Share

cover art for Thorvald Steen: Hva kan et korstog i middelalderen fortelle oss om mennesket?

Litteraturhuset i Trondheim

Thorvald Steen: Hva kan et korstog i middelalderen fortelle oss om mennesket?

Spørsmålet som reises i kveldens samtale – hva har det med «livets skjørhet» å gjøre? Men det er ikke vanskelig å finne igjen temaet i Thorvalds Steens siste bok – Påklederen – om tro og lidenskap, grusomhet og miskunnhet.

Massimo Gasparino er lærd, vellykket og sekretær for dogen av Venezia, Enrico Dandolo. Dogen er leder for det fjerde korstoget. Flåten seiler i retning Jerusalem, tror alle, bortsett fra dogen. Ferden ender i Konstantinopel, verdens rikeste by i 1204. Byen plyndres og tyvgodset fraktes til Venezia. Dogen mistenker sin sekretær for å skrive på et brev der Dandolo blir angitt til paven for å stå bak en av historiens største forbrytelser. Vil sekretæren rekke å bli ferdig med sin avsløring av sviket han selv er indirekte skyld i, eller vil dogen få tak i brevet før det blir sendt? For dem begge står det om livet.

Dette er bakgrunnen for samtalen mellom Thorvald Steen og Per Bjørn Foros, innrammet av temaet «livets skjørhet».

Thorvald Steen debuterte som poet i 1983. Hans nasjonale gjennombrudd kom i 1992 med diktsyklusen Ilden. Året etter slo han igjennom internasjonalt, med den historiske romanen Don Carlos. Forfatterskapet har vekslet mellom romaner bygd på hans egen livserfaring - som Det hvite badehuset (2017) og Det siste fotografiet (2019) – og hans nyskapende historiske romaner – som Konstantinopel, Den lille hesten og Det usynlige biblioteket. De siste har fått betegnelsen neonsaga, der han avdekker Europas glemte historie. Årets roman Påklederen er intet unntak.

Steen har mottatt en rekke priser og utmerkelser i inn- og utland. Hans to siste romaner er nominert til Dublin Litterary Award.

Per Bjørn Foros er tidligere førsteamanuensis ved Høgskolen i Sør-Trøndelag (nå NTNU) og initiativtager til serien «Livets skjørhet».

Dette er et innslag i serien «Livets skjørhet». Se hele programmet, og les mer om serien her: https://litteraturhusetitrondheim.no/livets-skjorhet/

More episodes

View all episodes

 • Sumaya Jirde Ali – Et liv i redningsvest

  01:13:16
  I 2023 kom norsk-somaliske Sumaya Jirde Ali med boka "Et liv i redningsvest - Dagboksopptegnelser om norsk rasisme".Boka er ført som en samtale med Sumayas yngre jeg, hvor hun gjennom små og store episoder viser hvordan rasisme – om den er intendert eller uintendert – former et menneske som utsettes for den.Litteraturhuset i Trondheim har invitert Sumaya Jirde Ali for å fortelle om ei dypt personlig bok og et tema som bør berøre oss alle, i samtale med Trond Åm.
 • Erlend Skjetne: Boklansering og Nygard-fest

  01:00:53
  I februar er det hundre år sidan den store lyrikaren Olav Nygard døydde. I si nye bok "Liv, eg har drukke" har Erlend Skjetne skrive dikt med utgangspunkt i sin eigen kjærleik til Nygards lyrikk. Den 16. februar kan Litteraturhuset by på ein kombinasjon av boklansering og Nygard-fest.Program:-Arild Vange og Margrethe Aas les dikt av Olav Nygard.-Halldis Flakne spelar norsk klavermusikk av ypparste merke.-Siri Aurland Bredesen samtalar med Erlend Skjetne om Nygard og den nyeboka.-Boksal og generell hygge.Alle er hjarteleg velkomne. Arrangementet er gratis, men av plassomsyn ber me publikum om å ta ut gratisbillettar.
 • Mikael Niemi – Stein i silke

  01:02:40
  Fire år etter at han sist gjestet Litteraturhuset i Trondheim, er Mikael Niemi igjen klar for å avlegge byen og huset et besøk.Denne gangen med en rykende fersk utgivelse, romanen Stein i silke (oversatt av Erik Krogstad).Vi møter forfatteren i samtale med Ole Jacob Hoel.
 • Thorbjørn Jagland: Krig – når forhandlinger og kompromiss forsvinner

  01:28:03
  Få nordmenn har mer internasjonal erfaring enn vår tidligere statsminister Thorbjørn Jagland. Jagland har vært stortingspresident, utenriksminister og Europarådets generalsekretær i ti år.Nylig kom tredje bind i hans memoarer fra et politisk liv – «Ti år for Europa». I dette foredraget vil han snakke om krigens forutsetninger, hvor Ukraina og Midt-Østen er gode eksempler på kriger som oppstår i det interessen for forhandlinger og kompromiss forsvinner.
 • Kari Nessa Nordtun om skjermbruk i skolen

