Share

cover art for FRÅGAN ÄR: Hur viktigt är det med kvinnliga ingenjörer?

Ångestpodden

FRÅGAN ÄR: Hur viktigt är det med kvinnliga ingenjörer?

Drygt åtta av tio kvinnor tycker att det är viktigt att fler kvinnor än idag arbetar inom it. Nästan var femte kvinna tycker dessutom att teknik som dom använder idag inte är anpassad för kvinnor. Ändå är det väldigt få tjejer som väljer att studera en utbildning inom it/tech. VARFÖR DÅ? Och vad blir konsekvenserna om it-branschen fortsätter att vara så mansdominerad som den är idag? 

Dagens avsnitt är i stolt samarbete med Blekinge Tekniska Högskola som har ett stort utbud av tekniska utbildningar. Men, vad innebär det egentligen att studera it?

I en undersökning av Insight Intelligence svarar drygt varannan tjej att de inte arbetar eller skulle kunna tänka sig att arbeta inom it/tech. Samtidigt är det 70% som svarar att dom kan tänka sig att jobba med ett yrke som går under it/tech när man faktiskt listar dom olika yrkena. Har vi för dålig koll på vad it och tech innebär? Hur ser framtidsutsikterna ut? Varför har tjejer, vad det verkar, fördomar om IT och tech? Och varför tänker kvinnor generellt att dom inte skulle klara av en teknisk utbildning?

SPOILER: Framtidsutsikterna är ljusa! 

Vi hoppas att det här samarbetet tillsammans med BTH ska inspirera fler tjejer att välja it-branschen. Känns såklart extra roligt att som stolt gammal Blekingebo få lyfta en högskola som Blekinge bör vara mycket stolta över. 


More episodes

View all episodes

 • FRÅGAN ÄR: Hur går det med Idas GAD?

  14:58
  En liten GAD-uppdatering <3
 • 481. Fredrik Wikingsson om åldrandet, vänskap och Den sista resan.

  51:49
  Denna veckan gästas vi av den otrolige Fredrik Wikingsson. Vi har sett "Den sista resan" och våndats över det faktum att åldrandet är och förblir en skavig oundviklig del av livet. Vad är det som händer i en när man tvingas inse att rollerna byter plats i en barn och föräldra-relation. När man inte längre är barnet som blir omhändertaget av sin förälder utan man blir barnet som tar hand om föräldern? Vad händer i en då? För det känns ju, minst sagt. Går det att förbereda sig inför det? Om att tro att man planterar minnen hos sina barn men egentligen göra det för sin egen skull, om vänskap, hypokondri och om att kanske lägga lite för stor värdering i sina egna prestationer.
 • 480. Soft Girls & sminkrutin: kaffegök

  45:24
  Idag pratar vi om kvinnliga trender, inte minst den senaste tidens snackis: Soft Girl. Hur har den kunnat slå igenom? Och vad tycker vi om den? Är det bara skit rätt igenom eller? Hur kommer det sig att man enligt trenden ska vara hemmafru och avla barn, samtidigt som barnafödandet sjunker extremt mycket? Och så lite om Hailey Bieber, Kardashians och om att sminka sig som en kaffegök. Här är några av dom artiklar som vi läser i avsnittet: https://www.gp.se/ledare/varfor-fods-allt-farre-barn.31d3a70a-d70d-43e6-8822-42f0a09b9861https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordfa-barn-fods-i-sverige-oro-for-framtiden-bakom-trendenhttps://www.vox.com/culture/24055466/hailey-bieber-baldwin-clean-girl-rhode-explainedhttps://www.thecut.com/2018/07/the-big-lie-of-no-makeup.htmlhttps://www.svd.se/a/5BP9BO/huskvinnan-far-mig-att-kanna-tickande-obehaghttps://www.gp.se/kultur/kulturkronika/soft-girl-ar-en-motkultur-inte-en-sysselsattning-.9127d1c6-9696-48b5-877c-5a2347dc3f07
 • Om att vara flexibel i sina tankar.

