Share

cover art for Dammkollapsen i Ukraina, Apples nya VR-glasögon och situationen i Sudan

Nyhetsshowen

Dammkollapsen i Ukraina, Apples nya VR-glasögon och situationen i Sudan

Kalle Berg pratar om sprängningen av Kachovkadammen i södra Ukraina som tvingat tusentals människor att fly undan de enorma vattenmassor som pumpas ut från den trasiga fördämningen.

Ina Lundström pratar om det tveksamma behovet av Apples nya cyklop-liknande VR-glasögon som lanserades i veckan.

Och så kommer Anna-Clara Ivarsson från Läkare utan gränser och pratar om situationen i Sudan, där inbördeskriget som bröt ut i april gjort att 70 procent av sjukvården i landet kollapsat.

More episodes

View all episodes

 • Tågolyckan i Örebro, helgsvep och Arvid Nero live

  01:24:27
  Kalle Berg pratar om att västledare fördömer vad som kallats ”ett blodbad” när över 100 personer dog i samband med en matleverans i Gaza igår.Anders Hagström berättar det vi vet om tågolyckan i Örebro igår där tre personer dog när de blev påkörda av ett godståg.Sen är det dags för ett rafflande fredagsquiz med lyssnaren Amanda och efter det kommer krogredaktör Frida Rosengren och berättar vad som händer i Göteborg denna helg.Och så blir det premiär för livemusik i programmet när Arvid Nero kommer förbi och spelar sin nya låt Öl & Karaoke.Dessutom: Musik av Jimi Hendrix och Janis Joplin på månen, fem kändisar du glömt haft lugg och hunger games på Viaplays kontor.
 • Giftgaslarmet på Säpo, RAF-medlem gripen i Berlin och Gabriela Pichler om nya SVT-serien

  01:24:53
  Kalle Berg reder i uppgifterna kring larmet om att den giftiga stridsgasen fosgen uppmätts vid Säpos högkvarter i Solna i förra veckan.Fanny Wijk pratar om att en medlem ur den vänsterextrema terrororganisationen Röda arméfraktionen gripits i Berlin, efter 30 år på flykt.Vi går också igenom några av de lyssnarbidrag vi fått om nya ord för att vara berusad, apropå gårdagens nyhet att britterna har 500 ord för just detta.Sen får vi besök av regissören Gabriela Pichler som berättar om Painkiller, hennes nya humorserie på SVT.Dessutom: Ruffel och båg bakom ovanligt gamla människor enligt forskare, unika Gretzky-kort såldes för 37 miljoner och Nick Carter kommer till Göteborg.
 • Jomshof i blåsväder, tuberkulos på Karolinska och frågetecknen kring Navalnyjs död

  01:23:26
  Kalle Berg pratar om ett politiskt bråk som brutit ut efter att sverigedemokraten Richard Jomshof skrivit på X att vänsterpartisten Daniel Riazat borde “åka hem”.Han berättar också om att ett medicincollege i New York blir helt avgiftsfritt efter en donation på en miljard dollar från en 93-årig änka till en affärsman.Fanny Wijk följer upp gårdagens spårvagnsolycka och förklarar varför spårvagnarna i Göteborg inte har automatiska bromsar.Hon pratar också om DN:s avslöjande att en doktorand på Karolinska institutet fått tuberkulos efter att hen tappat en flaska med sjukdomen på ett labb.Sen kommer utrikesreporter Andreas Granath och gör ett försök att reda ut alla de uppgifter och teorier som cirkulerar efter den ryska regimkritikern Aleksej Navalnyjs död i en sibirisk straffkoloni.Dessutom: Skotska föräldrar rasar efter underväldigande Willy Wonka-upplevelse, fjällräv kan ha fått hjälp av havsörn att rymma från djurpark och britterna har över 500 ord för att vara på lyset.
 • Nästan med i Nato, spårvagnsolyckan vid Gamlestan och “arrogant dansk” ny förbundskapten

  01:22:32
  Linnea Rönnqvist pratar om att Ungern igår till sist röstade ja till ett svenskt Natomedlemskap. Några firade andra var inte lika glada, och ännu återstår en rad formaliteter innan Sverige är fullvärdiga medlemmar. Fanny Wijk pratar om spårvagnsolyckan vid Gamlestan igår, där tio personer skadades. Hon berättar också om hur extremt gott humör det verkar vara bland de boende i Karlatornet, trots att de varit utan både el och vatten under hela måndagen. Sen kommer Pontus Olausson som istället för att ha ett vanligt jobb försörjt sig på att handla med aktier de senaste åtta åren.Dessutom kommer GP:s fotbollskrönikör Robert Laul och berättar om den “arroganta dansken” Jon Dahl Tomasson som blir historisk ny förbundskapten för herrlandslaget i fotboll.Dessutom: Linneas fågelkurs del två, rusning efter västtrafikbiljetter och man gick baklänges upp för Kilimanjaro.---Programledare: Fanny Wijk och Linnea Rönnqvist Nyhetsuppläsare: Isabella PerssonProducent: Emelie HagbardAnsvarig utgivare: Christofer AhlqvistNyhetsshowen är en livesänd podd från Göteborgs-Posten.
 • Spårvagnskaos, Ungern röstar om Nato och turerna kring Karlastaden

