Share

cover art for Wie is Rutte? Afl. 3 - Robbert Wigt – Rutte de taalacrobaat

Wie is...?

Wie is Rutte? Afl. 3 - Robbert Wigt – Rutte de taalacrobaat

Season 2, Ep. 3

Van een netelige bonnetjesaffaire tot ‘functie elders’; als een verbale Houdini glibbert Mark Rutte uit iedere moeilijke situatie. Wat staat er op het spel als je koste wat kost het debat wil winnen? En wat heeft Nederland te winnen met zo’n communicatief wendbare premier?

In deze aflevering analyseert Neerlandicus Robbert Wigt de verbale tactieken en technieken van Rutte: “Nederland heeft nog nooit zo’n verbaal begaafde premier gekend”.

Het boek van Robbert Wigt heet ‘Supergaaf’. Wie meer wil weten over het spel met de taal kan terecht bij ‘Handboek framing’ van Hans de Bruijn. Ga naar https://www.boekenwereld.com/wie-is-rutte voor alle boeken uit de podcast.

Wie is Rutte is een productie van VBK AudioLab en Uitgeverij Atlas Contact. Redactie is in handen van Rachel van de Pol en Simon Dikker Hupkes. Productie: Ellen van Dalsem, Hedi de Vree en Bart Jeroen Kiers. Techniek en montage: Daphne Blokhuis en Stefan van Duyn van Thinium Audioboekproducties. 


Wie moet er volgens jou centraal staan in het volgende seizoen van de Wie Is-reeks? Stem mee op: www.wieis.nl

More episodes

View all episodes

 • 5. Wie is Musk? - Afl 5. Musk de klokkenluider

  46:28
  Het is de grootste bedreiging voor de mensheid, volgens Elon Musk dan. Namelijk kunstmatige intelligentie. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en ook op dit vlak wil Musk zich laten gelden. Wat is het gevaar volgens Musk, en wat zegt dit over zijn mensbeeld? Daarvoor praten we met Hans Busstra, maker van de Tegenlicht-documentaire Technologie als Religie en journalist en Youtuber bij de Essentia Foundation.Tot slot nog twee boekentips: Wil jij ontsnappen aan de greep van de algoritmes? Lees Digitale gremlins van techfilosoof Rens van der Vorst. xAI wil de aard van het universum onderzoeken. In Het universum in een doos laat Andrew Pontzen zien hoe computersimulaties nu al ons beeld van het heelal op zijn kop zetten. Wie is Musk is een productie van VBK AudioLab en Uitgeverij Atlas Contact. Redactie is in handen van Rachel van de Pol en Simon Dikker Hupkes. Productie: Ellen van Dalsem, Hedi de Vree, Bart Jeroen Kiers en Stan Steeghs. Techniek en montage: Daphne Blokhuys en Stefan van Duyn van Thinium Audioboekproducties.
 • 4. Wie is Musk? - Afl 4. Musk de vreemde vogel

  41:14
  Musk’s overname van Twitter barst van plotwendingen en bizarre beslissingen. Toen hij eenmaal Chief Twit was, bleek het beschermen van het vrije woord toch best ingewikkeld.Wat is Musk zijn plan met X, het voormalige Twitter? Wat zegt zijn gedrag over de internetcultuur in Silicon Valley? En waarom zijn zijn eigen tweets vaak zo, ja… puberaal? Hiervoor spreken we met Eva Hofman, technologieredacteur bij De Groene Amsterdammer.Boekentips: Wat gebeurt er toch in het hoofd van mensen die aan de top van een organisatie komen te staan? Verleidingen aan de top van Jaap van Ginneken geeft het antwoord. Wat er allemaal misging bij Facebook, de grote concurrent van Musk op social gebied, lees je in Een smerige waarheid van Cecilia Kang & Sheera Frenkel. Wie is Musk is een productie van VBK AudioLab en Uitgeverij Atlas Contact. Redactie is in handen van Rachel van de Pol en Simon Dikker Hupkes. Productie: Ellen van Dalsem, Hedi de Vree, Bart Jeroen Kiers en Stan Steeghs. Techniek en montage: Daphne Blokhuys en Stefan van Duyn van Thinium Audioboekproducties.
 • 3. Wie is Musk? - Afl 3. Musk de miljardair