  12:14
  Hoppas att ni alla har haft en fin påsk! Ida har varit på allsvensk premiär och Sofie påbörjar nu sista veckan i terapin.
 • 479. 25 år i Scientologikyrkan

  53:16
  Den här veckan gästas vi av Mariette Lindstein. Mariette var med i Scientologikyrkan i 25 år innan hon lyckades fly. Hon och hennes man var och är fortfarande dom enda i hela Europa som varit så högt uppsatta inom sekten. Men att lämna och berätta om baksidorna har sitt pris. Mariette har varit förföljd sedan hon lämnade, men vägrar tystas av rädslan. Hon vill varna unga människor för att hamna i sammanhang där man tappar kontrollen över sitt eget liv. Mekanismerna kring att hamna i, leva i och vara kvar i en sekt är likt dom flesta andra destruktiva relationer som man kan hamna i. Allt är inte dåligt. Gemenskapen är stark. Det är svårt att få samma kärlek och samhörighet någon annanstans och efter flera år är man oftast så nedbruten att man inte tror att det kan bli bra någon annanstans heller. Men vad är det som gör att en människa är beredd att gå genom eld och vatten för att få känna en tillhörighet, egentligen?
 • Psykologen om att så ett frö av hopp.

  38:56
  Det här avsnittet gör vi i väldigt stolt betalt samarbete med Läkare utan gränser. Med oss har vi Johanna Bogren, som är psykolog på Läkare utan gränser. Vad gör en psykolog som möter människor i extrema situationer som kan vara föranlett av flykt, våldtäkter, misshandel och förföljelse? Dom som har förlorat sitt barn eller nära anhörig för att komma till en bättre plats. Hur sår man ett frö av hopp när man själv inte kan lova att det kommer ordna sig eller bli bra? Bli månadsgivare IDAG: https://lakareutangranser.se/angestpodden Du kan läsa hela Johannas text här: https://lakareutangranser.se/nyheter/jag-forsoker-sa-ett-fro-av-hopp
 • 478. PODCAST - FOR A BETTER DAY

  41:56
  Idag är en stor dag för oss! Tillsammans med Tim Bergling Foundation lanserar vi för skolor: PODCAST - FOR A BETTER DAY! Sen valet 2022 har vi aktivt, på alla sätt vi kan, arbetat för att stärka landets elevhälsa. Vi har poddat med partiledare, hållit seminarium i riksdagen och försökt fråga ut politiker så ofta vi fått möjligheten. Därför är det oerhört roligt att få lansera Podcast For A Better Day. Ett initiativ som syftar till att stärka elevhälsan i grund- och gymnasieskolan. Genom denna satsning kan elever tillsammans med elevhälsan skapa podcastavsnitt där de bryter stigma och delar erfarenheter och kunskap om ämnen relaterade till psykisk hälsa. Helt gratis för alla skolor får man tillgång till podcastutrusning och en digital utbildning. En förebyggande insats som kan vara avgörande för en ung människas liv.  Ansök nu eller tipsa andra att delta och hjälp till att göra skillnad! Läs mer på: www.timberglingfoundation.org/project/podcast-for-a-better-day*Podcast For A Better Day bygger på idén från Hjalmar Gadén och skolsköterska Sebastian Pemsel från ProCivitas Gymnasium i Lund.#Podcastforabetterday #Timberglingfoundation #Ångestpodden #Forabetterday #Ungaspsykiskhälsa #Psykiskhälsa
 • FRÅGAN ÄR: När börjar man använda hudvård?

  17:26
  Här är artiklarna vi refererar till:https://www.svt.se/nyheter/inrikes/hudvardsboom-bland-barn-kunder-under-13-ar-som-koper-hudvard-blir-allt-flerhttps://www.svt.se/nyheter/inrikes/hudlakaren-larmar-kroniska-hudsjukdomar-kommer-att-oka-bland-barn-pa-grund-av-deras-hudvardsrutiner