Share

cover art for 362. Inte i samklang med idealet

Ångestpodden

362. Inte i samklang med idealet

More episodes

View all episodes

  • 483. Terrorism och IS

    01:03:43
    Den här veckan har vi med oss journalisten och författaren Jens Nordqvist. Vi pratar om terrorism och specifikt IS - Islamiska staten. Under sommaren 2014 utropar IS ett nytt kalifat. Kalifatet skapar ett skräckstyre med offentliga avrättningar och systematiska våldtäkter. IS har en hel propagandamaskin som via sociala medier når tusentals unga män och kvinnor i väst som åker för att strida för och leva i kalifatet. Hur kunde det bli såhär? Vilka var svenskarna som åkte? Vad var målet? Hur blev Sverige, Frankrike och Belgien mål för terrorattentat? Och vad hände efter att IS föll?
  • FOLKRÖRELSEN: Modell för en dag.

    17:18
    Ida brinner för modell för en dag och vi diskuterar normaliteten "kvinnans lidande"
  • 482. Varför tror vi på pseudovetenskap?

    57:13
    Varför tror vi på pseudovetenskap? Vad är ens pseudovetenskap? Vad är skillnaden mellan den och populärpsykologi? Vad finns det för risker med pseudovetenskap om många ändå upplever sig hjälpta av den? Med oss i dagens avsnitt har vi Magnus Lindwall som är professor i psykologi. Han har bla. forskat på självkänsla och självuppfattning och ger sig ofta in i debatten kring just pseudovetenskapen. Hur kan så mycket som inte är förankrat i forskningen ändå få ett fäste och ge en känsla av just vetenskap? Finns det några varningssignaler man bör vara uppmärksam på? Vem kan man lita på, egentligen?
  • FRÅGAN ÄR: Hur går det med Idas GAD?

    14:58
    En liten GAD-uppdatering <3
  • 481. Fredrik Wikingsson om åldrandet, vänskap och Den sista resan.

    51:49
    Denna veckan gästas vi av den otrolige Fredrik Wikingsson. Vi har sett "Den sista resan" och våndats över det faktum att åldrandet är och förblir en skavig oundviklig del av livet. Vad är det som händer i en när man tvingas inse att rollerna byter plats i en barn och föräldra-relation. När man inte längre är barnet som blir omhändertaget av sin förälder utan man blir barnet som tar hand om föräldern? Vad händer i en då? För det känns ju, minst sagt. Går det att förbereda sig inför det? Om att tro att man planterar minnen hos sina barn men egentligen göra det för sin egen skull, om vänskap, hypokondri och om att kanske lägga lite för stor värdering i sina egna prestationer.
  • 480. Soft Girls & sminkrutin: kaffegök

    45:24
    Idag pratar vi om kvinnliga trender, inte minst den senaste tidens snackis: Soft Girl. Hur har den kunnat slå igenom? Och vad tycker vi om den? Är det bara skit rätt igenom eller? Hur kommer det sig att man enligt trenden ska vara hemmafru och avla barn, samtidigt som barnafödandet sjunker extremt mycket? Och så lite om Hailey Bieber, Kardashians och om att sminka sig som en kaffegök. Här är några av dom artiklar som vi läser i avsnittet: https://www.gp.se/ledare/varfor-fods-allt-farre-barn.31d3a70a-d70d-43e6-8822-42f0a09b9861https://www.svt.se/nyheter/inrikes/rekordfa-barn-fods-i-sverige-oro-for-framtiden-bakom-trendenhttps://www.vox.com/culture/24055466/hailey-bieber-baldwin-clean-girl-rhode-explainedhttps://www.thecut.com/2018/07/the-big-lie-of-no-makeup.htmlhttps://www.svd.se/a/5BP9BO/huskvinnan-far-mig-att-kanna-tickande-obehaghttps://www.gp.se/kultur/kulturkronika/soft-girl-ar-en-motkultur-inte-en-sysselsattning-.9127d1c6-9696-48b5-877c-5a2347dc3f07
  • Om att vara flexibel i sina tankar.

    12:14
    Hoppas att ni alla har haft en fin påsk! Ida har varit på allsvensk premiär och Sofie påbörjar nu sista veckan i terapin.
  • 479. 25 år i Scientologikyrkan

    53:16
    Den här veckan gästas vi av Mariette Lindstein. Mariette var med i Scientologikyrkan i 25 år innan hon lyckades fly. Hon och hennes man var och är fortfarande dom enda i hela Europa som varit så högt uppsatta inom sekten. Men att lämna och berätta om baksidorna har sitt pris. Mariette har varit förföljd sedan hon lämnade, men vägrar tystas av rädslan. Hon vill varna unga människor för att hamna i sammanhang där man tappar kontrollen över sitt eget liv. Mekanismerna kring att hamna i, leva i och vara kvar i en sekt är likt dom flesta andra destruktiva relationer som man kan hamna i. Allt är inte dåligt. Gemenskapen är stark. Det är svårt att få samma kärlek och samhörighet någon annanstans och efter flera år är man oftast så nedbruten att man inte tror att det kan bli bra någon annanstans heller. Men vad är det som gör att en människa är beredd att gå genom eld och vatten för att få känna en tillhörighet, egentligen?