Share

cover art for Konst, kallbad och kollektiva aktioner

Konstnären

Konst, kallbad och kollektiva aktioner

Season 1, Ep. 3

Konstnären Cristian Quinteros Soto berättar om sitt konstnärskap och sina verk som inkluderar nakenbad, kallbad och kollektiva aktioner och möten. Detta avsnitt kopplar an till det nysläppta numret av Konstnären om konstnärlig hälsa och välbefinnande. Cristian har till detta nummer genomfört ett av sina utomhusverk, Badsäsongen, som består i kollektivt, naket vinterbad. I samtalet går vi in i Cristians verk och tankar kring hälsa, kropp, faderskap och konst. I hans praktik utforskas kollektiva erfarenheter, minnen, mellanförskap, omsorg liksom platser för kollektiv nakenhet. Cristian Quinteros Soto är utbildad på Mejan i Stockholm och har de senaste åren ställt ut på bland annat Tensta konsthall, Valstakonst liksom Handelshögskolan i Stockholm, som vi tar upp i samtalet. Omslagsbilden är tagen av Sara Mac Key.


Vill du stödja podden och tidningen är det enkelt att teckna en årsprenumeration här!


Läs mer om Cristian Quinteros Soto här!

More episodes

View all episodes

  • 8. Utmaningar för konsten i norr Avsnitt #8

    59:56||Season 1, Ep. 8
    Vi talar med Maria Ragnestam, curator och verksamhetsutvecklare på Konstfrämjandet i Norrbotten är en av de mest tongivande ledarna för konsten i norra Sverige, inte minst genom Luleåbiennalen som hon projektleder sedan några år tillbaka. Vi talar om hur konsten kan synas och hitta en publik i de glesare delarna av norra Sverige och Sápmi och vad kan tätorter lära sig av arbetat med konsten i norr? Programledare: Robert Stasinski, chefredaktör Konstnären. Podden produceras av Konstnärernas Riksorganisation/AB Svensk Konstnärsservice.
  • 7. Nya tider för gamla institutioner?

    01:01:27||Season 1, Ep. 7
    Hur ska vi tala om förhållandet mellan konstinstitutionen och konstnären i en tid då makt ständigt förskjuts genom ekonomiska omfördelningar, politiska mål och nya organisatoriska strukturer? Detta samtal mellan med Joanna Sandell Wright, konsthallschef Liljevalchs och Alida Ivanov, konstnärlig ledare SKF/ Konstnärshuset spelades in framför publik i samband med release av senaste numret av Konstnären. Programledare: Robert Stasinski, chefredaktör Konstnären.Liljevalchs: https://liljevalchs.se/SKF/Konstnärshuset: https://konstnarshuset.org/Prenumerera på tidningen Konstnären: https://www.kro.se/forms/prenumerera/Kontakta Konstnären: konstnaren@kro.se
  • 6. Metoo i fotovärlden

    40:38||Season 1, Ep. 6
    Efter podessän "Fota med k****" kommer Sonia Hedstrand tillbaka till podden för en fördjupning kring Metoo-problematiken i fotografivärlden som startades med hennes recension av utställningen "City Diary", på Hasselblad Center. Här talar vi om några av de många vittnesmål hon fått skickat till sig om sexualisering och gränsöverskridande inom fotografi och konst. Programledare är Robert Stasinski, chefredaktör på tidningen Konstnären. Produceras av Konstnärernas Riksorganisation.
  • 5. Podessä: Fota med k****

    08:08||Season 1, Ep. 5
    Kritikern och konstnären Sonia Hedstrand lyfter i denna nyskrivna podessä frågor om sexism, könsnormer och #metoo-problematik inom fotovärlden. Detta utifrån den debatt som hennes recension av en utställning på Hasselblad Center i Göteborg skapat. Uppläsare: Sonia Hedstrand. Chefredaktör Robert Stasinski. Producerat av Konstnärernas Riksorganisation.”Farväl till övergreppsestetiken”, i tidskriften Konstguiden, av Sonia Hedstrand. Utställningen "City Diary", på Hasselblad Center med Anders Petersen,  Fler avsnitt av Konstnären Podcast härPrenumeration av Konstnären kan göras här!
  • 4. Konstpolitisk årskrönika

    55:18||Season 1, Ep. 4
    Avsnitt 4 är en konstpolitisk årskrönika, med Konstnärernas Riksorganisations ordförande Sara Edström och Jon Brunberg som är pressansvarig och kulturpolitisk på organisationen. Vi lyfter flera frågor under samtalet såsom konstnärlig frihet, det nya MU-avtalet, sammanslagningen av kulturmyndigheter och det stundande EU-valet.Mer om konstpolitik: https://www.kro.se/konstpolitik/Konstnärernas Riksorganisation i Almedalen 2023: https://kro.se/nyheter/kro-i-almedalen-2023/Sammanslagningen av Kulturrådet och Konstnärsnämnden: https://kro.se/nyheter/stora-risker-vid-sammanslagning-av-kulturmyndigheter/Konstnärernas Riksorganisation på Folk och Kultur: https://www.kro.se/nyheter/kro-pa-folk-och-kultur-2024/
  • 2. Klassperspektivet i konsten

    01:08:36||Season 1, Ep. 2
    Vi talar klass med konstnären och kritikern Sonia Hedstrand och graffiti- och konsthistorikern Jacob Kimvall. I avsnittet adresserar vi vår egen sociala klass, talar om konstnärers brödjobb, konstutbildningens roll i klasskomplexet, gatukonstens klassperspektiv, och allmän, svensk medelklasstress. Programledare Robert Stasinski, chefredaktör Konstnären. Producerad av Konstnärernas Riksorganisation.Läs Sonia Hedstrands artikelserie kring arbetsförhållanden för konstnärer här och här!Prenumerera på Konstnären här!
  • 1. Hur mår den konstnärliga friheten i Sverige?

    01:34:42||Season 1, Ep. 1
    Det första extra långa avsnittet tar tempen på den konstnärliga friheten. Diskussion mellan kritikern Mårten Arndtzén, utredaren Pelle Amberntsson, konstjuristen Katarina Renman Claesson, och Konstnärens chefredaktör Robert Stasinski. I avsnittet lyfts frågor om censur och politisk korrekthet, definitionen av museum, staten och offentligheten, instrumentalisering och politisering av konst, rapporten Så Fri är konsten?, armlängds avstånd, AI och sociala media och mycket annat.