  01:25:37
  Kalle Berg rapporterar från morgonens spårvagnskaos, och pratar även om att den legendariske barnvisekompositören Georg Riedel har gått ur tiden. Linnea Rönnqvist pratar om att Ungern idag kan rösta in Sverige i Nato. Och så kommer reporter Etezaz Yousuf och berättar om upprörda känslor och politiska turer kring det kommunala bolaget AB Framtidens köp av stora delar av Karlastaden. Dessutom: Google stoppar AI-tjänst efter felaktiga bilder, storbystade nu välkomna i danska försvaret och norskt bioförbud från 1700-talet blir kvar.--Programledare: Kalle Berg och Linnea Rönnqvist Nyhetsuppläsare: Kristina PetersenProducent: Isabella Persson Ansvarig utgivare: Christofer AhlqvistNyhetsshowen är en livesänd podd från Göteborgs-Posten.
 • 30 minuter om 30 minuter, fredagsquiz och Magnus Granér om Längtan till Áhkká

  01:26:41
  Kalle Berg pratar om att klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari till slut befann sig i 30 minuter-studion under torsdagen och blev intervjuad av Anders Holmberg. Han går igenom de största snackisarna från intervjun och reaktionerna efteråt. Men också - en fortsättning på sött och salt-gåtan.Linnea Rönnqvist uppdaterar oss på det senaste kring det kritiserade beslutet i Alabamas högsta domstol. Efter gårdagens nyhet om att embryon ska klassas som barn stoppar nu de tre största sjukhusen i delstaten nya IVF-behandlingar. Hon pratar också om att kvinnor i Sverige föder historiskt få barn.Sen blir det fredagsquiz med Alexander Olausson från sporten.Vi får även besök av extremskidåkaren och filmaren Magnus Granér som pratar om sin nya dokumentär Längtan till Áhkká.Dessutom i bakvagnen: Privat månlandning, mörtbullar och Putin är en SOB enligt Biden.
 • Embryon är barn enligt Alabama, interner kunde surfa via tv och två år av krig i Ukraina

  01:27:34
  Kalle Berg pratar om att fängelseinterner lyckats ta sig ut på internet från smart-tvapparater i sina celler. Han tar också upp den pågående krisen inom kriminalvården, med bland annat en stor platsbrist på svenska fängelser.Linnea Rönnqvist pratar om att Alabamas högsta domstol har beslutat att frysta embryon är att betrakta som barn. Detta har väckt stark kritik från flera håll, inte minst för att domstolen hänvisar till bibeln som argument.Sen kommer utrikesreporter Andreas Granath och pratar om hur det går för Ukraina i kriget mot Ryssland, ett krig som på lördag har pågått i två år.Dessutom: Linneas fågelkurs, över tre miljoner svenskar dricker för mycket och mot alla odds — då får Ronja Rövardotter premiär.
 • Ministrarnas kryddade CV:n, hästfest i stan och countryboomen är real

  01:27:38
  Kalle Berg pratar om Uppdrag gransknings avslöjande att flera ministrar haft felaktiga meriter i sina CV:n.Ina Lundström pratar om hur skadligt det är för hjärnan att dricka alkohol, enligt en ny sammanställning av alkoholforskning.Hon ger också en rekordtidig recension av fyra Beatlesfilmer som inte spelats in än.Sen kommer Rebecka Adin från sportredaktionen och går igenom helgens hästfest - Gothenburg horse show.Vi har också med oss Mårten Westlund, kommunikationschef på Liseberg och pratar om hur man går vidare nu, drygt en vecka efter branden på Oceana.Sen kommer Jan Andersson från kulturredaktionen och berättar om varför vi drabbats av en countryboom.
 • Våld i lagens namn, knarket på Andra Lång och skolministerns syn på "Akelius-affären"

  01:14:23
  Fanny Wijk pratar om knarkförsäljningen på Andra Långgatan som enligt polisen har flyttat från gatan in på krogarna. Hur stor är omfattningen av droger på fest-gatans krogar och vad ska polisen och krögarna för att minska användandet?Linnea Rönnqvist pratar om Roger Akelius icke-köp av Academedia aktier och politikernas reaktioner på den uteblivna affären.Hon pratar också om att en My little pony- mässa i Ryssland blev utsatt för en razzia och stängd för den enligt ryska myndigheter främjat "icke-traditionella relationer".Programmet gästas av GP:s reporter Eric Hilmersson som kommer och pratar om sin artikelserie "Våld i lagens namn" om kvinnor som lämnat sina män och sen fått sina liv förvandlade till en rättsprocess.Dessutom i bakvagnen: Huset stod 34 centimeter fel och måste flyttas, män på isstolpe och Gunilla vs Kronofogden part 2.