  40:36
  Af en aan is Elon Musk de rijkste mens op aarde, met een huidig vermogen van 230 miljard dollar. Hoe komt Musk aan zoveel geld en daarmee macht? Hoe self made is Musk eigenlijk? En kunnen superrijken zoals Musk een plek hebben in een rechtvaardige samenleving? Daarover praten we met moraalfilosoof Dick Timmer die zich bezighoudt met de rechtvaardigheid van rijkdom en welvaart.Natuurlijk hebben we nog een boekentip voor je. Het kapitalisme lijkt op zijn laatste benen te lopen. Maar, betoogt Rebecca Henderson in haar boek Een nieuw kapitalisme, de contouren van een duurzamer en rechtvaardiger systeem zijn al zichtbaar. Ga naar: https://bit.ly/eennieuwkapitalismeWie is Musk is een productie van VBK AudioLab en Uitgeverij Atlas Contact. Redactie is in handen van Rachel van de Pol en Simon Dikker Hupkes. Productie: Ellen van Dalsem, Hedi de Vree, Bart Jeroen Kiers en Stan Steeghs. Techniek en montage: Daphne Blokhuys en Stefan van Duyn van Thinium Audioboekproducties.
 • 2. Wie is Musk? - Afl 2. Musk de superheld

  54:54
  Raketten herbruikbaar maken, de auto-industrie elektrificeren, de meest afgelegen plekken op aarde voorzien van energie en internet; het woord ‘onmogelijk’ lijkt voor Musk niet te bestaan. Hierdoor heeft hij onder zijn fans een bijna mythische status verkregen. Is die terecht? En kleven hier ook risico’s aan? Dat bespreken we met wetenschapsjournalist Thijs Roes, bekend van het BNR-radioprogramma Space Cowboys.  We hebben nog een boekentip! Wat kan jouw bedrijf leren van de methode-Musk? In het boek 'Exponentiele organisaties' hebben de auteurs alle tips netjes op een rij gezet. Ga naar: https://bit.ly/exponentieleorganisaties Wie is Musk is een productie van VBK AudioLab en Uitgeverij Atlas Contact. Redactie is in handen van Rachel van de Pol en Simon Dikker Hupkes. Productie: Ellen van Dalsem, Hedi de Vree, Bart Jeroen Kiers en Stan Steeghs. Techniek en montage: Daphne Blokhuys en Stefan van Duyn van Thinium Audioboekproducties.
 • 1. Wie is Musk? - Afl 1. Musk het kind

  41:14
  De jonge Elon is soms niet te bereiken voor de buitenwereld. Zijn ouders vermoeden een probleem met zijn oren, maar zijn gebrek aan respons blijkt te maken te hebben met de werking van zijn brein. De introverte jongen kan naar binnen reizen en compleet nieuwe werelden ontdekken. Dit opmerkelijke talent komt van pas als hij wil ontsnappen aan de realiteit; het ongelukkige en gewelddadige huwelijk van zijn ouders, zijn manipulatieve vader, de pesterijen en het geweld van zijn klasgenoten en het verscheurde Zuid-Afrika waar Elon in opgroeit.   In de eerste aflevering onderzoeken we samen met Hans van der Loo welke elementen uit zijn Musk’s jeugd, de bouwstenen vormden voor zijn visie op de toekomst. Van der Loo is co-auteur van het boek Musk Mania, de 5 waanzinnige succesprincipes van Elon Musk. Boekentip: In Silicon Valley voelde Musk zich ineens als een eend in het water. Wil jij dat al je collega’s zich zo voelen? Lees dan 'Als alle breinen werken' van Saskia Schepers, ook voor een beter begrip van neurodiversiteit: https://bit.ly/allebreinenwerken-boekenwereld  Wie is Musk is een productie van VBK AudioLab en Uitgeverij Atlas Contact. Redactie is in handen van Rachel van de Pol en Simon Dikker Hupkes. Productie: Ellen van Dalsem, Hedi de Vree, Bart Jeroen Kiers en Stan Steeghs. Techniek en montage: Daphne Blokhuys en Stefan van Duyn van Thinium Audioboekproducties.
 • Wie is Musk? - Trailer

