funker det? Og hvorfor sier sparebanken at den er litt min og litt din? Sammen med biskop Herborg Finnset og Eli Arnstad utforsker Klara Skovro Thoresen hva samfunnsutbytte er, og hva det er som gir oss hjertebank. Dette er episode 4 i serien Bank, Bank - En historie om 200 verdifulle år 💙Gjennom fem episoder blir vi bedre kjent med vår historie, hva som har formet sparebankene til det de er i dag, vårt samfunnsutbytte og hvordan vi møter de neste 200 årene. Denne podkasten er laget av Klara Skovro Thoresen og Maria Isabelle Jøsok Bjørngaard og utgis av SpareBank 1 SMN. For spørsmål og innspill, send e-post til studio@smn.no.
 • 3. Bank, bank - En historie om 200 verdifulle år: Idebanken

  12:55
  Episode 3 av Bank, bank - En historie om 200 verdifulle år: Idebanken 💡 SpareBank 1 SMN oppstod på grunn av en ide. Det var noen av befolkningen i Trondheim som ønsket å gjøre byen, omlandet, til et litt bedre sted å bo. Og akkurat det å få fram flere ideer, som har kraft i seg, til å være med å endre hverdagen for folk, endre næringsliv, det mener vi er en viktig oppgave.  I den tredje episoden av Bank, bank har vi fått med oss konsernsjef Jan-Frode Janson og Trond Mellingsæter, som er styreleder i Såkorn Midt, et investeringsfond for de beste ideene i Midt-Norge. Gjennom fem episoder blir vi bedre kjent med vår historie, hva som har formet sparebankene til det de er i dag, vårt samfunnsutbytte og hvordan vi møter de neste 200 årene. Denne podkasten er laget av Klara Skovro Thoresen og Maria Isabelle Jøsok Bjørngaard og utgis av SpareBank 1 SMN. For spørsmål og innspill, send e-post til studio@smn.no.
 • 2. Bank, bank - En historie om 200 verdifulle år: Sparebanken

  16:11
  Hvordan er sparebanken annerledes enn andre banker? Og hvordan har den taklet kriser, økonomiske nedgangstider og teknologisk revolusjon? Her er fortellingen om SpareBank 1 SMN i 200 verdifulle år, og dette er episode 2 av 4. I denne episoden går vi gjennom historisk utvikling og kriser i norsk sparebankhistorie sammen med programleder Klara Skovro Thoresen, historiker Lars Fredrik Øksendal og tidligere konsernsjef Finn Haugan. Vi får vi et innblikk i hva en sparebank er, og hvordan sparebankene har formet samfunnet vårt.Gjennom fem episoder blir vi bedre kjent med vår historie, hva som har formet sparebankene til det de er i dag, vårt samfunnsutbytte og hvordan vi møter de neste 200 årene. Denne podkasten er laget av Klara Skovro Thoresen og Maria Isabelle Jøsok Bjørngaard og utgis av SpareBank 1 SMN. For spørsmål og innspill, send e-post til studio@smn.no.