  50:33
  Vår nye kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun hadde knapt tiltrådt før hun tok til orde for at hun vil gjøre skolen mobilfri. Nylig overleverte det regjeringsoppnevnte Skjermbrukutvalget sine første notater, som viser at skjermbruk utfordrer elevenes konsentrasjon, og at lengre tekster huskes best om de leses på papir.Har digitaliseringa av norsk skole gått for raskt? Hvordan kan vi balansere bruken av digitale hjelpemidler slik at kommende generasjoner ikke går tapt på digitaliseringas alter?Litteraturhuset i Trondheim er glade for å få besøk av kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun, som vi møter i samtale med Elise Farstad Djupedal, skoleforsker ved Institutt for lærerutdanning ved NTNU.
 • Gulf countries’ investments in sports: Sports washing or soft power?

  01:25:01
  In recent years, the countries in the Gulf, with Qatar and Saudi Arabia at the forefront, have invested large resources in sport, primarily through organizing large sports events and in club football.These activities have been covered very differently by the media. While the western media have characterized the whole thing as sports washing, with the aim of drawing attention away from unfortunate aspects in the respective countries, such as poor working conditions for the imported workforce and negative attitudes towards LGBT rights, the media in the «Global-South» have had a more positive coverage of the events, and also accused the West of having a condescending, orientalist view of the Gulf countries’ involvement in sport. How and why the activities are covered so differently by the media is the topic of conversation in the Literature House.Participants are Kamilla Swart, who is currently an associate professor at Hamad Bin Khalifa University in Doha, Qatar, where she has researched the Western media’s coverage of the football World Cup in Qatar. She has previously worked at the Cape Peninsula University of Technology in South Africa, where she, among other things, researched effects related to the football World Cup in South Africa. Together with Jan Petter Saltvedt, who is NRK’s sports commentator, she will discuss how and why the media across the world has covered the issue differently. Harry Arne Solberg, professor at NTNU Business School, will chair the conversation between the two.
 • Joanna Rubin Dranger – Vinneren av Nordisk Råds litteraturpris 2023

  01:25:21
  "Husk oss til livet" er tittelen på svenske Joanna Rubin Drangers tegnede dokumentarbok, som i oktober 2023 fikk tildelt Nordisk Råds litteraturpris.Boken, som er et tegnet, malt og fortalt storverk om jødenes historie, er også i sin tematikk en dagsaktuell fortelling. Store deler av Joanna Rubin Drangers egen familie forsvant eller måtte flykte under Holocaust. Men hvordan skal generasjonene som kommer etter, forstå sin egen historie og få kunnskap om den delen av familien som forsvant? Dranger tar leseren med på en reise gjennom tid over tre kontinenter, men stopper ikke der, boken tar også opp de vanskelige spørsmålene om hvordan Holocaust kunne foregå og hvem som har skylden for det som skjedde.Litteraturhuset i Trondheim har invitert Joanna Rubin Dranger til en samtale med Ingvild Hagen Kjørholt.
 • Å tegne det vanskelige – Nora Krug

  44:21
  For fem år siden fikk den tysk-amerikanske illustratøren og forfatteren Nora Krug sitt internasjonale gjennombrudd med boka Heimat - a German Family Album. I ei blanding av alt fra håndskrevet tekst og tegneserie, til svart-hvitt-fotografier, postkort og skolestiler, gransker Krug sin egen families nazifortid.I Diaries of War – Two Visual Accounts from Ukraine and Russia, som utkom i oktober, forteller hun om de daglige opplevelsene til to journalister, en fra Ukraina og en fra Russland gjennom det første året etter invasjonen i 2022. Der Krug i Heimat går tilbake i tid og foretar et minnearbeid om sin egen og sitt hjemlands fortid, søker hun i Diaries of War å være tett på begivenhetene.Litteraturhuset i Trondheim har invitert Krug til samtale om kulturell identitet og tilhørighet, om kraften i den grafiske uttrykksformen og om det politiske prosjektet hun formidler gjennom den grafiske uttrykksformen. Samtalen ledes av Tatjana Kielland Samoilow, litteraturviter ved NTNU, og vil foregå på engelsk.Arrangementet er støttet av Goethe-instituttet.(Det første minuttet av samtalen mangler dessverre fra opptaket)
 • Barnebokåret 2023

  01:08:36
  I samarbeid med Trondheim folkebibliotek inviterer Litteraturhuset i Trondheim foreldre, besteforeldre, barnehageansatte, lærere og alle andre som er interessert i litteratur for barn, med på en kveld hvor vi ser på fjorårets beste barnebøker fra 0 – 13 år.I kveldens panel har vi invitert Øystein Espe Bae som er fagleder for Norsk barnebokinstitutt, Morten Olsen Haugen som er bibliotekar og barnebokkritiker og Trine Myhr som er bibliotekar på Trondheim folkebibliotek. Samtaleleder for kvelden er Andrea Skogtrø Eggan som er program- og bibliotekmedarbeider på Trondheim folkebibliotek.