  01:24
  Volg de podcast en mis geen aflevering.
 • 5. Wie is Rutte? - Afl 5. Caroline de Gruyter – Rutte de Europeaan [Wederom relevant]

  38:48
  In de laatste aflevering van deze serie onderzoeken we de machtspositie van Rutte, en daarmee die van Nederland in de Europese Unie.Terwijl nationale krachten in Europa groeien, vragen lidstaten steeds meer van de EU. Denk aan het gezamenlijk inkopen van vaccins, het beschermen van data van burgers tegen tech-giganten als Facebook, het vluchtelingenbeleid. Hoe speelt Rutte dit (machts)spel? En komt zijn verhaal voor de Nederlandse bühne overeen met zijn besluiten in Brussel? Hiervoor praten we met journalist en EU-expert Caroline de Gruyter.Het boek van Caroline de Gruyter heet ‘Beter wordt het niet’. Een briljant boek over de relatie tussen Oost- en West-Europa is ‘Falend licht’ van Ivan Krastev en Stephen Holmes. Ga naar voor alle boeken uit de podcast naar: https://www.boekenwereld.com/wie-is-rutteWie moet er volgens jou centraal staan in het volgende seizoen van de Wie Is-reeks? Stem mee op: www.wieis.nl‘Wie is Rutte?’ is een productie van VBK AudioLab en Uitgeverij Atlas Contact. Redactie is in handen van Rachel van de Pol en Simon Dikker Hupkes. Productie: Ellen van Dalsem, Hedi de Vree en Bart Jeroen Kiers.
 • 4. Wie is Rutte? Afl. 4 - Joost de Vries – Rutte de mooi-weer-premier

  34:48
  Op 4 september 2016 zitten een miljoen Nederlanders voor de tv gekluisterd. Die avond hopen ze tijdens Zomergasten een kijkje in de ziel van premier Mark Rutte te krijgen. Er moet toch iets diepers schuilen achter die eeuwige glimlach? Na drie uur kijken lijkt dit niet het geval.In deze aflevering onderzoeken we samen met auteur Joost de Vries de vreemde aantrekkingskracht van Rutte. Vanuit welk onderbuikgevoel stemt een groot deel van de kiezers al meer dan een decennium op een premier zonder grootse idealen of vergezichten?Het stripje “This Is Fine” is te vinden via: https://knowyourmeme.com/photos/962640-this-is-fineDe foto van Bart Maat met Rutte in het Oval Office is te vinden via: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/01/20/alsof-het-prinsje-dat-even-op-de-troon-mag-zitten-nu-ook-maar-meteen-de-scepter-pakt-a4154814Het boek van Joost de Vries over Rutte heet ‘De gelukkigste man van Nederland’. De boeken van Robert A. Caro zijn niet in het Nederlands vertaald. De vijfdelige biografie van Lyndon B. Johnson heet ‘The Years of Lyndon Johnson’ (deel vijf moet nog verschijnen).Ga naar https://www.boekenwereld.com/wie-is-rutte voor alle boeken uit de podcast.‘Wie is Rutte?’ is een productie van VBK AudioLab en Uitgeverij Atlas Contact. Redactie is in handen van Rachel van de Pol en Simon Dikker Hupkes. Productie: Ellen van Dalsem, Hedi de Vree en Bart Jeroen Kiers. Techniek en montage: Daphne Blokhuis en Stefan van Duyn van Thinium Audioboekproducties.Wie moet er volgens jou centraal staan in het volgende seizoen van de Wie Is-reeks? Stem mee op: www.wieis.nl