Share

cover art for Studentprotester på GU, rapport från politiskt tumult i Georgien och reduktionsplikten förklarad med hjälp av mosbricka.

Nyhetsshowen

Studentprotester på GU, rapport från politiskt tumult i Georgien och reduktionsplikten förklarad med hjälp av mosbricka.

Kalle Berg berättar om den stora gryningsräden mot ett kriminellt nätverk i Göteborg, där flera greps och narkotika, kontanter och vapen beslagtogs.


Andreas Johnsson pratar om Tidöpartiernas reaktioner efter Kalla faktas granskning av Sverigedemokraternas trollfabriker.


Vi kör första delen i vår miniserie Sakfrågan med politikreporter Alexandra Carlsson Tenitskaja, som tar oss igenom ett gäng viktiga frågor inför EU-valet 9 juni.


Idag handlar det om huruvida Sverigedemokraterna kan riva upp EU:s klimatpakt och hur man kan förklara reduktionsplikten med hjälp av en mosbricka.


Journalisten Rasmus Canbäck är på plats i Georgien, och uppdaterar om demonstrationerna efter att den så kallade ryska agentlagen klubbats igenom.


Dessutom: att bära eller inte bära shorts, späckhuggares angrepp på yacht och #blockout2024.

More episodes

View all episodes

 • Chat control-förslag får grönt ljus, Ecuador blev strömlöst och kvinnostatyernas revansch

  01:25:53
  Kalle Berg snackar denna torsdag om hur Demokraternas Martin Wannholt rasar mot hur kommunstyrelsens ordförande i Göteborg Jonas Attenius (S) höll tal under en massbön i Slottsskogen. Han snackar dessutom hur Ecuador blivit helt strömlöst.Fanny Wijk snackar i sin tur om ytterligare en kritiserad omröstning i kammaren. Justitieutskottet röstade om att ställa sig bakom EU-förslaget Chat control, där chattföretag tvingas lägga in en funktion som gör att det går att scanna av privata chattar. Men det är oklart vad partierna egentligen tycker om förslaget.Och Kultur-Carl är tillbaka i studion! Och temat är statyer i Göteborg.Dessutom: Ariana Grandes nya röst, tysk skoltoalettkonferens, tant-ilskan mot spårarbetet i Brunnsparken och republikan hällde lite lite vatten i demokrats väska.
 • En kavalkad av EM-låtar, omstritt försvarsavtal och så blir vädret i midsommar.

  01:26:45
  Kalle Berg snackar om DCA-avtalet som ger amerikanska trupper tillgång till svenska baser och att avtalet nu röstats igenom i riksdagen. Han snackar också om hur Härryda trilskas med tågplanerna mellan Göteborg och Borås – men nu kan Härrydaviskaren Sten Tolgfors ha hittat en lösning!Ina Lundström å sin sida har förkovrat sig i EM-låtarna, både officiella och inofficiella låtar, som lagen har i årets mästerskap. Hon tittar även tillbaka på EM-låtar vi minns.Sedan gästar SMHI-meteorologen Hanna Rönnberg studion som ger svaren: hur blir vädret på midsommar och är det fina vädret kört för sommaren?Dessutom: Mystiska monoliter dyker upp runt om i världen, därför har holländare blackface på EM, Göteborgsfamiljens bi-satsning får kritik och amerikanska toppolitikernas hamburger-fail.
 • Utvisningshotade Lisa får stanna i Sverige, Netanyahu upplöser krigskabinettet och politiskt kaos i Frankrike

  01:20:11
  Linnea Rönnqvist berättar om Lisa, 9, som hotats om utvisning till Albanien men som nu fått ett tillfälligt uppehållstillstånd.Fanny Wijk berättar sedan om att Israels premiärminister Benjamin Netanyahu löser upp krigskabinettet efter att oppositionsledaren lämnat rådet. Vad blir konsekvenserna av det här egentligen?Sedan har vi med oss Carina Gunnarson, docent i statskunskap och forskare på Totalförsvarets forskningsinstitut som förklarar för Nyhetsshowen om den politiska turbulensen i Frankrike och vad som står på spel inför det stundande parlamentsvalet.Dessutom: Alger som förpestar spanska stränder, livsfarlig fästing är sugen på Sverige, Armie Hammer talar ut efter kannibalskandalen, Johan Floderus första ord sedan frigivningen och det våras för sommarkantareller. Sedan summeras såklart också Gift vid första ögonkastet!
 • Fångutväxlingen med Iran, Meta pausar AI-satsning efter irländsk protest och snäcka som upprör

  01:21:15
  Kalle Berg pratar om att Johan Floderus och Saeed Azizi nu blivit fria från Evinfängelset i Iran, efter en fångutväxling där den livstidsdömde Hamid Noury släpptes.Linnea Rönnqvist pratar om hur Metas nya AI-satsning pausas i EU efter att irländska myndigheter reagerat. Hon pratar också om en omtalad snäcka på Hisingen som både får ris och ros.Sedan kommer Adam Bergsten och ger oss senaste nytt om vad som händer i världen. Bland annat om en stor polisinsats i Göteborg, extremvärmen i Grekland och att polisen stoppat flera skolattacker i Sverige den senaste tiden.Dessutom: Senaste nytt om EM i Tyskland (bland annat om elefanten Bubi), Västtrafiks nya sommartabell, Australien ska (kanske) få ny panda av Kina, och kommer Seine bli ren nog inför OS i Paris? Samt: Rejv på Frihamnens hållplats i helgen.
 • Jordgubbens ful-jordgubbar, älgen i Frihamnen och Robert Laul om fotbolls-EM

