Share

cover art for Ni frågar, vi svarar: skolan!

Glutenpodden

Ni frågar, vi svarar: skolan!

Ny termin innebär skolstart, hemkunskapspremiärer och nya skolmatsalsrutiner.

Men vad har man egentligen rätt att kräva av skolan och vad gör man när det går fel?

Lyssnarna har bombarderat Smilla och Linus med frågor i detta Höstterminsstartspecialavsnitt!

Frågor som får svar bland annat genom att Linus leker skolledare och Smilla minns paniken i rösten hos personalen som insåg att skolmaten trots allt innehöll gluten.  
More episodes

View all episodes

 • Anmälan och konsekvenser

  45:52
  Har du fått fel mat på restaurang någon gång, så att du blivit sjuk?Gå in på anmälmaten.nu! Vi pratar med Caroline som gjorde det och vad som hände, och så träffar vi Maria Svensson som kontrollerar restauranger som fått anmälan på sig.Ett riktigt detektivjobb!
 • 18. Årets fattigaste (glutenfria) dag

  38:04
  Det är den 24e januari och Smilla och Linus (och lyssnarna!) bjuder på glutenfria spar-hacks. Det blir billiga recept, oväntat prisvärda produkter och en hel del smarta tips. Håll även öronen öppna för både observationskomedi och detektivmat.
 • Psykologen svarar: så hanterar du glutenångest

  49:51
  85-95% av alla med celiaki känner oro, rädsla eller ångest kopplat till sin celiak.Därför har vi bjudit in psykolog och författare Björn Hedensjö för ska hjälpa oss med tips och råd och svara på lyssnarnas frågor.
 • Julspecial och internationellt toppmöte om celiaki

  36:37
  Smilla ger smarta tips om bland annat julmust i bakning och Linus har varit i Aten och blivit invald i styrelsen för det internationella Celiakiförbundet AOECS. Och så hugger vi tag i några fler frågor från lyssnarna.
 • 15. Frågelåda & mannen som broke the internet med sitt pizzarecept

  38:58
  Linus och Smilla poddar live från Mat för livet-mässan! De svarar på lyssnarnas kluriga glutenfrågor och intervjuar Jonny ”NoGluForMe” Hamnell.
 • 14. Tyst celiaki – och vad händer om man slarvar?

  42:10
  Hur kommer det sig att ungefär 50% av alla celiakister knappt märker av när de får i sig gluten? Och vilka långsiktiga konsekvenser kan man få om man inte håller sig till en strikt glutenfri kost? I dagens avsnitt av Glutenpodden diskuterar Linus och Smilla tarmcancer, känselbortfall och vanliga slarv-fällor. 
 • 13. Backpackerceliakisten

  48:55
  I det här avsnittet pratar Smilla och Linus om att backpacka i Asien. Är det alls möjligt, eller ska den med celiaki hålla sig hemma för säkerhets skull?Hör vad vår gäst Sofia Ingrao har att säga om saken, och dessutom lite extra restips om Italien!Sofias tips i Rom : http://www.mangiafuoco.org/.. och byn på Sicilien heter San Vito lo Capo
 • 12. Glutenpoddens ölspecial

  48:01
  Smilla och Linus får besök i studion av Petra Reimers för att både prata om och provsmaka glutenfri öl. De sorter som testas i avsnittet är följande: Daura Damm Poppels - London Lager Mikkeller - Peter, Pale and Mary Train Station Brewery IPA Sälens fjällbryggeri - Fjällfolk Athletic Brewing Co. - Upside Dawn Ridgeway Brewing - Lump of Coal Dark Holiday .