  01:26:39
  Kalle Berg berättar att ett företag kopplat till gängledaren Ismail ”Jordgubben” Abdo utreds för att ha sålt bluffjordgubbar, alltså belgiska som man kallat svenska, och nu vill regeringens utredare införa en särskild ”fuskgrupp” för att komma åt de ”fula gubbarna”.Linnea Rönnqvist följer klockslag för klockslag den älgs rörelsemönster som förirrade sig till Backaplan och vidare under tisdagen, dessutom får vi höra om landshövdingen som nu betalar tillbaka 82 000 kronor för taxiresor hon gjort för att ”tjäna tid”.Sportredaktionens Robert Laul kommer förbi och säljer med eftertryck in fotbolls-EM och berättar om laget som lär vara på allas läppar, nämligen Ukraina.Det blir också lyssnarquiz och tips inför helgen med krogredaktör Frida Rosengren, som bland annat berättar om Pride Park.Även: Elon Musks nya lön sänker Linnea totalt, danskar hånas på nätet och Jonas Sjöstedt slår nytt rekord.
 • Fransk högerledare låste dörrarna för partiet, kaoset i friidrotts-EM och häst missade flyget till friheten

  01:26:34
  Linnea Rönnqvist pratar om kaoset i den franska politiken, i det konservativa Republikanska partiet framförallt. Efter att partiledaren öppnat för att samarbeta med extremhögern har det varit turbulent i partiet med låsta dörrar, hemskickad personal och möten för att avsätta ledaren.Kalle Berg följer upp om protesterna på GU och om styrelsens reaktion på tisdagens fastkedjade demonstranter. Sedan dyker han ner i reaktionerna på den kontroversielle argentinske presidenten Javier Mileis nya lagpaket.Sedan har det ju varit friidrotts-EM. Ett EM fullt av strul men också av svenska medaljer. GP:s sportreporter Emma Tonnvik gästar studion och förklarar vad som skett i Rom.Dessutom: Påvens tips till prästerna: tighta till er predikan, nya knarkbrev i beslag, hästar som flög till Kazakstan och stämningen mellan Sigge Eklund och Bibi Rödöö efter sommarprats-beskedet.
 • Avokadokris i världen, sjungande avsked av förvaltningschef och värnpliktiga som muckar

  01:23:58
  Kalle Berg snackar denna onsdag om hur demonstranter gick in i huvudbyggnaden vid Göteborgs universitet och kedjade fast sig – för att få GU att avsluta sina samarbeten med israeliska lärosäten. Han berättar också om en förvaltningschef som fått lämna sin post, och som svarat på beskeden med tunga beats på Spotify! Ina Lindström synar den pågående avokadokrisen. Hur blev vi så förtjusta i bäret och varför har mexikanska städer startat privata arméer för att skydda växten, eller skydda sig från växten?? Sedan blir det militärt i studion. Judith Lundqvist och Theodor Hedergård gästar Nyhetsshowen och berättar om sin tid under värnplikten. Det blir snack om utlandstjänst, isvakar och hur gudomligt gott ett äpple faktiskt kan vara! Dessutom: Kupp mot uteservering i Gamlestaden, här är de värsta skällsorden och Citygross får nya ägare.
 • Lång lämnar efter sång, så plågsam blir myggsommaren och vilka kommer styra EU?

  01:28:08
  Linnea Rönnqvist snackar om skandalen på SD:s valvaka där en rasistisk sång slutar med avgång för riksdagsledamoten David Lång.Kalle Berg ger oss det senaste om den föreslagna vapenvila mellan Israel och Hamas som FN:s säkerhetsråd röstat igenom.Sedan gästar GP:s politiska kommentator Arne Larsson för att ge sina fem cent om EU-valet. Vad kan man dra för slutsatser om Miljöpartiets framgångar och Sverigedemokraternas motgångar egentligen?Och blir det en myggsommar eller inte – och behövs myggen egentligen? Det reder myggexpert Anders Lindström ut från Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) för oss.Dessutom: Elon Musks AI-ilska mot Apple, nya bekväma säten på spårvagnarna, Folklistans galna fest – med Colombias first lady och underbarnet Alexandre i Brasilien har lärt sig fläckfri svenska tack vare Arvingarna.
 • Miljö och högernationalism rusar i EU-val, dietguruns hittad död på grekisk ö och storstädning på Mount Everest

  01:05:16
  Alexandra Carlsson Tenitskaja är med från Stockholm och berättar om hur svenskarna röstat i söndagens EU-val. Hon berättar även om hur stämningen var på Sverigedemokraternas valvaka under söndagskvällen.Ebba Bergström blickar vidare ut i Europa och berätta om hur högernationalistiska partier gjorde stora framgångar i flera länder i EU. Hon berättar även om att man hittat mänskliga kvarlevor under en storstädning på Mount Everest.Fanny Wijk ger oss hopp om att sommarvärme är på väg tillbaka och berättar om hur Michael Mosley, grundaren av 5:2 dieten, hittas död på den grekiska ön Symi efter att han försvann i samband med en promenad.Dessutom: En man överlevde en hajattack genom att slå hajen i ansiktet, knarksmugglare som tvingades ringa efter hjälp från fjällräddningen och hur EM i friidrott kritiserats för kaosig organisation.